自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

卻因醫療的失誤,你的寶貝沒有了...

記得在上星期六,亞洲電視本港台的《星火飛騰》講述一對馬來西亞的夫婦,四年前因醫療失誤,導致腹中胎兒在出生之時亦告生命終結,本懷著興奮的心情靜待兒子出世,但最終卻是換來目送愛兒最後一程...

雖然他們都是基督徒,但面對突然其來的變遷,心中難免對他們所信的神存了變心,不但沒有回自己所屬的教會,不返工,終日待家發仇,究竟甚麼使他們能再一次站起來,今天能再在大家面前見證....

http://www.cbnhongkong.org/video/sparksfly_195.wmv

※看後語:
記得那天(星期六3/1/09)坐在電視機面前觀看時,看見他們的遭遇,心中真的為他們而難過,畢竟自己也是人們的父親,面對自己的愛兒死亡,心中真的充滿絕望,記得五年多前,太太因為身體的問題,當時太太已有身孕,但是同時面對身體因病需要作手術而不能留下BB,兩者都不能同時享有,自己與太太實在面對難捨的骨肉之情,最後還是因為為身體的緣故而將BB"落"下,雖然事"格"多年,但當我與太太重提當年的事,她也不想多提...

各位,我也相信在BK的會員多是人們的爸爸媽媽,唔知道你們看後有否短片中的主角,有【切膏之痛】呢?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

絕對感受到果種傷痛

伯爵府

『我累了』HEARD 聽見了(基督教詩歌,團契遊樂園推介)

『我累了』
HEARD 聽見了
(基督教詩歌,團契遊樂園推介)

詞/曲:方嘉雄
演唱:方嘉雄
OP: SOUL WORKS SDN BHD
大碟: HEARD 聽見了

我不知道 該怎樣才好 烏雲籠罩 痛卻遮不了
想要逃跑 想要忘掉 就算再多走一步 我也無助

我主耶穌 你是全能主 是什麼藍圖 我看不清楚
我只知道 你為我好 但我承認 這時候 我快要放棄
就連祈禱 的能力我都失去

我累了 心痛了 請你靠近聆聽我的心跳 給我一個擁抱

我累了 心灰了 沉重的腳步走到了最後
你在路的盡頭 為我守候

我主耶穌 你是全能主
是什麼藍圖 我看不清楚
我只知道 你為我好 但我承認 這時候 我快要放棄
就連仰望 的能力我都失去

編曲:JOE LO 製作人: 方嘉雄 吉他: JOE lo 合聲編寫 / 合聲:徐光盛

侯爵府

我諗...我會嬲到...殺左個醫生...

伯爵府

雖然我無睇到個節目
但諗都諗到個打擊會係幾大

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果係我,我一定會痴左線!

侯爵府

個事件係....眼白白睇住個BB無左...

事主已經feel到BB無咩點郁...自己入醫院...

nurse 幫事主駁好晒機...

由12點追個醫生黎到6點...

6點醫生先到...但BB已經無左心跳

原帖由 wkchoy 於 09-1-8 22:43 發表
雖然我無睇到個節目

男爵府

我係08年既4月.....受過這種卻因醫療的失誤切膚之痛..一世烙印....真的很痛...很痛

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 RonicaKwok 於 09-1-8 22:53 發表
個事件係....眼白白睇住個BB無左...

事主已經feel到BB無咩點郁...自己入醫院...

nurse 幫事主駁好晒機...

由12點追個醫生黎到6點...

6點醫生先到...但BB已經無左心跳

...

係咪HK呀??
如果係>>>邊間e院呢?

侯爵府

no na... Malaysia~

原帖由 baby_happy 於 09-1-8 22:58 發表

係咪HK呀??
如果係>>>邊間e院呢?

伯爵府

原帖由 wkchoy 於 09-1-8 22:43 發表
雖然我無睇到個節目

你地如果無睇呢個節目,可按這個重溫:

http://www.cbnhongkong.org/video/sparksfly_195.wmv

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

真係心如刀割!個醫生就算死十次都無用,一條小生命就咁俾佢斷送咗!
我要記得幸福......

男爵府

係呀....任何o野都賠償唔到.....一個小寶寶

翡翠宮

畀面勳章

我有朋友經歷過~~~

佢陣痛入院,姑娘話佢度數未夠,未生得,叫佢番屋企。點知番屋企途中肚痛難當,再折返醫院急call醫生,醫生黎到bb已經唔郁。

原來係bb繞臍帶~~~

翡翠宮

畀面勳章

生個女果陣,我被人推出產房,見到有一個男人對住幅牆流眼淚~~~

果一刻,我好難過,我剛剛做人媽咪,但有人冇左bb(我估,係產房門口等既,都係等bb~~~果一刻,我只係希望bb媽咪冇事)~~~

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 大臭B爸爸 於 09-1-8 22:03 發表
卻因醫療的失誤,你的寶貝沒有了...

記得在上星期六,亞洲電視本港台的《星火飛騰》講述一對馬來西亞的夫婦,四年前因醫療失誤,導致腹中胎兒在出生之時亦告生命終結,本懷著興奮的心情靜待兒子出世,但最終卻是換來目送愛兒最後一程...

雖然他們都是基督徒,但面對突然其來的變遷,心中難免對他們所信的神存了變心,不但沒有回自己所屬的教會,不返工,終日待家發仇,究竟甚麼使他們能再一次站起來,今天能再在大家面前見證....

信咩教有咩關係. 基督徒冷靜 d 架?

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 wendykaka 於 09-1-8 23:33 發表

信咩教有咩關係. 基督徒冷靜 d 架?

唔係基督徒冷靜啲,而係佢哋對死亡嘅睇法唔同一般人,佢哋相信人生當中有啲苦難係神俾佢咃嘅考驗,而死咗嘅人只係上咗天家,將來大家會係天家相聚,我覺得佢哋面對死亡比較接受,當然傷心都一定有啦! 我唔係基督徒,但某啲地方我好欣賞佢哋!
我要記得幸福......

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 浩霆豬豬 於 09-1-8 23:42 發表

唔係基督徒冷靜啲,而係佢哋對死亡嘅睇法唔同一般人,佢哋相信人生當中有啲苦難係神俾佢咃嘅考驗,而死咗嘅人只係上咗天家,將來大家會係天家相聚,我覺得佢哋面對死亡比較接受,當然傷心都一定有啦! 我唔係基督徒, ...

懷孕就上天賜比佢地. 失去咗就上天比佢地嘅考驗. 真係不敢 苟同.

我係某 E 院聽住一位自稱基督徒嘅女人對住病人 d 家人講, 因為個病人係拜神, 所以佢咪病咯. d 家人狂插翻個女人, 並反問 "妳 d 屋企人同父母係咪唔會死架?"

當然, 教徒都有正常人嘅. but 比 d 敗壞分子累啫.

大宅

原帖由 wendykaka 於 09-1-9 00:21 發表

懷孕就上天賜比佢地. 失去咗就上天比佢地嘅考驗. 真係不敢 苟同.

我係某 E 院聽住一位自稱基督徒嘅女人對住病人 d 家人講, 因為個病人係拜神, 所以佢咪病咯. d 家人狂插翻個女人, ...

講真,有時都係ga..
不過我反而認為既然稱自己係基督徒,就要注意同小心自己既言行!

不過,我個人覺得基督徒唔應該壓抑自己既情感...上帝造人有情緒係要來表達同宣洩..
好多時面對死亡時..有d人會覺得我唔開心係唔係對神無信心...我個人認為完全錯.
就算有朋友去外地讀書都會唔捨得la...更何況係返天家..暫別都唔知幾時先再見...又點可能會唔傷心呢?
唔傷心先至奇怪...有愛有感情..就算分別1年1個月甚至1日都會有唔捨得...我覺得唔關信心事...但一定要比當事人多d支持,,時間耐左就可以將痛苦減少..
<--hehe..好似有d離題!!

首頁

尾頁

跳至