自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 馬霸 的帖子

可能係對醫護人員失信心,覺得如果最後鄧女士都係救唔番,替阿甄不值吧!

利申:我一早已登記捐贈器官,亦無因為今次事件萌生取消登記既念頭。

子爵府

馬霸 發表於 17-5-14 15:00
【鄧桂思仍危殆 關鍵看肺部何時恢復】

兩度換肝的鄧桂思仍然危殆。港大外科學系肝臟移植科主任盧寵茂指, ...

唔明兩件事都無關,點解有人要取消登記,幫人是不應有計算的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bobosweet 發表於 17-5-14 15:12
死後器官捐贈係發自內心的一種行動,而唔係一種潮流,而家D人太政治化!
...

唔止政治化,仲要係隨波逐流。網民話乜就乜。

水晶宮

回覆樓主:

因為失誤所以取消?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

兩度換肝的鄧桂思仍然危殆。港大外科學系肝臟移植科主任盧寵茂指, ...
還是從宣傳、教育著手吧。
我記得盧醫生都講過,即使活體捐贈者,去到手術前一刻,也還有權選擇終止手術。
始終人的自身意願才是最重要。教育、宣傳可改變人的睇法,交由捐贈者自決吧~

我有信心香港人,還是願意幫人既,從近日咁多人支持紅十字會捐血活動可見~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

個人意願

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

mandy952 發表於 17-5-14 15:33
未係,死左都係燒成灰燼,但活人捐就唔鼓勵

一係燒到變灰,一係留返黎比蟲蟲食,真係唔明為乜咁執著全屍

公爵府

醒目開學勳章

AGa1111 發表於 17-5-14 17:03
一係燒到變灰,一係留返黎比蟲蟲食,真係唔明為乜咁執著全屍

同意

珍珠宮

點解可以甘小學雞今次件事醫院係錯,但都係獨立事件丫,點解要報復係其他病人身上

琥珀宮

畀面勳章

點解會因為醫療失誤而取銷器官捐贈?當時登記既初衷唔係想幫病人嗎?

琥珀宮

畀面勳章

bosch 發表於 17-5-14 15:55
唔止政治化,仲要係隨波逐流。網民話乜就乜。

網上有人發起取消咩?

禁止訪問

開心吸收勳章

禁止訪問

開心吸收勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

littlesister 發表於 17-5-14 18:03
網上有人發起取消咩?

https://hk.news.yahoo.com/%E9%81%8E%E5%8E%BB6%E6%97%A5-%E5%A4%9A%E9%81%94247%E4%BA%BA%E5%8F%96%E6%B6%88%E5%99%A8%E5%AE%98%E6%8D%90%E8%B4%88-053800735.html

【星島日報報道】香港近年不斷推廣器官捐贈,唯捐贈率一直偏低,直至近日受到熱心女文員鄭凱甄捐肝予好媽媽鄧桂思事件後,捐贈率一度急增幾倍,詎料自從本月9日聯合醫院承認是「開漏藥」導致鄧桂思肝衰竭事件後,有網民發起「集體拒捐」行動。短短1星期,已有多達247名市民取消器官捐贈登記。

衞生署數字顯示,本月6日至11日的6日內,共有247人取消器官捐贈登記,遠高於過去數星期的數字,由上月15日至本月5日,共只有70人登記取消器官捐贈,去年全年取消登記的人有859人。截至前日,中央器官捐贈登記名冊內共有約25萬人登記,而本月6日至11日登記器官捐贈的人數有2900多人,較對上兩個星期每星期超過3000人登記為低。

琥珀宮

畀面勳章

bosch 發表於 17-5-14 18:22
https://hk.news.yahoo.com/%E9%81%8E%E5%8E%BB6%E6%97%A5-%E5%A4%9A%E9%81%94247%E4%BA%BA%E5%8F%96%E6 ...

香港人真係唔知咩事,有人網上號召下又盲目跟風,呢班人到底有冇思想?當初申請時初哀唔係想幫人嗎?點解醫生失誤,反而變左唔想幫人?咩思維?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

mandy952 發表於 17-5-14 15:33
未係,死左都係燒成灰燼,但活人捐就唔鼓勵

我同老公已經提醒個仔,我地兩個都填左捐器官咭十幾年,如果到時醫院問佢,佢唔好say no

伯爵府

littlesister 發表於 17-5-14 18:03
網上有人發起取消咩?

高登有呀,不過唔關鄧桂思事件事

男爵府

我都唔明點解會因為有失誤就唔捐?留返黎又有咩用?

珍珠宮

我好頂唔順香港人,簡直幼稚低能,咩都係人云亦云,咩都唔識獨立思考,又欠缺自我!

首頁

尾頁

跳至