跳至
[大埔區] 賽馬會小學  

首頁

尾頁

別墅

skylinegts 發表於 17-8-16 14:24
上水上車每月來回970
清河,保榮體育館有站

唔該你呀,知唔知車程大概幾耐?

複式洋房

JW811 發表於 17-8-17 08:25

我都想知,我個仔答我唔到
佢只知佢每日都係佢果班最早返到學校果個

洋房

我係sen 畢業生家長,仲有無需要分享?

大宅

blythecat 發表於 17-8-18 08:14
我係sen 畢業生家長,仲有無需要分享?

好,先多謝分享

洋房

阿仔九月係救恩升中二,讀小學時都好百厭,學校有社工跟進sen 既小朋友,亦有好多活動,比佢好多參與既機會,佢最後兩年係校隊,感覺學校都無睇唔起sen 既小朋友,社工都有定時約家長見面。印像中家課大概7-10樣一日,一星期至兩星期一次中英文默書,一年4次評估,一至三年班用普教中分班,四至六年級分電子書同紙本班,全部自由選擇,由於不會年年分班,小朋友由一年至六年級都一齊,感情好好,老師好有愛心,課外活動都多選擇,年年都一大疊可以選。我記得老師講過有補底班,阿仔六年級時入過尖子班。我估宜家唯一改變左係無咁開心,佢六年級時我都覺得學校谷谷地,宜家仲要考能力試,我黎緊有個女九月升小一都無選賽小,需然好鐘意,但好怕谷辛苦。升中方便我仔嗰年學校有九成幾入頭三,學校會一早處理派得無咁理想既學生,嗰日我好早就返左去坐左係門口,出入既學生不多,到派完成績出黎其實真係唔錯有好多都派左大埔最好嗰幾間,亦有同學派左名校。小朋友對學校感情都深,宜家都會成日走番去,總結佢既小學生活係愉快既。

別墅

blythecat 發表於 17-8-18 11:48
阿仔九月係救恩升中二,讀小學時都好百厭,學校有社工跟進sen 既小朋友,亦有好多活動,比佢好多參與既機會 ...

多謝分享!睇到你禁講,都放心一點!希望就算谷都谷得合理....

男爵府

阿仔九月係救恩升中二,讀小學時都好百厭,學校有社工跟進sen 既小朋友,亦有好多活動,比佢好多參與既機會 ...

我都係黎緊個女揀小一,心大心細讀唔讀返賽小,大個個同個女性格,學習態度完全唔同,好頭痛

男爵府

JW811 發表於 17-8-17 08:25

你預大約一小時

洋房

jj213 發表於 17-8-18 18:08
我都係黎緊個女揀小一,心大心細讀唔讀返賽小,大個個同個女性格,學習態度完全唔同,好頭痛
...
我兩個小朋友性格都係唔同,不過我都係選擇同一類學校比佢地:happy school,我覺得小學應該係培養佢地學習興趣既時候,六歲人仔,點忍心比壓力佢?如果佢真係好鐘意讀書,自然就會去做,唔係逼就得囉,逼左佢坐係度,不過佢發夢你都唔會知啦。阿仔入去既時候賽小都無人選既,出黎既升中成績同d 龍頭校咪又係差唔多,讀六年既係個小朋友又唔係我地,我會以佢地開心作為選校首要條件,我覺得應該係咁。

男爵府

blythecat 發表於 17-8-18 21:40
我兩個小朋友性格都係唔同,不過我都係選擇同一類學校比佢地:happy school,我覺得小學應該係培養佢地學習 ...

小女明顯不喜歡學習,所以好頭痛

洋房

jj213 發表於 17-8-19 00:55
小女明顯不喜歡學習,所以好頭痛
我仔都唔鍾意,所以嗰時選賽小,心態係自少唔好討厭讀書,到宜家佢都hea hea 下但又ok 喎。有時我覺得選校都係家長既面子戰,嗰時都有人問點解選賽小,又遠又唔夠寶舊好,我答佢,我係要個開心寶寶唔係讀書機器,六年過去,我睇到佢有好多嘗試發展自己,代表學校爭光既機會。如果當初入左寶舊,嗰六年一定過得無咁精彩。

大宅

blythecat 發表於 17-8-19 08:22
我仔都唔鍾意,所以嗰時選賽小,心態係自少唔好討厭讀書,到宜家佢都hea hea 下但又ok 喎。有時我覺得選校 ...

想問下你的小朋友是sen哪一方的問題,學校徐了社工跟仲有無其他支援?(我的小朋友是a仔)

洋房

gabbychan1981 發表於 17-8-19 09:03
想問下你的小朋友是sen哪一方的問題,學校徐了社工跟仲有無其他支援?(我的小朋友是a仔)
...
都係a 仔,學校定期都有d 社交小組比佢參加,升中時有問份報告pass 唔pass 比中學。阿仔有睇醫生,嗰時學校都有幫忙寫信比我地約期

大宅

blythecat 發表於 17-8-19 18:44
都係a 仔,學校定期都有d 社交小組比佢參加,升中時有問份報告pass 唔pass 比中學。阿仔有睇醫生,嗰時學校 ...

有沒有言語治療?

別墅

jj213 發表於 17-8-18 18:10
你預大約一小時

Thanks 甘都好兜咼(emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

JW811 發表於 17-8-20 01:16
Thanks 甘都好兜咼(emoji)(emoji)‍♀️

係架

大宅

請問你囡囡最後入左邊間學校呀?

別墅

回覆樓主

我想問多唔多英藝既學生入到賽小呀?

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

佢地真係有好強烈的歸屬感, 就算畢左業, 都成日想返去探老師

洋房

回覆 gabbychan1981 的帖子

印像中係有人定期黎既,不過唔係好sure 係咪言語治療師,因為我仔無呢個問題

首頁

尾頁

跳至