單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

今天好吾開心,比老细鬧到喊,生活都是為開心,甘吾開心不如吾做,但只能幻想下,但現實又是叧一回事,小個錢生活可行嗎? 賣田賣地,细屋再搬蚊型层一定夠生活。 但又真的這樣做嗎?自己一個的话,可一人做事一人當,但仲有個仔依靠我,社會經濟開始差轉工不易,我近五十了便更難。 唉…!平時都比老细鬧,上星期叫了某同事今天要做一件事,我昨天忘了提佢記住做,比老细勁摌,系我唔啱但都唔洗勁摌丫。 我又冇得入公司纲上银行,佢又鬧我看過甘多次都唔識教大老板用。 我又冇得用但一年都睇唔到两三次就要講得出点做,已到無理取鬧程度了。 五十歲了, 生活真的要這樣嗎?

男爵府

若果真的捱唔到不如轉行,50多仍有市場價值,視乎工種。

年齡不是障礙 ,最大推動力的是有一份熱誠工作心, 成功不難。

大宅

開心吸收勳章

加油
平淡是福

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

調一下心情再同佢死過,唉……理解

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

回覆樓主:

多謝大家,見到有個post説 用樽
鹽換金錢,好啱用,

大宅

其實聽落去, 個老細唔應該係咁鏟你,
不過間間公司都有呢D 問題出現,
盡量勸自己睇開D...
加油, SUPPORT YOU!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

講真你唔記得睇個同事做嘢唔係你嘅責任喎應該係個同事自己去承擔返喎點解個老細要鬧你架啦更何況你話年近50好難轉行事在人為啫!
祝你明天會更好

大宅

我都是公司比人排斥,比話笨,當同事見其他人不在,她豪不比面我,大大凶了幾年...
很多時她做錯事當没事發生唉。,如果我出現小錯誤,即刻打報告比大家姐。
40+@走了老公,想想家人一老一小,憂鬱症。。
點算?

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

cedarcone 發表於 17-5-7 01:05
若果真的捱唔到不如轉行,50多仍有市場價值,視乎工種。

年齡不是障礙 ,最大推動力的是有一份熱誠工作心, 成 ...

我剛剛50,就俾公司顯散,已經做左1x年都咁對我,個小朋友又未出身,想問問咁既年紀可以搵的咩工做到?我做開文職,係咪已經無機會搵到文職做? 真係好驚搵唔到工,手停口停

男爵府

不好意思,傳錯比你,所以內容已刪除了

男爵府

回覆 rebecca0113 的帖子

如果你剛剛失業,還未搵到新工期間,建議你馬上報讀ERB課程增值。
因為學員年齡限制好似去到59歲止, 所以你不妨讀完一個又一個。
萬一搵吾到做開的文職,起碼轉行比較容易 !

可以考慮有前景及適合中年的行業課程 ,
1.物業管理及保安
2. 護理員
3. 保健員
(建議三項輪流報讀,保障自己作好準備)

讀完吾一定即刻要轉行, 嘗試搵番文職,
可到勞工處的中年就業計劃看看,有不同工種仍有空缺位。

首頁

尾頁

跳至