興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bananaGi 發表於 19-2-18 08:28
我係一得閒就拎個垃圾袋,周圍行,好快一袋

我個女依家一聽到我話幫佢執玩具就即刻攬住d玩具返入房 因爲我攞住個垃圾袋話幫佢執

bb2    發表於 19-2-19 14:57

男爵府

淳熙媽咪 發表於 19-2-7 02:17
認同呀,一方面又覺得佢係錫小朋友先會咁
另一方面又覺得物質太豐盛,好浪費
...

我最近成日聽到家中長輩講「你掉哂個女d玩具,佢會冇哂童真,佢既童年會唔開心架」

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 19-2-20 17:08
我最近成日聽到家中長輩講「你掉哂個女d玩具,佢會冇哂童真,佢既童年會唔開心架」
...

我有個長輩一樣聽到我掉了很多玩具,即刻買了一份大玩具來!話阿仔咁樣開心d

男爵府

chupachups15 發表於 19-2-20 21:23
我有個長輩一樣聽到我掉了很多玩具,即刻買了一份大玩具來!話阿仔咁樣開心d

其實一個小朋友需要幾多玩具?我覺得佢玩來玩去都係果幾件,其他都冇玩。

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 19-2-20 17:08
...

傻啦,現今嘅細路仔,只會擁有太多玩具,而唔會缺乏玩具。 一來物質富裕咗, 二來就算自己唔買,都會有親朋戚友贈送

男爵府

回覆樓主:

我係大掃除掉左20幾袋垃圾後,
陸陸續續都執緊屋,又掉多10幾袋
原來好多野係(仲用得,仲食得,有記念性,擺住先 唔想執)
當我狠下心 大刀闊斧咁掉掉掉
先發現原來自己一直同垃圾日夜相處
掉完之後,發現成個人輕鬆晒

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

淳熙媽咪 發表於 19-3-2 02:58
原來好多野係(仲用得,仲食得,有記念性,擺住先 ...

掉得好狠

伯爵府

淳熙媽咪 發表於 19-3-2 02:58
原來好多野係(仲用得,仲食得,有記念性,擺住先 ...
"原來自己一直同垃圾日夜相處" 呢句好正呀!! 我又係時間反省下啦

男爵府

Pollyowen 發表於 19-3-2 14:32
掉得好狠

係呀 今日又清多4袋雜物出黎
一路執 一路mark低清左幾多樣野
原來,不知不覺間清左100樣野啦

男爵府

LamSiuB 發表於 19-3-5 17:24
"原來自己一直同垃圾日夜相處" 呢句好正呀!! 我又係時間反省下啦

無錯, 短短2個月,我足足掉左100樣野
清左兩個空既大櫃出黎
依家買野前真係要三思 一諗再諗

LamSiuB    發表於 19-3-11 11:12

伯爵府

淳熙媽咪 發表於 19-3-7 01:31
無錯, 短短2個月,我足足掉左100樣野
清左兩個空既大櫃出黎
依家買野前真係要三思 一諗再諗
好叻

瑪瑙宮

我都掉左好多舊衣服, 一D買左好多年都未著的, 都送左俾人, 繼續清野

瑪瑙宮

過期雜誌係下一個目標, 放假清埋佢

複式洋房

買左本書黎睇 睇完改變左我成個價值觀同購物觀
真係會掉哂屋企無用既野同埋拎返收藏左好耐既野出黎用 比返佢地價值
唔用啲野佢就無價值 所以自己會衡量返邊啲需要邊啲唔需要

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

花了2天從頭再看了一次,我的斷捨離魂又燃起來了。過左個新年又係時候重新檢討吓屋企多左D咩!
目標再清2個書架!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

mcdullyiu 發表於 19-3-7 17:02
花了2天從頭再看了一次,我的斷捨離魂又燃起來了。過左個新年又係時候重新檢討吓屋企多左D咩!
目標再清2個 ...

對!我剛從東京回來,今次成功保持冷靜,冇亂咁買!

大宅

Pollyowen 發表於 19-3-7 15:49
過期雜誌係下一個目標, 放假清埋佢

我平時將啲過期雜誌摺晒 用嚟裝食魚食排骨嗰啲骨

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

瑪瑙宮

mcdullyiu 發表於 19-3-8 11:51
講得好, 有時買完本新出書返黎唔係即時睇, 放到連圖書館都有得借閱時, 就覺得浪費了買書的錢, 自此買書前都會諗清楚

瑪瑙宮

我C6最近講, 如果買一樣野返黎係放響度裝飾, 唔係用的, 咁不如放張一千蚊紙響度睇啦! 買黎做咩

LamSiuB    發表於 19-3-8 17:44

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊