在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個囡兒家8個月,岩岩有左第二胎, 預產期12月尾,兒家係ftm,住緊間屋係99 ,但不同住,如果你地係我會唔會做野?老公搵2萬度一個月,如果不做野就有排都儲不到錢買樓,而且養二個小朋友,樣樣野都要計過度過,自己一湊二,冇工人冇長老幫,生活預左會辛苦,我做野的話收入有2萬中,每年固定加加一千多元。如果番工兩個小朋友可比我媽湊,要比番錢我媽,我媽會辛苦,而我自己跟小朋友相處機會也少了,會錯過很多佢地既成長,但真的很想有自己既樓

別墅

kitty333 發表於 17-5-2 21:31
我個囡兒家8個月,岩岩有左第二胎, 預產期12月尾,兒家係ftm,住緊間屋係99 ,但不同住,如果你地係我會唔 ...

你依家大住個肚又要照顧咁細嘅BB,現階段都無得俾妳揀返唔返吧......

可能都要到2個都返學妳先可以出返來做野

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你要交租畀99嗎,如c6份糧仲頂到,就唔好做野住,等小朋友入哂幼稚園先做。

象牙宮

我個囡兒家8個月,岩岩有左第二胎, 預產期12月尾,兒家係ftm,住緊間屋係99 ,但不同住,如果你地係我會唔 ...

如果不做野就有排都儲不到錢買樓,而且養二個小朋友,樣樣野都要計過度過,
生活預左會辛苦以上是你自己說。不用問, 自然要工作。

除非你想合資格申請公屋。

我友自己照工作, 將樓出租。收租供樓。住緊間屋係99 。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

真的要看看經濟情況。你想買到樓,又點可以唔返呢?!

大宅

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

凡事有取捨
如果“真的很想有自己既樓”重要過“自己跟小朋友相處機會”,當然揀做野努力賺錢

大宅

回覆樓主:

如果你想返工,又怕媽媽辛苦,可唔可以請工人幫手睇住大b,細b就由媽媽照顧會好啲?至於俾媽媽湊b錢方面,可以和你媽媽商量一個合適既價錢,我相信媽媽唔會為難自己個女兒!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我唔會為達成自己願望而仲要老人家辛苦. 你要考慮可唔可以你返工, 請工人; 或等小朋友返左學你再返工.

翡翠宮

可能等佢哋大D再去做咯,老人家畢竟年紀大,照顧兩個好辛苦,你要買樓都唔會請工人喇,如果請工人不如自己係屋K

大宅

啱啱有咗基本上唔駛諗番工
依家見工應該冇人會請
陀埋生埋你預頭尾兩年做ftm冇得走
起碼細b大少少先俾人湊
冇咁辛苦

侯爵府

如果我係你既情況,我會做野儲多D銭比2個小朋友

洋房

bosch 發表於 17-5-4 05:28
我唔會為達成自己願望而仲要老人家辛苦. 你要考慮可唔可以你返工, 請工人; 或等小朋友返左學你再返工. ...

我媽49嫁咋,好後生,同埋日頭佢同我爸一齊湊,佢地兩個都好想湊,因為我家姐成日好夜收工,番到屋企都12點幾 ,我細佬又住大學宿舍,夜晚我爸唔係屋企,我媽得自己一個係屋企好悶,而且我媽好反對我做ftm,成日叫我出黎做野

洋房

chanlouisa 發表於 17-5-3 11:17
如果你想返工,又怕媽媽辛苦,可唔可以請工人幫手睇住大b,細b就由媽媽照顧會好啲?至於俾媽媽湊b錢方面, ...

日頭我爸都係屋企,佢地兩個一齊湊啊

大宅

吾做野自己湊好d,吾駛辛苦老人家,養兩件買樓也難,好在你住奶奶樓炸,老公揾二萬多,你講到甘艱難又要買樓,點解仲要生第二件?

大宅

就算你做嘢要儲幾耐錢買樓?現在d 樓巳貴到一般人難以負擔,如果我做嘢也只是儲錢比2個小朋友及後備家用,不是用買樓做目標!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

買左樓真係會好好多。大小都好,話哂都係自己。我都係呢個狀況。我選擇左出來做野,但份工成日OT。試過亞仔為左見我,等我等到10點幾,響梳化訓左。

大宅

如果覺得經濟吃力,當然做野啦...放工放假盡量陪小朋友..你唔做野,我怕你壓力大到take care唔到小朋友咋

伯爵府

回覆樓主:

你同你老公計下數可唔可以做ftm先啦,如果計唔掂,生完都要做野啦。屋企多一倍收入差好遠下喎

首頁

尾頁

跳至