興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

welcome 發表於 17-8-26 11:01
關於買多件平幾蚊,我係會選擇性購買.
例如兩條十卷裝廁紙平幾蚊,我都係買一條,是因應返屋企用廁紙的速度( ...

我剛由頭重溫此 post一次
見到雞湯
之前上過 town gas 學煮食
老師有教過用一款雞精/牛精粒
開水煮成湯
個人覺得平d又方便d
比一包包雞湯方便Tim

翡翠宮

回覆樓主:

今日好有滿足感,我執左阿仔過百本圖書出黎準備拎去Aeon....阿仔今次好疏爽,因为我話係捐比宣明會做義賣 仲掉左一数波鞋...而家好有動力,聽日再執阿仔d教科書

大宅

chupachups15 發表於 18-6-24 15:01

好想呻下⋯去年清屋清了大半年,之後阿仔不舒服,我無 ...

認同 我都係每日只做基本打掃 煮飯 陪下阿囡
已經覺得好忙
所以我都停滯一輪了

不過最近set低啲目標
例如 一日只執一格櫃筒
感覺上好啲

男爵府

keepitup 發表於 18-6-25 17:01
認同 我都係每日只做基本打掃 煮飯 陪下阿囡
已經覺得好忙
所以我都停滯一輪了

昨日執了兩抽屜,但其實其中一個去年執過一次,大半年後又失控,咁執法真係無止境

昨日看「雜物再見啦」一書,這書最特別之處是強調清雜物是困難的、辛苦的,要常中途休息、犒賞自己,亦教我們「如何長期維持鬥志」。看罷鬆了一口氣,原來我不孤單!

但一想到要長遠跟雜物搏鬥,真令人無奈

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

終於都掉左張梳化了。以後屋企就坐餐椅。仲拉左2車舊玩具去救世軍。仲有2車書等周六拉去捐。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

翡翠宮

mcdullyiu 發表於 18-6-26 08:01
終於都掉左張梳化了。以後屋企就坐餐椅。仲拉左2車舊玩具去救世軍。仲有2車書等周六拉去捐。 :wi ...

jm咩原因要掉梳化 最近睇過老跌打師傅都係叫我同仔仔唔好坐梳化,對腰脊唔好....我都諗緊究竟張梳化有冇用

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

bb2 發表於 18-6-26 09:09
jm咩原因要掉梳化 最近睇過老跌打師傅都係叫我同仔仔唔好坐梳化,對腰脊唔好....我都諗緊究竟 ...
因為屋企有老人家, 坐下去再起身唔方便,腳無力, 咁坐高椅會好些,咁就一齊坐有背餐椅, 餐椅又可以疊高, 正!!

珍珠宮

chupachups15 發表於 18-6-24 15:01

好想呻下⋯去年清屋清了大半年,之後阿仔不舒服,我無 ...
之前阿女濕疹發作我都停左好耐,費是揚起一屋都係塵, 反正要長期作戰, 慢慢來啦。我現在每日都搵D野掉吓,盡量掉左D野,然後將外露的野都收埋,現在屋企外露的野少左好多好多。
感覺整齊左好多,最緊要抹塵容易左好多好多,你都可以試吓。

翡翠宮

mcdullyiu 發表於 18-6-26 09:55
因為屋企有老人家, 坐下去再起身唔方便,腳無力, 咁坐高椅會好些,咁就一齊坐有背餐椅, 餐椅又可以疊高, 正 ...

原來如此...

珍珠宮

回覆樓主:

影張遺照清埋它。簡直係青春的回憶。放左十幾二十年。

男爵府

mcdullyiu 發表於 18-6-26 10:00
之前阿女濕疹發作我都停左好耐,費是揚起一屋都係塵, 反正要長期作戰, 慢慢來啦。我現在每日都搵D野掉吓, ...

咁啱呀,我仔又係濕疹

去年已收起很多外露的東西(雖則距離我的目標仍遠)客人來到都覺好整齊,誰不知櫃內有很多雜物,我正想殲滅它們!

男爵府

終於都掉左張梳化了。以後屋企就坐餐椅。仲拉左2車舊玩具去救世軍。仲有2車書等周六拉去捐。 :wi ...

好羨慕,自問未能下定決心丟梳化

珍珠宮

chupachups15 發表於 18-6-26 10:08

好羨慕,自問未能下定決心丟梳化
我今年掉左好多野,事實上我接觸左斷捨離都年幾,最初都好多野唔捨得掉,好多野都覺得有殘存價值, 有好多野覺得好有記念性。但在這一年入面,我慢慢斷左好多的物欲,亦都開始知道自己真的需要的是什麼,所以開始將好多覺得係「心頭好」的野都賣左或捐左去,包括我好多收藏了好久的書。所以我覺得循序漸進啦, 唔好一下止迫自己要做到好似書中照片的怎樣怎樣,因為其實如果你認同左這個理念,潛移默化下去, 就會有越來越多既野你覺得不是必須品了。
好像我咁,我都斷唔到阿女小時候做的作品, 畫的卡,其實潛意識裡是珍惜/擔憂我同阿女的關係,
所以唔捨得,因為大左她們就唔會事事以我為先。咁就慢慢來,到以後我的想法可能就會有所改變都唔定呢?

LamSiuB    發表於 18-6-29 12:32

珍珠宮

想請教吓,你們有無人知點樣將D櫃變成白色呀?我在FB 群組見到有人將廚櫃都整成白色,其實貼貼紙會唔會好易爛?
遲幾年會唔會要撕返出來再貼都好麻煩?
好埋貼貼紙係咪就無左本來的防水?油油會唔會好D?

大宅

mcdullyiu 發表於 18-6-26 10:03

岑凱倫我嘅青春回憶。當年係睇晒架

LamSiuB    發表於 18-6-29 12:35

大宅

哈 好懷念

我上年都將我幾十本梁望峰送晒比人

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

報告一下最近的業績

清了廚房,掉咗/送出
1. 二個單人煲及一個康寧
2. 一套 jelly用品
3. 一個奶粉格
4. 賣出一個lb煲(阻定)

淸了書櫃,賣出
1.Harry Potter
2.Roald Dahl
3.ORT
4. Storyline readers
5. 中文書二套
6.少量作業

衣櫃
1.不合身的短裙 3條
2. 三對小朋友鞋
3.大人鞋一對
因為鞋櫃有空位
重新分配個置物位

會繼續努力
下一次
1.舊校服
2.

LamSiuB    發表於 18-6-29 12:36

大宅

上次我拎d 舊玩具去救出軍,佢地話唔要

大宅

珍珠宮

fatpui 發表於 18-6-26 15:11
上次我拎d 舊玩具去救出軍,佢地話唔要

無喎,我捐哪些都係一盒盒, 照收喎,係咪唔同地區?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊