興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

asa2012 發表於 17-7-31 15:05
我果日去書局打書釘, 看到斷捨離本書,
(有相片展示作者家那本), 作者話不會用布的碗布, 用廚紙來代替,
用完 ...
我自己覺得啦, 每個家庭都不一樣,自己取長補短。
有d野係唔識合自己的就捨棄, 有d適合自己的就留下。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

asa2012 發表於 17-7-31 15:05
我果日去書局打書釘, 看到斷捨離本書,
(有相片展示作者家那本), 作者話不會用布的碗布, 用廚紙來代替,
用完 ...

我有睇到,我唔想用paper, 太唔環保

大宅

有冇試過將D少著既衫或者唔係咁FIT既衫改下變成新既一件,咁樣唔駛掉左D舊衫,改左成為新既又唔駛買新既,同時因為要花心機去改,自己會更加珍惜。我唔知呢D算唔算斷捨離,但而家少左買衫,衣櫃又吉左好多,同埋做下DIY好有成功感!

男爵府

rosevinwong 發表於 17-8-3 16:42
有冇試過將D少著既衫或者唔係咁FIT既衫改下變成新既一件,咁樣唔駛掉左D舊衫,改左成為新既又唔駛買新既, ...

我有試過改衫, 但改完我多數係掉左去

要改即係唔係咁啱啦! 橫掂大把衫, 索性掉或捐 但我個衣櫃未見有空位 好想掉掉掉

啱啱忍痛掉左袋過年裝飾品

大宅

亞路 發表於 17-8-4 00:36
我有試過改衫, 但改完我多數係掉左去

要改即係唔係咁啱啦! 橫掂大把衫, 索性掉或捐 ...

除非真係搵到機構收回衣物,否則就咁掉左D舊衫去D回收箱到都未必幫到有需要既人。D衫最終會去左邊? 會唔會變成洋垃圾? 真係唔知。同埋製造一件衫要用好多水,產生好多污水,好唔環保,所以可以給予D舊衫一個新LOOK新生命,買少件衫,係一個愛護環境既動作。

我已經改左好多件衫著,雖然之前好幾件改唔成功而掉左,不過車功都有改善。

happylife28    發表於 20-6-19 16:49

大宅

我都好想入會!! 屋企勁多野!

大宅

回覆樓主

謝謝你們的分享!
真的要下決心去執屋!

男爵府

rosevinwong 發表於 17-8-4 09:37
除非真係搵到機構收回衣物,否則就咁掉左D舊衫去D回收箱到都未必幫到有需要既人。D衫最終會去左邊? 會唔會 ...

我多數用舊衣當地布, 改成抹手布, 抹枱布, 好好用又吸水.

自從斷捨離後, 我已經買小好多衣物, 又捨得掉. 但係而家處於停濟期, 進展唔明顯, 而家參考緊極簡生活, 希望洗倒我腦

男爵府

scorpioc 發表於 17-8-4 10:56
我都好想入會!! 屋企勁多野!

唔駛唸喇, 加入啦, 一開始掉野好爽嫁 間屋清新個人都好開心

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我都會將舊衣當地布同抹布
仲會CUT細塊放係洗手盆成日彈水整濕既位,所以棉質舊衫好有用~
但係著唔落既貴價午仔褲就真係擺曬係度

LeBlue    發表於 17-8-6 01:04

大宅

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

謝謝分享

男爵府

回覆 emralip 的帖子

有同感!
呢幾年減少左D吃喝玩樂,
同家人朋友一年見少D
大家都會更加珍惜,多左真心野講/問候
意外收獲便是:儲多左錢....HAHA.....

另外,已不會加入任何GROUP CHAT,
除非是約食飯一類,
食完便會DELETE
無甘多野煩,無甘多是非!

男爵府

亞路 發表於 17-8-1 01:33
日本回來後,收好新嘅野唸住掉一些舊衣,原來已經比我斷捨離晒,淨番嘅衫新束束點掉呀?又多 ...

試下拿去green ladies寄賣?!

男爵府

chupachups15 發表於 17-8-7 02:53
試下拿去green ladies寄賣?!

我多數拎去樓下回收箱, 方便直接.

今日放假清左

1) 一大袋新衫, 頸巾(個人感覺有小小過時和不合身)

2) 4個唔再用既手袋

3) 廚房用具, 碗碟一袋

4) 裝飾品5件

放假辛苦過番工, 不過好過出街洗錢 全日在家食清埋雪櫃 , 屋企都乾淨左好多

子爵府

回覆樓主:

小朋友一歲.消毒機都捨埋。
屋企show出黎既野剩返:
電熱水機
其他全部入晒櫃。

男爵府

肥豆媽咪 發表於 17-8-9 00:44
小朋友一歲.消毒機都捨埋。
屋企show出黎既野剩返:
電熱水機

肥豆媽可唔可以分享多些, 我好佩服你, 可以斷到租間房出去收錢

點能斷到將仍有用及新既物品掉棄. 然後掉櫃......心理關口如何說服自己?

講多些等我可以過倒呢個"停滯期"thanks

子爵府

回覆 亞路 的帖子

我借左好多本簡單生活既書睇,先可以斷得咁徹底渣!
一般人會一件件雜物掉晒,最後先掉櫃~
但就好似屋企發現有白蟻,
無可能將一隻隻蟻打死,最後先清巢穴~
一開始將巢穴清走,D蟻自己都會消失架啦...
最有效既方法係先掉櫃 再清雜物...

我原本有大大小小10幾個櫃~
好恨心一個個掉出門口~

原本既雜物無左居所,掉到一地都係~
逼住我要去清理佢地,使用佢地,
當然到最後,80%既雜物都係掉,只有20%係有用~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

亞路 發表於 17-8-9 02:39
肥豆媽可唔可以分享多些, 我好佩服你, 可以斷到租間房出去收錢

點能斷到將仍有用及新既物品掉棄 ...
我又係唔捨得..又或者係唔敢掉櫃,成日都怕以後要用返。仲有D收納箱都係,清空了但又捨得掉!總覺得有機會用又要買
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

mcdullyiu 發表於 17-8-9 14:12
我又係唔捨得..又或者係唔敢掉櫃,成日都怕以後要用返。仲有D收納箱都係,清空了但又捨得掉!總覺得有機會 ...

你同我一模一樣. 膠箱有12個, 而家掉淨6個, 擺喺度左掟

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊