興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 20-2-14 23:22
有冇人因為斷捨離而開始唔囤積物品搞到宜家冇廁紙用?
我小家庭用量不大, 即使只有最後一抽10卷的厠紙、一支漂白水、一支消毒藥水、一袋米也問題不太, 因為陸續有供應; 其實難買的只有口罩及搓手液。

男爵府

最近覺得資訊太多好煩,於是首先嘗試電視斷捨離,唔係掉咗部電視,只係戒睇電視,戒睇電視後每日嘅時間多咗,得閒咗好多,而且心情亦都好咗,下一步我希望斷埋手機~

男爵府

ilovedancendanc 發表於 20-2-10 18:13
大家仲有無繼續斷捨離?

斷捨離了接近三年,一直斷斷續續清屋,清走了超過二千件大大小小的傢具、家品、雜物、電器,間中難免有樽頸位,可幸近日終於有突破!由於幫大仔換了一張大書枱,我重新規劃一些傢俬電器的擺位,加上連鎖反應之下賣走了好幾件傢俬家品,現在客廳非常闊落,房間又歸一了,我真是心情舒暢!

伯爵府

chupachups15 發表於 20-2-22 21:57

斷捨離了接近三年,一直斷斷續續清屋,清走了超過二千 ...

2000幾件,好跨張。你屋企肯定唔係蝸居

伯爵府

EudyptulaMinor 發表於 20-2-21 00:33
最近覺得資訊太多好煩,於是首先嘗試電視斷捨離,唔係掉咗部電視,只係戒睇電視,戒睇電視後每日嘅時間多咗 ...

我覺得戒玩手機就會多出好多時間 但係好難戒

男爵府

ilovedancendanc 發表於 20-2-25 12:58
2000幾件,好跨張。你屋企肯定唔係蝸居

咪又係幾百呎,一支匙羹一支筆都叫一件喎,不過的確間屋內內外外都清減左好多

男爵府

chupachups15 發表於 20-2-25 14:35
咪又係幾百呎,一支匙羹一支筆都叫一件喎,不過的確間屋內內外外都清減左好多
...

3年清左2000件都好多,差不多一日掉兩件

男爵府

ilovedancendanc 發表於 20-2-25 12:59

手機真係好難戒,我日頭湊小朋友都少用手機,但到夜晚真係好難唔㩒下手機
我發覺戒左電視接收少左疫情資訊,心情都好左~

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 20-2-26 02:02
3年清左2000件都好多,差不多一日掉兩件

多得佐佐木典士的我決定簡單的生活,我從一開始就用一個Excel記錄了自己送出和賣出的物品,看着清走物件數量和「善款數字」不斷上升,斷捨離的決心更強!

不經不覺,我已經收回$22,000了!

伯爵府

chupachups15 發表於 20-2-26 14:49
多得佐佐木典士的我決定簡單的生活,我從一開始就用一個Excel記錄了自己送出和賣出的物品,看着清走物件數 ...

勁! 我無咁做所以唔知清左幾多野,不過我心知清左好少野,仲要係d好細件又唔多阻地方既野

男爵府

chupachups15 發表於 20-2-26 14:49
多得佐佐木典士的我決定簡單的生活,我從一開始就用一個Excel記錄了自己送出和賣出的物品,看着清走物件數 ...

望住個善款數字好有動力!

男爵府

最開心係我間屋已經清到隨時有客人上來探我,我都唔會拿揦手唔成勢要左執右執

而家問題係櫃內仍有大量雜物家品書籍CD等等,有排我清

男爵府

ilovedancendanc 發表於 20-2-25 12:59

我都好想減少用手機時間。 如果大家有任何貼士, 不妨分享下

伯爵府

chupachups15 發表於 20-3-1 20:48
最開心係我間屋已經清到隨時有客人上來探我,我都唔會拿揦手唔成勢要左執右執

而家問題係櫃內仍有大量雜 ...

咁都已經好好啊!我就唔知點解越想斷捨離,就越係買得仲多野又囤貨。

最近囤口罩,消毒用品都已經一堆,唔囤定又驚無

伯爵府

greentea14 發表於 20-3-1 23:58

少d上BK

伯爵府

greentea14 發表於 20-3-1 23:58

介紹你玩呢個app, 有效控制自己唔用手

玩法係你set個時間唔用手機上網,佢會check你有無用到數據既。例如你set30分鐘唔用,咁過左。30分鐘你真係無玩手機,棵樹就會長高同有金幣,用黎買新產品,或者儲夠買其他品種既樹(emoji)

大宅

sunnykiwi 發表於 17-5-18 09:10
10件太極端,書的作者說自己衡量一個數,可能25件,咁每次打開衣櫃,見到這25件都是自己心愛的、 ...

我都係,衫很多,但著不出快樂!

已刪除用户

複式洋房

回覆 chupachups15 的帖子

好勁呀!!

我個善款數字只係你嘅十份之一咋($2000左右)

網上拍賣再約人交收真係好需要耐性,通常積極一段時間就會想放棄

珍珠宮

chupachups15 發表於 20-3-1 20:48

而家問題係櫃內仍有大量雜 ...

我剛搬屋, 一直都好擔心吾夠位放嘢, 於是掉掉掉
結果我新床底下基本無嘢放, 廳又吾洗加櫃
成間屋少左好多嘢, 啲櫃吾洗堆滿嘢, 仲可以放公仔做裝飾, 真係好開心.......
好好過每一天......

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊