婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

問心無愧就好~明白點解你會失望~
唔係希望付出就有回報,而係期望一家人應該無分彼此,有人情味,倒頭來就係有無利用價值嘅關係~
樓主,我相信因果的,做好自己就無錯!

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

因他們一家是超大男人主義 , 很多事也不讓囝做,當初我的原意也是因為一起住所以希望對老爺奶奶會好啲, 盡我做新抱的責任, 點之後來變成一種奉旨的責任, 然而另一位新抱一點責任也不負, 令我激氣不特止, 其餘兩個不同住的新抱 及奶奶也和我說, 一起住的 更要對奶奶老爺附上生活上照顧的責任, 當時嬲到我爆炸, 心想我也要返工, 能做點家務的就要孭曬上身? 所以現在我和c6說 如果將來有什麼事, 你們四兄弟請個工人 照顧兩老 算吧! 但他們夾不夾錢又是另外一回事了…

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實好多老人家都係咁, 一早擺明唔理佢既兒媳, 佢係唔敢去麻煩佢地架, 話就話怕人地辛苦, 你估佢唔知如果佢開聲被人拒絕會好無面咩?
所以通常都搵d唔忍心唔理佢/唔識say no既人去做囉
做好人無問題, 但最緊要係心甘情願先好去做
如果有一絲不情願, 千祈唔好勉強自己
我就prefer同男家保持距離, 我以前新婚無論點做佢地都當我衰新抱, 咁我都無謂浪費時間去照顧佢地啦

珍珠宮

樓主,你同你老公講左之後有乜反應。
其實,同住,莫講話6299,就算是自己父母,都未必照顧得到,你吾好對佢地太好,費事6299覺得糸應份算啦!
算啦!當自己交學費啦

子爵府

瑤瑤~ 發表於 17-5-9 07:12
其實好多老人家都係咁, 一早擺明唔理佢既兒媳, 佢係唔敢去麻煩佢地架, 話就話怕人地辛苦, 你估佢唔知如果佢 ...

我開頭咪係咁囉~~~

大家都唔係同奶奶住~~~奶奶錫到另一家出晒面~~~有乜都淨係搵我兩公婆做~~仲要係我地面前講到另外個仔同新抱幾唔得閒(但佢地唔洗返工架喎)~~~

奶奶有次交通意外入左院~~~3餐都要我送去醫院俾佢食~~~老公一收工就去醫院睇奶奶~~~住左成個星期醫院另外個仔黎睇過佢一日咁大把~~~~新抱冇黎過(佢湊小朋友冇得好講啦~~冇理由帶埋d小朋友去醫院既)~~

但到出左院~~~奶奶因為行唔到~~係我到住左兩個星期~~~果兩公婆都依然係冇影囉~~~我就俾奶奶洗妹仔咁洗~~~

一餐午餐要去指定已3間舖頭買(3間舖又唔係附近)~~~A餐廳淨係碗面好食~~飲品唔得喎~~~B舖就野唔好食~~飲品好飲喎~~~C舖就指定既面包好食~~~

最後落得既下場係~~~週圍同人講佢受傷冇人理佢~~佢好陰公~~~我日日伴住佢唔係人係鬼咩~~我老公一收工就返黎一齊陪佢~~~冇人理??佢有飯食??有人同佢沖涼洗頭??24小時服待(自己煲劇煲到半夜4點~~個電腦停左~~可以打手提俾係房入面訓緊既我老公叫佢出廳整~~~我地兩個俾個手提響聲嚇醒)??

所以我當時巳經同老公講左~~~冇下次~~~做左唔讚都算~~仲要鬧~~~唔做果d反而乜事都冇~~~我做乜要拿屎上身~~~

子爵府

770217 發表於 17-5-9 07:02

你都仲話一齊住~~~其他仔同新抱都覺得應該係你依個同住既做(立場上都仲叫講得通)~~~

我果個係大家都唔同住~~~仲要另一家係洗緊老爺奶奶錢~~~我果家一毫子都冇洗過~~~但奶奶就係錫人地一家囉~~~

所以有好野就永遠只諗起果一家先~~~~要做既就永遠只會叫我兩公婆做~~~至慘係做完仲要彈三彈四(你果個仲識做下戲話你好新抱)~~~

珍珠宮

百分之99嘅 6299 都吾系好人

大宅

畀面勳章

美菲絲 發表於 17-5-9 14:00
你都仲話一齊住~~~其他仔同新抱都覺得應該係你依個同住既做(立場上都仲叫講得通)~~~

我果個係大家都唔同 ...

同住嘅唔止我哋兩個囉仲有叔仔同埋佢老婆, 但佢哋兩個竟然幫都唔幫掂都唔掂, 之前住咗四日醫院. 兩公婆只來得一日, 仲要唔夠五分鐘就走咗. 齋探乜都唔帶嚟, 出院後回家, 無論係食或清潔, 只有我一個人做, 佢哋淨係識匿埋喺房…… 我覺得佢哋好過份囉

大宅

畀面勳章

anna59 發表於 17-5-9 18:47
百分之99嘅 6299 都吾系好人

大宅

770217 發表於 17-5-9 18:51
同住嘅唔止我哋兩個囉仲有叔仔同埋佢老婆, 但佢哋兩個竟然幫都唔幫掂都唔掂, 之前住咗四日醫院. 兩公婆 ...

你老公唔心疼你架咩,又要你返工揾錢仲要服侍佢父母?又唔見佢服侍岳父岳母?當初好多禮金買你做妹仔?成家,連你老公擺明蝦你!

大宅

同住嘅唔止我哋兩個囉仲有叔仔同埋佢老婆, 但佢哋兩個竟然幫都唔幫掂都唔掂, 之前住咗四日醫院. 兩公婆 ...

你唔抵得做左咪以後都你做囉,人地唔洗返工都乜都唔洗做,姐妹,你做多無人讚架,揾你笨做妹仔ja

美菲絲    發表於 17-5-10 04:23

大宅

畀面勳章

豬b老公 發表於 17-5-9 19:45
你唔抵得做左咪以後都你做囉,人地唔洗返工都乜都唔洗做,姐妹,你做多無人讚架,揾你笨做妹仔ja
...

伯爵府

770217 發表於 17-5-8 17:18
我系同6699 叔仔及佢老婆 一齊住嘅, 因他有四個兒子沒有女兒, 所以他常對我說我就是他的女兒, 我也十分 ...

唔好辛苦自己,你做的最好都無人會話你好

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

做多唔會俾人讚,做開唔做就一定俾人鬧所以一開始咩都唔做唔洗俾機會人鬧,反正人地都唔做、做咩要你做
就算要做、要孝順,都對娘家先啦

美菲絲    發表於 17-5-10 04:24
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

唉~~~~只能夠講你當蝕底一次睇清楚其他人既真面目囉~~~~亦俾你老公睇清楚佢地既真面目~~~

就算你下次唔做~~~你老公明白原因就夠~~~

好多老公開頭都會話係個老婆諗多左~~~係個老婆計較~~~唔俾d事實佢睇~~~佢係唔會相信佢d屋企人有幾過份~~~

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

其實初初我老公也覺得我要應該對老爺奶奶負責任, 乜都要我做, 後來見我咁辛苦, 細佬同弟婦一啲嘢都唔幫手, 所以佢都嬲爆 加上近排知道我身體又差咗,病情都幾麻煩…… 所以我老公而家都支持我, 佢話就算將來發生乜事都好, 佢會找他另外三個兄弟, 要佢哋一同分擔責任

珍珠宮

有時,D老人家真係吾抵可憐,尤其是無女果D

伯爵府

老公兄弟姐妹唔肯分擔照顧佢地父母責任都算,但最頂心既係6299又無愛惜媳婦,但有事就可以話媳婦唔識做。
又或者做左都當無做,係個仔孝順去做,咁樣點叫新抱可以用心黎對6299呢?

大宅

畀面勳章

M.A.C 發表於 17-5-12 15:49
老公兄弟姐妹唔肯分擔照顧佢地父母責任都算,但最頂心既係6299又無愛惜媳婦,但有事就可以話媳婦唔識做。
...

好認同你嘅講法 所以最好都係留畀啲仔去理……

首頁

尾頁

跳至