自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

WM係返工一份工,放工返另一份工,唔會比FTM舒服好多架咋,做得人阿媽都係辛苦架啦

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

係佢有問題姐~

我都wm,返工都係為左頭家。

鬼唔知老公搵十萬8萬一個月,可以俾老婆唔返工,再請多個工人專做家務最嘆咩!

佢都係想你話“我老公無你老公搵咁多”之麻

聽佢講都浪費時間,司馬昭之心

芝麻街    發表於 17-5-11 21:09
我是一隻喵

侯爵府

牛年勳章

你肯定呢啲係朋友?俾我即退group,無嘢留戀,某他幾個如果傾到計就個別聯絡算

珍珠宮

叫你朋友有病唔好食藥,食(emoji)(emoji)吧!

水晶宮

唔係個個適合做ftm, 亦有好多老公搵好多(幾百萬年薪)都繼續做wm,冇conflict的!佢似做得好悶,心理唔平衡,乘機發洩!呢啲人唔使理咁多,疏遠啲亦冇問題!

珍珠宮

王國教室勳章

你朋友好過份!
我FTM WM都做過,真心覺得只要你係一個負責任媽媽就FTM WM都好辛苦!
幾多人做FTM 乜都俾工人理,自己出去食個lunch 由12:00食到5點幾至返屋企? 乜都假手於人!
都有WM每日六點起身同仔女玩,放工都趕返屋企陪仔女,全部大假都係為仔女請,自己年終無休!
所以FTM WM都唔唔易做㗎!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Lovelovebear 發表於 17-5-11 19:12
其實都係月經post,但我唔明點解女人咁中意為難女人…

話說我幾個大學女同學有個whatsapp group,5個女仔 ...

好難想像咁冇質素點教仔, 疏遠她吧!

男爵府

我會從此唔同Lee位朋友交住

珍珠宮

Zebrafish 發表於 17-5-11 19:53
認同!

仲有,響群組度先不討論在職/全職媽媽,但已睇到邊個先係好朋友!

無,唔會講粗口的

子爵府

係你朋友有問題啫,我自己ftm 好佩服wm,要返工之餘放工又要湊小朋友,想像得到好辛苦,當然ftm又的確有辛苦嘅地方,好似冇得抖下氣咁,總之各有各難處啦

珍珠宮

回覆樓主:

你朋友做ftm , 冇人吹水口臭姐, 唔好放在心上

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁樣講野既人唔係好朋友,如果我係你,作為朋友佢認為我做working mom 原因只係"貪錢",我會講道不同不相為謀,叫佢搵過哂d full time mom 朋友啦

每人家庭狀況唔同,財政又唔同,根本冇得好比,我working mom full time mom 都做過,兩種都辛苦,作為朋友應該支持同理解朋友既選擇同處境

珍珠宮

回覆樓主:

佢自卑

伯爵府

你朋友似係太得閒太多野諗、所以借機將佢谷住喺個腦嘅諗法爆曬出來。

好怕好自我澎脹的full time mum

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主:

呢d 唔叫朋友!可以永遠block左佢!根本井底之蛙!

侯爵府

mannc 發表於 17-5-11 20:03
我係一個ftm,好佩服及欣賞wm ,我覺得你地好能幹!
如果小朋友可以健健康康,無事無幹,有機會揾錢留比佢出國讀書或者家庭保章啲,係雙赢。我自問兩者不能兼得而選擇FTM, 明白揀咗冇得後悔,我亦佩服wm能處理得到。

男爵府

2018復活節勳章

你朋友真的好有問題,佢自己嗰套好啱就要全世界跟佢一樣就啱啦,痴痴地。

男爵府

回覆樓主:

sorry,睇錯咗,各有前因,我唔會批評人嘅生活方式

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都係ftm,亦做過wm, 各有各辛苦啦。仲有政府定私家生,開刀定順產,人奶定奶粉呢啲話題,最怕某啲人係都要講到自己果套最啱。

不過你朋友應該係唔抵得,就好似我都曾經有個好肥既朋友,當住成班人面前指住我話,女人瘦係冇用架,冇波冇人要架

水晶宮

回覆樓主:

我係wm, 咁多年都係,我仲要久吾久出下差。吾係因為經濟問題,而係性格問題,如果我冇返工,我會好focus 落個女身上,就會變得好神經質,會加重對亞女既壓力。所以冇話邊樣野係岩,只係合吾合適自己.起碼我係wm 工作之餘攪得掂屋企所有野 (我冇工人姐姐),亞女自動波咩都吾駛我理,好輕易渡過反叛期,出年已經拎成人身分證,完全沒煩惱過. 反而覺得時間過得好快就真

首頁
12345...12

尾頁

跳至