嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

幾時訓練阿B坐便盤大大?

我仔仔已一歲,應該開始訓練他坐便盤大大嗎?

應該幾時開始? 該用紅X牌膠便盤還是用卡通人物便盤呢? ?-(

謝謝 :mrgreen: :mrgreen:

複式洋房

Re: 幾時訓練阿B坐便盤大大?

Varies from different BB (when BB is too little, you need to hold it):

Doctor: When BB can sit (a few months)!
My relative's son: 5 months
Book of USA/UK: 2 years
My BB: 7 months (It is because he feels uncomfortable to "ng ng" on disaper, I try to give him BB's toilet (紅X牌膠便盤). It works!)

別墅

佢可能重未習慣坐便盤, 你要抱住佢先, 等佢習慣左唔係片度大便, 先至再比佢用便盤, 不過你就要每日於每餐之後, 抱佢試試. 因為bb食完之後會有大便感覺. 我bb都係咁.

別墅

我囝囝都係約一歲, 要買便盤大大, 但係唔知買邊種好, 成百幾蚊一個, 我真係唔想買幾個俾佢試下邊個好

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Excuse me, my son will poo poo during his meal, how can I do then? He is now 16months and feed with breastmilk.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

我囡囡啱啱開始學緊, 我買左哩款
好逼真架!clik here
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

水晶宮

AnnAnn
便盆係 豐儉由人. 而家d便盆好新穎, 有 d有音樂(呢d就真係過佰元喇), 有d有 look, 有d個樣好靚. 我自己就在吉之島買o左個40幾蚊的便盆比bb用, 幾好用. 我揀便盆有幾個原則, 可能對你有d幫助 –
1) 外表似一張小櫈 – bb 坐得穩, 舒服.
2) 高度o岩bb坐 -- bb 坐得穩, 舒服
3) 個盆夠深 同埋 與其他組件配合得宜 --- 唔想漏到一地都係, 而且, 阿b大個d 時, 淺便盆會容易漏
4) 清潔方便 – 就算有工人洗, 都係咁話.
5) 價錢唔可以太貴 --- 都係一個便盆啫, 過佰元一個, 咁窮等人家ge小朋友咪唔洗學用便盆???

我個人唔係好鍾意個便盆有什麼花巧o野, 原因:
1. 有音樂, 會好嘈,
2. 有 look 的 -- bb一路辦事, 一路在家中 look 來 look 去, 唔衛生.(所以我仔而家用緊個便盆, 原先係有 look 的, 我都冇安上去)
3. 鴨仔型便盆 --- 唔方便bb用, 因為bb要除晒成條褲, 仲要一隻腳跨過便盆另一面先可以坐低辦工.

希望以上幾點可以幫到你啦.

別墅

好媽媽勳章

bridbrid,

很同意妳的講法, 我就用緊鴨仔型, 真是很麻煩, 取完個便盆除埋條褲, 囡囡已經小便左, 反而婆婆家的10幾蚊的普通型仲好用。

別墅

birdbird
你買的是不是有靠背的便盆?你形容的那個很像我買的那個,不過,我還沒有給仔仔訓練,因爲他好象不太習慣坐那個東西。我怕他坐上去連大大都沒興趣了,難得他現在已經可以讓我抱著逗到大大。

男爵府

how about buying baby's 廁 所 板 only, means only put it on the top of the adult's 廁 所 板 . will it be too high
for baby if sitting onto the adult's 便盆?? but it can save the space. meantime, for baby boy, should we let him stand and VV or
sit onto the potty?

水晶宮

小形廁所板, 要放上去大人廁板度先可以用到, 因為我仔只得11個月, 個廁所對佢黎講太高, 我怕佢會驚坐上去.

便盆始終都方便小朋友多d, 而且, 遲d阿仔大d, 要訓練佢自行小便, 佢就咁企o係地下, 對準個便盆 wee wee就得喇, 唔洗托高佢.

xixi1218
我仔用緊個便盆係有靠背架. 綠黃色, 大大個, 阿仔坐得好穩. 我仔用o左個便盆個幾星期, 每次都要人陪佢先會坐, 仲有, 佢唔係好有耐性坐. 不過, 叫做訓練佢用便盆啫.

洋房

而家我仔仔7個月大, 已經日日兜佢臭臭, 唔使懶嗎.
佢仲未坐得好, 遲d會比佢坐痰冠仔, 越早訓練越好.

首頁

尾頁

跳至