興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

回覆 mcdullyiu 的帖子

精警呀

男爵府

差唔多係時候換季啦,大家斷成點?
有冇jm上載一下照片,我最近好懶,我需要一d動力!或者推介文章、書藉、blog俾我都得!

伯爵府

EudyptulaMinor 發表於 19-11-9 00:40
差唔多係時候換季啦,大家斷成點?
有冇jm上載一下照片,我最近好懶,我需要一d動力!或者推介文章、書藉、 ...

之前搬屋時已清左好多衫。今日有少少時間,再掉多部分,掉得好爽

不過驚減價季節又去買衫

男爵府

ilovedancendanc 發表於 19-11-9 12:07
之前搬屋時已清左好多衫。今日有少少時間,再掉多部分,掉得好爽

不過驚減價季節又去買衫

我琴晚半夜趁兩個小朋友瞓左,我執左兩個鐘,呢一大袋係留俾親戚小朋友,另外仲有一袋就攞去回收箱、太殘舊的就去垃圾桶~
執完好有成功感~ 遲下天氣凍d就可以處理埋d短袖衫啦~

伯爵府

EudyptulaMinor 發表於 19-11-9 14:14
我琴晚半夜趁兩個小朋友瞓左,我執左兩個鐘,呢一大袋係留俾親戚小朋友,另外仲有一袋就攞去回收箱、太殘 ...

我今日就係掉夏天衫,反正都要換季,掉咁d唔洗再收埋。另外有個放外套同冷衫櫃,都清走左d

男爵府

ilovedancendanc 發表於 19-11-9 14:21
我今日就係掉夏天衫,反正都要換季,掉咁d唔洗再收埋。另外有個放外套同冷衫櫃,都清走左d
...

你唔怕過兩日又熱返?我主要係掉左上年留落黎d冬天衫,小朋友大得比想像中快,留左d寬鬆嘅衫到今年原來都係唔啱著。
今日我就執左d我自己嘅狀況唔理想的夏天衫,又唔係唔著得,不過我相信下一年我會買新。冬天衫就掉左d已經唔想著(款式太young)嘅衫,我都執左一大袋。衣櫃即時鬆動返~

伯爵府

EudyptulaMinor 發表於 19-11-9 16:48
你唔怕過兩日又熱返?我主要係掉左上年留落黎d冬天衫,小朋友大得比想像中快,留左d寬鬆嘅衫到今年原來都 ...

我未換季啊,只係打開個櫃清下d衫,遲d正式換季時就唔洗再睇要唔要

男爵府

ilovedancendanc 發表於 19-11-9 14:21
...

我老公今日同我講「一季有5套衫已經好夠,有10套衫已經係過量」
我一季應該唔止10套……
或者佢講得啱…… 我真係太多衫……

男爵府

LamSiuB 發表於 19-10-30 10:22
今次去旅行終於做到唔使執喼, 因為所買的東西只在十件內, 哇哈哈 ((自我驕傲中))

今次連波鞋也是買一掉一, ...

我前排去旅行都係,著一對波鞋去,換一對波鞋返

LamSiuB    發表於 19-11-19 16:27

伯爵府

EudyptulaMinor 發表於 19-11-9 16:53
我老公今日同我講「一季有5套衫已經好夠,有10套衫已經係過量」
我一季應該唔止10套……
:nothin ...

其實好似我呢d要返工既人來講,雖然我唔洗見客。但都唔可以著來著去都係個幾套,況且始終生活係呢個世代,人都係要睇外表,人靠衣裝,唔係話要追潮流,不過都唔可以太out同比人感覺無衫著,所以都要買少少新衫。

我自己就買少左好多衫,今年夏季我只買左2,3件左右。買之前已掉左一堆

男爵府

ilovedancendanc 發表於 19-11-9 16:56

其實好似我呢d要返工既人來講,雖然我唔洗見客。但 ...

我老公講嘅5套係唔包返工衫,返工衫就算男人都起碼有3、4套la,女人就更多,不過我係ftm,唔洗返工衫,但都有兩三條約姐妹去街時著嘅裙,冇可能日日都師奶look,老公唔嫌棄我都嫌棄呀~ 我盡量就係上身買黑白灰,咁下身著咩色裙或褲都可以襯到。

伯爵府

EudyptulaMinor 發表於 19-11-9 17:02
我老公講嘅5套係唔包返工衫,返工衫就算男人都起碼有3、4套la,女人就更多,不過我係ftm,唔洗返工衫,但 ...

係啊,我大部分衫褲裙都係黑白灰藍,仲要係簡單款,無乜花,少pattern,要易襯又襟興,咁就唔洗成日買衫

不過我都2件大褸仲諗緊要唔要。其實over 8年無著過,但買時好貴,不過就好少著。掉又唔捨得,又驚想著大褸時又無

男爵府

唔知大家斷捨離之後有冇覺得:
點解我會有咁多衣物壓縮袋

LamSiuB    發表於 19-11-19 16:38

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

meiduck 發表於 19-11-10 19:00
最慘,掉完又會再買

唯有買一掉一

大宅

環保接龍勳章

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

大家好,本來想在這個“興趣嗜好”討論區看看有什麼物資可以捐給有心人,估唔到居然有斷捨離這個興趣嗜好。最近我要計劃明年搬屋,所以斷捨離進行得如火如荼。
不過,去年在未認識斷捨離下,先把一些很多父母及孩子都未捨得掉的一樣東西,掉了80%。今次預備搬屋,會把餘下的再清理,可能一個都不能留。

請大家估下這是什麼?

伯爵府

meiduck 發表於 19-11-10 19:00
最慘,掉完又會再買

男爵府

janelle00 發表於 19-11-11 22:04
回覆 EudyptulaMinor 的帖子

大家好,本來想在這個“興趣嗜好”討論區看看有什麼物資可以捐給有心 ...

小朋友勞作?

大宅

環保接龍勳章

chupachups15 發表於 19-11-12 15:10
小朋友勞作?

反而勞作我是最近才處理掉

係獎杯

本來想搵地方回收,不過找不到,唯有掉晒

男爵府

janelle00 發表於 19-11-12 16:43
反而勞作我是最近才處理掉

係獎杯

勁,自問做唔到,我孩子也不肯

首頁

尾頁

跳至