興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

EudyptulaMinor 發表於 20-1-18 09:28
我都有諗過用貼,不過用完就掉好似好唔環保,但就節省好多儲存空間,好矛盾
...

買環保揮春/裝飾,全面掛住咪唔浪費

男爵府

2020勳章

ilovedancendanc 發表於 20-1-17 12:41
有時買左唔記得,又重複買,我都會咁。而家我會成日睇下有乜罐頭,食晒先買。 ...
係,買食物之前一定望下冰箱同櫃。真係要買先出手(但盡量夾超市信用卡92折當日買),要安排的。

男爵府

2020勳章

回覆 ilovedancendanc 的帖子

儲物箱係一個掩眼法。其實用幾多買幾多最好。不要囤積。

珍珠宮

2020勳章

janelle00 發表於 19-11-12 19:55
另外,我最近處理緊相片,以前未有數碼相機,又幫阿女影咗好多相片。我用免費app處理中,但肯定要花很多時 ...

相薄我只有四本厚相薄,十本細相薄,雖然我有scan copy,但我吾會掉,實質相開心好多~

好好過每一天......

大宅

環保接龍勳章

jacquesau 發表於 20-2-9 00:46
相薄我只有四本厚相薄,十本細相薄,雖然我有scan copy,但我吾會掉,實質相開心好多~
...

我要搬屋,所以決定一次處理埋,淨係留了一些好有紀念意義的,尤其是已過身的長輩

珍珠宮

2020勳章

janelle00 發表於 20-2-9 17:35
我要搬屋,所以決定一次處理埋,淨係留了一些好有紀念意義的,尤其是已過身的長輩
...

我覺得吾係大量相片,我都會傾向留
我覺得每個人,有一個回憶箱都吾太過~

大宅

環保接龍勳章

jacquesau 發表於 20-2-9 17:37
我覺得吾係大量相片,我都會傾向留
我覺得每個人,有一個回憶箱都吾太過~
...

就係因為我有大量,而且現在的相片都數碼化,所以把相片集中,按日期保存在硬碟裡

我個人都有其他回憶紀念物,但像你說的,留一箱份量,我現在都好掙扎

伯爵府

Astra00 發表於 20-1-25 09:10
回覆 ilovedancendanc 的帖子

儲物箱係一個掩眼法。其實用幾多買幾多最好。不要囤積。 ...

係,我而家都學緊唔好囤野。不過最近好多人盲搶野,我又驚比人買晒,都搶左d存貨係度

伯爵府

janelle00 發表於 20-2-10 13:29
就係因為我有大量,而且現在的相片都數碼化,所以把相片集中,按日期保存在硬碟裡

我個人都有 ...

呢d野真係好難決定,我有好多紀念性既野都唔捨得掉,所以間屋仲有大量雜物

伯爵府

回覆樓主:

大家仲有無繼續斷捨離?

洋房

keepitup 發表於 17-5-9 23:47
雖然沒想過要過極簡生活,但也確實不想浪費家中任何一呎地方來安置嗰啲唔再用嘅物品!

呢條路上需要同路人 ...

屋企人同我好相反,最鍾意儲野,我掉極都係自己d野,但屋企仍然係咁多雜物,掉佢地d野又真嘈交,但睇到都眼冤,好無助,點算好。

珍珠宮

2020勳章

ilovedancendanc 發表於 20-2-10 18:11
呢d野真係好難決定,我有好多紀念性既野都唔捨得掉,所以間屋仲有大量雜物
...

一至兩箱我覺得OK
我明, 雖然係好日都吾會拎出嚟, 電子化可以睇相, 但始終係實物感受大啲

珍珠宮

2020勳章

mayawong1003 發表於 20-2-11 09:40
屋企人同我好相反,最鍾意儲野,我掉極都係自己d野,但屋企仍然係咁多雜物,掉佢地d野又真嘈交,但睇到都 ...

屋企人吾係鍾意儲嘢, 只係吾鍾意執嘢

洋房

jacquesau 發表於 20-2-11 10:59
屋企人吾係鍾意儲嘢, 只係吾鍾意執嘢

咁你執佢地d野,佢地o 唔ok?
我屋企人勁唔鍾意,佢地天生鍾意住垃圾崗。

伯爵府

jacquesau 發表於 20-2-11 10:59
一至兩箱我覺得OK
我明, 雖然係好日都吾會拎出嚟, 電子化可以睇相, 但始終係實物感受大啲
...

我都係,睇書我都鐘意拿住本實體書黎睇。覺得電子書唔夠實在

珍珠宮

2020勳章

昨天掉左前男友送的音樂盒(已經好多好多年了)
又掉左中學儲起啲, 已經發黃生銹的飾物
雖然只係好小, 但其實掉時有啲吾捨得, 不過最後都掉左了

執左好多之前買嘢送的化妝袋, 想掉又好浪費咁, 大家有咩意見?

伯爵府

jacquesau 發表於 20-2-12 14:27
昨天掉左前男友送的音樂盒(已經好多好多年了)
又掉左中學儲起啲, 已經發黃生銹的飾物
雖然只係好小, 但其實 ...

我尋日都掉左一堆野,唔用/過期化妝品,放書上2手網賣,掉左雪櫃入面d過期野

我都有好多袋,我覺得有部分比人,自己留2,3個就算

男爵府

有冇人因為斷捨離而開始唔囤積物品搞到宜家冇廁紙用?

男爵府

2020勳章

ilovedancendanc 發表於 20-2-11 11:02
我都係,睇書我都鐘意拿住本實體書黎睇。覺得電子書唔夠實在

2星期無得去圖書館,仔女悶到發荒。諗緊買唔買書好

男爵府

cdn 發表於 20-2-15 00:32
2星期無得去圖書館,仔女悶到發荒。諗緊買唔買書好

我會買,小朋友停課睇下書好過睇電視

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊