興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 BK Milk勳章

我剛開始看「我家空無一物」,培養了少少見到野就想處理既習慣,但我太惜物,大部分野都係捐得,處理時間比女主角慢,如果救世軍係我家附近就好喇
另仲有大量剪報、保險單信信用卡帳單要花很多時間處理,大家加油(emoji)(emoji)

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

趁幫仔仔整過張書檯順便清理左好多雜物,正 要食住個勢,繼續掉掉掉

伯爵府

papagirl 發表於 19-10-22 09:31
我剛開始看「我家空無一物」,培養了少少見到野就想處理既習慣,但我太惜物,大部分野都係捐得,處理時間比 ...

保單一大堆又唔可以掉,仲有大量銀行信又唔掉得要keep record,又唔敢攞返公司scan,儲左1個大box file,要再不停開file放

水電費單我就keep最近3個月,其實信件呢d野真係好難處理

伯爵府

bb2 發表於 19-10-22 23:11
趁幫仔仔整過張書檯順便清理左好多雜物,正 要食住個勢,繼續掉掉掉 :ha ...

我啱啱加入,仲未開始掉野。要向各位學野,我又未睇過斷捨離既書,唔識點開始執。唯有襯就黎換季,一次過清衫褲鞋襪

子爵府

ilovedancendanc 發表於 19-10-22 23:19
保單一大堆又唔可以掉,仲有大量銀行信又唔掉得要keep record,又唔敢攞返公司scan,儲左1個大box file,要 ...

之前有人送了相機俾我做結婚禮物,我已有好多部原來想送人,現在作一部專機用來影底超過一年月結單、手寫便條回憶、剪報,好花時間,之後碎又花時間,唔知做到幾時
我之前做垃圾婆,乜都儲銀行statements 都有十年量真係碎到天荒地老

水晶宮

ilovedancendanc 發表於 19-10-22 23:21
我啱啱加入,仲未開始掉野。要向各位學野,我又未睇過斷捨離既書,唔識點開始執。唯有襯就黎換季,一次過 ...

衫褲鞋物係一個好開始,先由呢度開始,之後可以每次清理屋企一小部分....逐一擊破 斷捨離係一個好漫長既生活工程,加油!

伯爵府

papagirl 發表於 19-10-23 05:47
之前有人送了相機俾我做結婚禮物,我已有好多部原來想送人,現在作一部專機用來影底超過一年月結單、手寫 ...

儲左10年 ,咁真係好花時間去處理。

而家全部用網上銀行,download sofecopy落電腦,我已無hardcopy銀行信

只係保險單,保險文件個d就有hardcopy,同要儲起咁多年。

伯爵府

bb2 發表於 19-10-23 09:29
衫褲鞋物係一個好開始,先由呢度開始,之後可以每次清理屋企一小部分....逐一擊破 斷捨離 ...

其實我之前已清過1次冬夏季衫,掉左好多。不過睇完大家既斷捨離,諗落我應該仲有好多衫可以掉。

我連公司枱同櫃都想斷埋,但成枱文件又亂又多野,唔想清理

子爵府

ilovedancendanc 發表於 19-10-23 10:00
儲左10年 ,咁真係好花時間去處理。

而家全部用網上銀行,download sofecopy落電腦,我已無h ...
用網上銀行始終有點不放心,十年係咁多年一直唔理既結果,我係時候好好整理自己人生

伯爵府

papagirl 發表於 19-10-23 10:28
用網上銀行始終有點不放心,十年係咁多年一直唔理既結果,我係時候好好整理自己人生
...

講得啱,斷捨離可以應用係其他方面,自己人生都可以斷好多野,例如唔開心既回憶,豬朋狗友,一d執著/缺點.....

子爵府

ilovedancendanc 發表於 19-10-23 10:32
講得啱,斷捨離可以應用係其他方面,自己人生都可以斷好多野,例如唔開心既回憶,豬朋狗友,一d執著/缺點. ...

係呀,我現在才知自己人生原來係咁混亂,我要改正返

網上有人分享,對我啓發很大:

極簡不單單是整理家,它是一種修行.在極簡過程中可以讓我們訓練大腦的判斷力,如何去正確分類如何去正確取捨.慢慢的我們的生活就會變得更有條理,妳會更想要珍惜你留下的,更小心的挑選和納入來到你生命中的東西.身邊所有的一切都會變得有條理和井然有序.

伯爵府

papagirl 發表於 19-10-23 10:36
係呀,我現在才知自己人生原來係咁混亂,我要改正返

有道理。不過我諗要時間先會做到呢種境界

papagirl    發表於 19-10-23 11:31

水晶宮

papagirl 發表於 19-10-23 10:28
...

最近都開始思索係時候要斷捨離d'朋友',已先由 fb開始.....睇完個 list其實好多只係人生中既過客...

水晶宮

回覆樓主:

尋日整理左一個回憶箱,狠狠咁將以前去讀書時朋友寄比我d信掉晒 其實d信只係回憶,睇番內容其實好多都好無謂

不過最激氣係發現左d vcd,係C6鐘意既電影,佢又唔想掉...我又唔想逼佢

伯爵府

今次去旅行終於做到唔使執喼, 因為所買的東西只在十件內, 哇哈哈 ((自我驕傲中))

今次連波鞋也是買一掉一, 只著新的回來........ 感覺真好

伯爵府

bb2 發表於 19-10-23 09:29
衫褲鞋物係一個好開始,先由呢度開始,之後可以每次清理屋企一小部分....逐一擊破 斷捨離 ...

無錯, 我都係每次一部份, 再逐一擊破

水晶宮

LamSiuB 發表於 19-10-30 10:22
今次去旅行終於做到唔使執喼, 因為所買的東西只在十件內, 哇哈哈 ((自我驕傲中))

今次連波鞋也是買一掉一, ...

叻叻!我暫時只試過去北京零購物 其他都好難 去旅行係掉舊野既黃金機會,爽

LamSiuB    發表於 19-10-30 14:56

伯爵府

bb2 發表於 19-10-27 10:25

最近都開始思索係時候要斷捨離d'朋友',已先由 fb開始.....睇 ...

啱啊!有好多其實係邊個我都唔知,唔記得當初點解會加入做朋友

伯爵府

bb2 發表於 19-10-27 10:39
尋日整理左一個回憶箱,狠狠咁將以前去讀書時朋友寄比我d信掉晒 其實d信只係回憶 ...

我屋企都係咁,話對佢有紀念價值,佢地鐘意儲起,唔想掉,咁就好難斷捨離

伯爵府

LamSiuB 發表於 19-10-30 10:22

今次連波鞋也是買一掉一, ...

勁,可以忍到手

LamSiuB    發表於 19-10-31 12:25

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊