自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

2020勳章

走人

子爵府

Cambyyungcc 發表於 17-5-8 13:14
其實真係唔捨得,我由畢業做到而家,有種情意結,不過之前不是這間分行
...
要趁年紀不算太大, 轉吓工, 了解吓其他公司的做法和文化。
況且你間公司對你又唔算好。
如果你真係對呢度有感情,你出去做幾年可以再APPLY返, 可能可以跳高幾級。

男爵府

2020勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果樓主考慮做FTM,我諗經濟絕對唔係問題,可必執意已負出,問自己值得嗎?by the way,太多人著眼16K做管理層

男爵府

我係以為樓主寫錯字應寫多左16k,原來total 得16k???

走啦!

子爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

明白,有情意結,但去到一個點,你會知道真係事候要轉!! 今時今日,loyalty means nothing ! 試下揾工試下inn, no harm起碼知道自己值幾多.... 加油!

大宅

b.gorilla 發表於 17-5-8 13:14
我係搵份低D人工既,但返工較hea同可以準時收工,之後再搵份好hea既part time 做,咁樣夾埋每個月都高過16 ...

吾錯喎 我就本身份工有個西面女人控制狂 但份工只係蚊型公司文職都15k 做左13年

男爵府

回覆 Cambyyungcc 的帖子

如果小朋友仲細
有媽媽做FTM在家親自帶大
心智成長會好d

大宅

16k完全唔洗考慮啦,咁做法,走人啦

大宅

d公司好衰架,見你做得耐就睇死你唔願走
唔會主動加你人工
轉工啦,17k 太low pay

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

係囉,唔好再focus on個人工啦!唔hurt架咩....
樓主,試下俾d意見
1. 唔想ot,就直接搵份輕鬆。如果呢個收入水平你ok,可以考慮part time或比較輕鬆工作
2. 前線cs真係要試水位。近年cs縮人都縮得幾金。有句老土說話, 睇吓手上幾多籌碼先
3. 有時幸福要靠自己爭取。我係大大老闆隻馬。有時老闆見下面d人甩甩漏漏,佢知我無甩拖就copy 我要我幫手追野跟野。ok我跟,但有時我已經主動跟,d人都係懶懶閒,我真係入我老闆房傾計,我話我唔係babysitter,我都唔認為老闆係。佢地都做到咁級數應該要自主去掌握工作進度。咁d job唔係老闆a就老闆b,個個下屬要我續個step湊我死得啦!以後我只做到xx咁多,之後唔會死嘅我close file,如果老闆你之後發現甩左,你出去搵佢地算帳啦,唔關我事。老闆同意wor (人羨被人欺係真架)

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

toffeechoco 發表於 17-5-8 13:27
16K既管理層做嚟做咩?? 去洗碗保安仲好啦, 起碼唔使用腦, 快D搵工跳糟啦

唔好以為勞力工唔辛苦.易搵錢,一樣有血有汗.
請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。

侯爵府

小mama 發表於 17-5-8 12:14
你份工16k? management? 唔係掛

16K既管理層有咩值得留戀...樓主你都係辭職啦!

伯爵府

回覆樓主:

我無學歷,10年前大公司做asst officer都13k
你現在mgt level 得16k。走啦~
8-)

大宅

做左11年先16k 我係你轉左9世

伯爵府

我淨係睇你每日得4個鐘已經覺得你應該離開

你休息咁少,個人脾氣唔會好,影響屋企每個人

搵另一份啦

你話出面得8000,現在16000就話姐

你仲要低於市價

珍珠宮

BK Milk勳章

做11年, 管理層, 16k, 放8點... 走啦, 唔洗唔捨得, d公司就係洽d人唔會走.. 你睇下佢而家出post 16k請唔請到個有經驗而又做得耐既

大宅

認識瑞士牛牛第二回

搵過第二份,唔使覺得可惜
恕我直言,唔好介意.我做左5年低級文職位都係呢個薪金

伯爵府

回覆樓主:

快D辭職,你對公司的情意結只係公司刻薄你的工具,繼續忍耐壓力落下會有情緒病,後果會更嚴重

伯爵府

Cambyyungcc 發表於 17-5-8 12:29
所以我都覺,做個保安人工都仲高過,我做對客,分分鐘俾客鬧到狗血淋頭
...

咁你所講既管理階層先得16k 真係少d, 我公司同樣做前線對客工作而年資多少少都唔止16k....

首頁
34567...9

尾頁

跳至