跳至

首頁
45678...9

尾頁

別墅

HxH 發表於 17-6-6 19:11
路過。。。

希望樓主唔好介意,我覺得你睇得太易。實際似乎唔係咁,建議樓主實地睇下情況。

Hello..好多謝你提醒我好多 我預計 係我翻學會送佢地翻學 我放學再去接翻 至於學其他野 睇能力而定 其實小朋友第時會翻香港讀書 我冇去諗過,因為我冇打算翻轉頭 至於我先生個open work permit係可以fulltime做野,當然如果自己搵唔到份全職我地都會諗辦法 睇下有冇朋友介紹 實在冇辦法都可以搵agent既 不過呢啲都系最壞既打算 我同我先生都傾過呢個問題,我同我先生本身係香港唔系高收入 唔系高職位 所以放棄香港既工作都唔算可惜,當然我地都有作最壞既打算,假如最後五十萬唔夠 甘都衹能夠將其餘既積蓄拎出黎。

大宅

dlee_ca 發表於 17-5-5 01:00
如果我是你:
我會 set 一個十年很高的搵錢 target 給自己和老公,然後高中送她們出國,由她們自己申請居留 ...
agree

別墅

糖果媽咪518 發表於 17-6-6 22:49
Hello..好多謝你提醒我好多 我預計 係我翻學會送佢地翻學 我放學再去接翻 至於學其他野 睇能力而定 其實小 ...

其實樓主你已有決定 ,不用再多問人去唔去,你是想攞支持。

不過其實睇你回覆,你不是太清楚外國實際生活。同埋想話你知外國上堂唔係fix時間,每sem既上堂時間唔同,唔係你話你返學順便車小朋友返學,你放學就接到小朋友。有時時間真係夾唔到。同埋可能要預時間做project等等。

同埋你要預埋你個科易唔易搵工。始終你諗住讀果d都係一年課程,即大部份人都讀得,跟本唔係咩專業,所以亦要plan讀完出來搵唔搵到嘢做。 new graduate 好多時都唔易搵工。其實如果得一個人,絕對會叫你試,但你始終還有3個跟著你,真係要諗清楚。

同埋睇你回覆,你只許成功不許失敗,同埋你最壞打算搵移民公司幫手,咁不如一早搵,雖然貴些,但係碼條路易安排,又係個句,因你有兩個細,最好搵條穩陣既路/方法。

男爵府

HxH 發表於 17-6-7 08:04

不過其實睇你回覆,你不是太清楚外國實際生活 ...

完全同意
只有祝樓主一家好運!

別墅

HxH 發表於 17-6-7 08:04

不過其實睇你回覆,你不是太清楚外國實際生活 ...

衹能夠到時候睇情況 如果時間夾唔到 衹能夠叫我媽咪過去幫手 衹能夠見步行步 所有人行留學移民呢步都唔係百分之一百肯定 所有事都會按照自己預期去進行,係打定主意去 有諗過放低小朋友 但系 實在覺得唔捨得 同唔想錯過同佢地一齊既每一分每一秒

珍珠宮

以上幾位嘅意見,非常同意。
樓主你又話如你一意孤行,你媽會同你斷絕往來?咁點幫手呀?
另,唔係肯捱肯做,就有工做,可以失業嫁,老公要1養3,果便生活下下要錢,食唔貴但小朋友洗費唔慳得,唔知你小朋友可否取免費醫療???50萬應不夠吧~現在預多D儲備吧!預計幾時起行?goodluck...

別墅

TingTing 發表於 17-6-7 19:58
以上幾位嘅意見,非常同意。
樓主你又話如你一意孤行,你媽會同你斷絕往來?咁點幫手呀?
另,唔係肯捱肯做 ...

雖然我媽咪唔同意 但佢都系會妥協,宜家我地準備我會過去個邊先settle down之後媽咪會同我先生帶兩個女女過去,因為我留學生係有免費醫療 小朋友係跟我一齊 係有免費醫療既,頭兩年會係佢一個人做野養家再+d自己既積蓄甘lor..我預計今年年尾過去

男爵府

回覆樓主:

特區護照免簽6個月,你媽只可以幫你手半年(我assume你媽冇加拿大身份)。
你搵地方住,最起碼要搵間可以行到返elementary school既屋,呀伯母都唔可以揸車唯有日日同你個女行返學。負三十幾度落住雪行,唔該做好心理準備,唔好話自己唔怕凍,而家講緊又老又嫩要响呢種環境日日走出走入。

別墅

mrshau 發表於 17-6-8 00:11
特區護照免簽6個月,你媽只可以幫你手半年(我assume你媽冇加拿大身份)。
你搵地方住,最起碼要搵間可以行到 ...

翻學放學唯有自己接送 衹能夠見步行步

複式洋房

回覆 糖果媽咪518 的帖子

open work permit 點先拎到?

大宅

糖果媽咪518 發表於 17-6-8 00:16
翻學放學唯有自己接送 衹能夠見步行步

I m applying Manitoba too , but no need to study

子爵府

樓主, 你問我, 我既答案都係不支持, 我既軟硬條件比你好, 條路比你容易D行, 但都覺得好辛苦. 見你既回覆, 其實無論有几多人比左好實在既答案你, 你個度火都燒得旺盛, 我明白, 因為當初我都有你當下的那團火. .. 分享以下個人感受

"兩年來既生活應該用邊几個字去形容, 第一組出現的係3個字, 得3個字但其中一個字已經係粗口 - 痴eeee~線!

選擇”生命有take 2”其實需要有破釜沉舟既志氣同勇氣. 每一個關口都沉住氣走過去, 道理聽落顯淺易明, 當著實的要靠双腿走過, 双手打過, 係筆默難以形容. 人生, 點解要咁揀…? 天知道. 或者每個人都總會試過心中忽然燃燒住一團火, 衝住去選擇一條不平坦既路.."

套用番我當初既想法, 你啱, 襯自己後生, 就向前衝吧, 大不了番香港重新再來.

祝你事事順利!

複式洋房

糖果媽咪518 發表於 17-5-4 02:13
我同我先生結婚七年 佢係高中畢業 而我中五舊學制個年選擇左休學,結婚呢七年黎 經歷過好多 日子宜家算越黎 ...

我上年才移民加拿大!我支持你!你的情況像我奶奶八九年移民時候的情況!我奶奶中二畢業,帶住一個爛賭老公,一個十歲仔,十二歲廿去Quebec ,我奶奶在香港做製衣工人,當年亦都係在加拿大做車衫!她常常説D加拿大衫咪又係香港D製衣工人車!車衫車到對仔女滿口法文英文仲喺McGill university 畢業!她當時的決定因為香港製衣業末落,失業太久,住板間房都冇錢交租,真係靠自己條命去博!她笑說當年移民官問佢嘅工作是什麼,她說:" I'm a sewing machine!"
所以什麼也有可能!相信自己決定!未行過出來不會知道外面的世界還是努力可以改變命運!
加油!

大宅

are you sure that you can get free health care?

In 2010, I came to Toronto as a spouse of my husband who was a international student at that time. We needed to purchase a health insurance called UHIP which is not cheap. I have searched that Manitoba has a different plan than Toronto, however, does the plan require you to reside there for a minimum of 6 months?

Moreover, I strongly recommend you to experience the winter here first. It is quite cold in Toronto and even colder in Manitoba! You really need to see if you are ok with the snow and cold. The snow is not as nice as you've seen in the advertisement.

For the English, you really need to work hard. Over the years, I met quite a number of the Chinese immigrants who are not good at English. They struggle a bit, especially when they need medical care.

別墅

lafemme 發表於 17-7-10 22:59
are you sure that you can get free health care?

In 2010, I came to Toronto as a spouse of my husban ...

我唔係好清楚多倫多呀,不過 manitoba 係有咖~可能學你話齋..要係個度一段時間 其實我都有打算 可能年前過去一轉睇下 個度凍既程度,不過我本身唔怕凍,當然 未去過肯定唔知 自己所謂既唔怕 係咪真系頂得順啦~

呢個post...自開po以黎 好多人 幫助我 比我意見 甚至 替我加油 亦都都潑冷水 但係我相信 大家都係 想令我諗清楚明白 唔好將一切諗得太理想 多謝甘多位心既網友

大宅

I am just curious that why don't you save more money to set your kids to study abroad but instead think of immigration? I was a secondary teacher in Hong Kong, I usually saw students leaving Hong Kong after S4 or S5 and I think it is a good time to do so.

I have met two families who were first reside at the North part of Canada, like New Brunswick and Saskatchewan, and then after a year or so, they moved down South for better job opportunities and weather. They are quite rich and able to live up north for a year but not getting a job. They leave quite a portion of their asset in their place of origin.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主只要目標清晰,最重要兩夫妻肯同步!
試試無妨,touch wood 失敗咗將來都唔會後悔!
加油

大宅

岩岩先睇曬全部回復。 如果樓主仲後生都可以一試。

但係話實唔洗太過心急。 上定英文班。 考左英文試再諗幾時去都未遲。

如果樓主英文水平普通。 需要諗定要考幾次先到達成績既機會。

仲有你細路仔仲好世。 遲一二年去都唔會有太大影響。

如果需要攞 50個出黎準備作生活費用。 agent 加學費又需要 30+。 都要成 80-100 到 。

請問樓主有無睇過去加拿大讀書。 公民同外國人俾既學費。 好似唔係差得太遠?

禁會唔會好似其他 人講。 自己係香港繼續揾錢。 送女去讀書。 再申請你地去。 洗既費用會否差唔多。

隨住你女兒成長。 生活費會更多。 而揾既錢假設無咩野增加。 會唔會連俾錢女兒繼續讀上去都未足夠。
如果你有留意新聞。 加拿大經濟而家好差。 樓價有上升係因為有外資支持住。 但近排都有離開既信號。

複式洋房

樓主!?我想問下妳老公既open work permit過到去幾時會出到?

別墅

Ahome9 發表於 17-6-12 23:38
I m applying Manitoba too , but no need to study

可唔可公人講多少少你點搞呀? 我都著手搞緊,問左agent 少少資料

我都打算同老公,2個仔去, 為2個仔著想,都想趁自己仲後生去試下

首頁
45678...9

尾頁

跳至