興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛精仔 發表於 17-5-16 11:33
當你諗住:

1.你只有1件大行李隨身。

三星期清到四成嘢,好厲害,我清了快一個月,都只是一成左右,只怪自己堅持不丟(只送或賣),所以註定很慢

男爵府

welcome 發表於 17-5-18 14:17
仲有一本書「一切從減」都好有啟發性,尤其講辦公室整理,除了棄掉文件,佢還教我要將所有文件打直放及分類 ...

好介紹,我最近睇好多依類的書,其實唔需要清到咩都冇,-但清走大部分冇用嘅嘢,心情變得好好,我連自己office 都整理妥當。
至於衣服,現在剩下來的都是我最喜歡,需要數量不多,但每天都好有心機揀衫。
仲有shopping 時會認真思考,冇亂買,其實慳左$

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sunnykiwi 發表於 17-5-19 08:24
好介紹,我最近睇好多依類的書,其實唔需要清到咩都冇,-但清走大部分冇用嘅嘢,心情變得好好,我連自己o ...
哈!我也是一樣!去圖書館借了很多關於整理的書來看,山下英子的斷捨離系列,近藤麻理惠的拼然心動系列,緩莉舞的"少物好生活""親愛的,我把坪數變大了"都好吸引,她的家接近空無一物,用素色系物品令家居感覺平和!唯一買了"我決定簡單的生活",原因係我想預約該圖書時,我見之前仲有接近180人預約此書!令我好急不及待要睇下呢本書的內容有幾吸引!

大宅

welcome 發表於 17-5-19 09:48
哈!我也是一樣!去圖書館借了很多關於整理的書來看,山下英子的斷捨離系列,近藤麻理惠的拼然心動系列,緩 ...

空無一物太極端....冇家庭溫暖感覺,我目標係簡約溫馨

男爵府

哈!我也是一樣!去圖書館借了很多關於整理的書來看,山下英子的斷捨離系列,近藤麻理惠的拼然心動系列,緩 ...

空無一物我得我c6 都唔得。
我只求簡潔舒服已經好滿足
180 ,好嘅書我鐘意買,仲要過一排會返睇有新體會。
講開書....執完衣櫃,下個就係執書櫃。

我依家返睇緊 '跟巴黎夫人學品味' 本書。
最近作者介紹左一本日本人寫的書,叫 'goodbye things. The new Japanese minimalism' 暫時只有英文版,我訂左未收到,好期待

大宅

我覺得最難搞係D相, 超多, 如果比人SCAN, 好貴, 自己SCAN唔好話無機, 就算有, 都唔知何年何月何日先至做完.....

男爵府

-maymay- 發表於 17-5-19 12:45
我覺得最難搞係D相, 超多, 如果比人SCAN, 好貴, 自己SCAN唔好話無機, 就算有, 都唔知何年何月何日先至做完. ...
麻理惠教落,最容易處理的就是衣服,最後先處理相片呢類有記念價值的物品。如果你係剛開始執屋,你先處理其他先吧

-maymay-    發表於 17-5-22 10:27

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

是否唔要送比人還是掉了。

我 捨得送畀人,唔捨得掉去 垃圾站

大宅

wai4919 發表於 17-5-19 13:24

我會在網上社交平台free出去

伯爵府

開心吸收勳章

keepitup 發表於 17-5-19 14:06
我會在網上社交平台free出去

我都有在fb free 出去

不過要就交收真的好麻煩。但我都會繼續這樣做,要有時間先,因係在職媽媽

大宅

wai4919 發表於 17-5-19 14:14
我都有在fb free 出去

不過要就交收真的好麻煩。但我都會繼續這樣做,要有時間先,因係在職媽媽

都係呀! 交收好麻煩⋯⋯
我暫時free同區咋

伯爵府

開心吸收勳章

keepitup 發表於 17-5-19 14:15
都係呀! 交收好麻煩⋯⋯
我暫時free同區咋

我都係free 同區,在我家樓下交收。好怕攞住咁多野,比人放飛機

男爵府

wai4919 發表於 17-5-19 13:24

我都是送出去和賣出去,所以好忙

子爵府

簡單的生活前面仲有170個預約呀。請問邊度有得買?值唔值得買呀?唔想屋企多本書做雜物呀

男爵府

肥豆媽咪 發表於 17-5-19 23:49
簡單的生活前面仲有170個預約呀。請問邊度有得買?值唔值得買呀?唔想屋企多本書做雜物呀
...

我看了我決定簡單的生活,推介,因為那是斷捨離的高階版-極簡生活,令我眼界大開。可是你似乎已過極簡生活,那麼便未必合你了。

水晶宮

我覺得最難搞係D相, 超多, 如果比人SCAN, 好貴, 自己SCAN唔好話無機, 就算有, 都唔知何年何月何日先至做完. ...

始終丟唔到相同書....
尤其係小朋友相..

男爵府

...

我覺得你已是整理“達人級”了“我決定簡單的生活”係一本好書,可以更强化我掉雜物的決心。我的家人也跟著我看這本書,只睇到1/3本,已經開始有行動:簡化客飯廳的家具,積極將無用雜物棄掉/回收,決定了自己穿衣的風格,並告訴我要買過新的内衣(原來的已穿了起碼七年,有破洞也不會買新的人)。
我是在又一城無印良品買的

男爵府

sunnykiwi 發表於 17-5-19 11:28
空無一物我得我c6 都唔得。
我只求簡潔舒服已經好滿足。
180 ,好嘅書我鐘 ...

穿衣服格的書(尤其巴黎風)我也很喜歡看,多謝你的介紹

男爵府

...

我在台灣金石堂訂返來,香港誠品應該有

男爵府

相片:我冇打算整理。因為現在它們在一個大櫃內,冇影響間屋的感覺。
而且我覺得相片是值得保存

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊