自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同 C6爭議緊買唔買, 我地都唔想用,
但係有時教到火都黎, 你叫佢唔做,

佢就專登做比你睇,

另外無心機做功課, 個頭貼住枱面做功課, 又話辛苦又話倦

珍珠宮

你因住被人告

或者罰企囉!

男爵府

從來都無打算買.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你可以買但唔用都得架,小朋友見到都已經驚驚啦,
不過最好唔打啦,我覺得好慘架,佢地咁細無得還手

水晶宮

妳....竟然公然咁問......

打...有用嗎...

第一次有用....
第一百次一定無用....

父母的威嚴...真的要行到借助籐條這一步嗎 ....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

要打都用自己隻手打,佢有幾痛就妳有幾痛,用籐條妳係唔知會有幾大殺傷力,千祈唔好咁做。
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

我唔敢買,都唔會買,我驚火起上嚟打c佢 用其他方法啦,呢招呢個年代唔啱用架啦,仲會比人告tim
原帖由 qqmimi 於 09-1-8 15:20 發表

佢就專登做比你睇,
另外無心機做功課, 個頭貼住枱面做功課, 又話辛苦又話倦… ...
未經本人許可, 不得轉載

伯爵府

我每次行過賣藤條既地方都會打趣同細 B 講,買番十蚊返屋企先 ($10/5 條),佢都係答我,講左好多年啦喎 。。。。

講真,我地屋企未曾有過呢件武器 。。。

男爵府

唔會買

侯爵府

醒目開學勳章

從來唔會買.唔會用騰條打小朋友 細個時比呀媽用騰條打個種感覺好痛,好黑人憎:;pppp: 條恨好多日都重有 我所以自已唔會用呢種方法打女女.最多用手打下佢手仔

男爵府

我屋企有幾條籐條,但唔係我地買的,係朋友俾的,我個仔亦都唔知籐條係用來打人的,佢只知道係用來玩的。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我老公佢有買過呀
但好好笑,佢係用黎打地下
即呀仔做錯咩都好佢打地下
我就無用過黎打呀仔

翡翠宮

畀面勳章

我個女兩歲時,有一次嬲到我即刻落街買藤條,之後用過一次,但好心痛,於是冇再用,改為罰跪。

而家條野用黎了櫃底。

水晶宮

原帖由 qqmimi 於 09-1-8 15:20 發表

佢就專登做比你睇,
另外無心機做功課, 個頭貼住枱面做功課, 又話辛苦又話倦… ...

做功課話辛苦同攰唔係錯黎架!講真醫生都話一般正常小朋友能夠KEEP到五至十分鐘專注力已經係好好架喇!講真莫講話細路,我地做大人既自己去專注教仔/進修讀書/工作時呢D咁悶既野係人未做一睇已經打定喊怒先啦!大人成熟可以要求到自己又控制到自己,但小朋友唔會架嘛!

好似我仔去見開精神科(我仔有自閉同過度活躍問題),個醫生問我仔讀書讀成點,我話我仔對英文無興趣,一做英文功課實喊住咁做,跟住個醫生都答一句話:"咪諗下多D方法教佢英文教得有趣味D囉!吸引番佢個注意力,佢有興趣同埋覺得英文唔係難事黎,自然學得到啦!"

又係架喎!比着我都係讀正自己好鐘意嗰樣野,自己唔駛迫都可以全心全意投入去學好佢,仲好enjoy添!

讀書無得用打黎教架!小朋友自己都唔想自己咁stupid,但每個人能力唔同,應該係以小朋友本身既能力為優先,再利用小朋友學野既特性去設計D方法去教佢地學習,咁至係治本既方法黎囉!

如果真係要買'架生'黎兇個仔,真係兇下好喇!咪打呀!連治療師同心理學家都同我講,小朋友打得多真係會奀皮唔驚打架!

我就從來無買過藤條,反而仲會嚇到我仔,因為我未用過呢樣野打佢,佢只係聽好多藤條有幾痛而未真正試過,佢淨係一味自己幻想有幾痛已經夠哂驚有哂阻嚇作用,始終未到最後D絕招唔好露出黎,保持番神秘感好D...仲有效過真正打落去嗰野呀.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 bbdou 於 09-1-8 15:40 發表
我屋企有幾條籐條,但唔係我地買的,係朋友俾的,我個仔亦都唔知籐條係用來打人的,佢只知道係用來玩的。

我屋企都有幾條 用黎兇人用 不過都可以用黎將趺左係床邊 / 櫃底既玩具了返出黎 我仔成日整左玩具入櫃底都扲佢出黎用
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

男爵府

我屋企都有兩條係到,但都係佢地曳用黎嚇佢地,但就唔會真係用黎打佢地。

男爵府

我屋企都有兩條係到,但都係佢地曳用黎嚇佢地,但就唔會真係用黎打佢地。

大宅

唔會買,打係無作用,愈打愈un 皮
我返來啦

男爵府

我屋企都有兩條,但唔係籐條,叫"愛的小手",作用差唔多,打落去無咁痛同唔傷肉,但就真係好少用,只係用來兇佢,上次返香港係page one見到有,cashier果位!

大宅

你個題目好攪笑,我以為你講笑. 我從來都冇諗過買因為要罰小朋友有好多方法.唔一定要體罰.而且真係好勞氣之下打小朋友會好容易打傷佢地.我真係唔捨得.

首頁

尾頁

跳至