0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

bbsinsin 發表於 17-5-9 14:48
如果飲太急一陣要幫佢掹開奶樽,坐一坐定一定再掃風,動作慢D,扶佢坐直都要慢,拍會噴你試下改用手细力撥 ...
佢真喺食得好急, 奶奶都話佢扯得好快, 開頭以為我餓過龍先比, 奶奶餵咗幾餐話佢大胃喉, 啜得快吞得快, 就喺咁食咗好多風落肚.

生完後我成日覺得好熱, 慣咗對住冷氣餵奶, 原來咁都會入風...........

大宅

tinaw8 發表於 17-5-9 15:29
聽99講,呢D情況都係飲太急先會咁
我奶奶都喺咁講, 重話佢大胃喉.....其實我唔知大胃喉點解

別墅

Tracy822 發表於 17-5-10 09:25
佢真喺食得好急, 奶奶都話佢扯得好快, 開頭以為我餓過龍先比, 奶奶餵咗幾餐話佢大胃喉, 啜得快吞得快, 就喺 ...

我果隻前2日都嘔奶好犀利,同埋屙左一個星期青屎,問左中醫話入左風屎會綠色,仲話眼白會帶藍,你都可以留意下係咪咁,佢開左劑茶比我BB食,食左放好多屁同屙深色屎,真係冇點嘔了,亦無再見到噴泉嘔法。
比你參考下,我開初都唔係好敢比中藥,BB兩個月大。

複式洋房

就算唔係飲奶都可以幫佢掃下風,我仔仔出世第2個星期都係咁,飲得急又掃唔到風一坐直就噴反啲奶出黎。我個陣就買啲防脹氣奶樽比佢試,幫佢碌雞蛋,每飲1安就掃1次風,掃風前平訓10-30秒再慢慢起身,如果平訓個陣佢好激動就禁住佢手腳叫佢唔好咁激動掃到風先。我仔仔依家39days,飲2-3安掃1次,有時真係掃唔到都比佢繼續飲,佢飲到咁上下會慢左,個陣先幫佢掃。依家已經好少再嘔奶/噴奶

大宅

bbsinsin 發表於 17-5-10 13:11
我果隻前2日都嘔奶好犀利,同埋屙左一個星期青屎,問左中醫話入左風屎會綠色,仲話眼白會帶藍,你都可以留 ...
咁佢 d 屎又無綠色, 只喺眼白有你所講嘅帶藍, 我估真喺好多風喺肚.

如果現成執好嘅中藥我唔敢比 bb 飲, 我問下奶奶有無相熟中醫, 有嘅睇完開藥比佢飲, 希望可以去到肚風.

大宅

kikojai 發表於 17-5-10 13:30
就算唔係飲奶都可以幫佢掃下風,我仔仔出世第2個星期都係咁,飲得急又掃唔到風一坐直就噴反啲奶出黎。我個 ...
請問碌雞蛋喺碌邊個位? 用邊款防脹氣奶樽?

依家每次餵奶壓力都好大, 好鬼驚佢又噴奶

複式洋房

Tracy822 發表於 17-5-11 09:35
請問碌雞蛋喺碌邊個位? 用邊款防脹氣奶樽?

依家每次餵奶壓力都好大, 好鬼驚佢又噴奶

碌個肚仔 雞蛋包住隻銀介指
不過唔洗成日碌 真係嘔得多先碌下
防脹氣我用dr brown膠個隻 綠色管

大宅

kikojai 發表於 17-5-11 10:21
碌個肚仔 雞蛋包住隻銀介指
不過唔洗成日碌 真係嘔得多先碌下
防脹氣我用dr brown膠個隻 綠色管
銀器有少少難度 ..... 試下碌肚仔先, 唔得先換奶樽.

複式洋房

Tracy822 發表於 17-5-11 12:24
銀器有少少難度 ..... 試下碌肚仔先, 唔得先換奶樽.

岩啊 慢慢一樣一樣黎啦 唔好太緊張住我之前問過醫生佢話如果唔係噴得多奶唔係好用力噴都唔洗太擔心同埋啲奶飲到最尾如果有好多泡就唔好比佢飲

大宅

MommyPanel勳章

Tracy822 發表於 17-5-4 12:18
呢兩日好似好餓扯奶扯得好急, 想掃風時一坐直就噴奶, 噴完又唔夠膽即刻再餵過, 咁樣噴奶會喺咩事?
...

你換個流量慢少少既奶咀俾佢啦,飲得太急就係咁

複式洋房

MS10 發表於 17-5-11 15:49
你換個流量慢少少既奶咀俾佢啦,飲得太急就係咁

我用緊chuchu都吾得(emoji)(emoji)

大宅

MommyPanel勳章

kaka_kiki 發表於 17-5-11 16:26
我用緊chuchu都吾得(emoji)(emoji)

試NUK既silicon奶咀呀,佢個咀扁身,奶孔係開上面既,飲得無咁快

大宅

kikojai 發表於 17-5-11 12:35
岩啊 慢慢一樣一樣黎啦 唔好太緊張住我之前問過醫生佢話如果唔係噴得多奶唔係好用力噴都唔洗太擔 ...
噚晚搵到條銀頸鍊, 幫佢碌完條鍊變咗藍藍黑黑, 奶奶話藍喺風, 碌完食奶好似好咗, 希望唔好喺心理作用.

首頁

尾頁

跳至