夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

dativebond 發表於 17-5-16 16:31

你比機會係點比法啫?

如果掉轉女人勾佬回頭男人係咪都可以一世唔提加內心唔會有條刺?

大宅

回覆樓主

信佢一成 雙目失明!!
男人有得一次 就會有第二次!
千祈咪心軟!

男爵府

ccy2017 發表於 17-6-15 18:32
你係點樣可以放底呢件事?

真係要時間,同埋老公都比到信心我,佢係同個女仔已完,唔會再揾佢,同埋我唔信有一次就有等二次,唔係個個都係咁,佢地會知我地嘅好,我老公話:我宜家知你真係好愛我,可能有人會講便宜佢呀,諸於此類嘅說話,我就唔理,只做好我自己,我知我老公珍惜我比佢嘅機會,其實做番以前咁就得,我衰左嘅係分房瞓左十年,佢自己瞓,我同阿女瞓,佢搬返黎之後,我同番佢瞓,做番多d晚間活動,夫妻感情就陪養番囉,我老公鐘意我平時咀下佢,摸下佢,你睇下你老公係點,慢慢陪養番感情,不過鬧交都會有,但真係唔好用這件事黎鬧,太傷

公爵府

daughterma 發表於 17-6-15 21:28
真係要時間,同埋老公都比到信心我,佢係同個女仔已完,唔會再揾佢,同埋我唔信有一次就有等二次,唔係個 ...

講得好好

伯爵府

2024年龍年勳章

daughterma 發表於 17-6-15 21:28
真係要時間,同埋老公都比到信心我,佢係同個女仔已完,唔會再揾佢,同埋我唔信有一次就有等二次,唔係個 ...

應該係咁先好復合,否則日日嘈咁點解要折磨大家?
過咗去,而家好就夠。

伯爵府

ccy2017 發表於 17-5-14 15:30
我發現時他說早已經想脫離小三,可惜自己心軟,最後他選擇回家了,他說因為發現原來是老婆最好…但想問問C6 ...

選擇左原諒就俾滴時間自己觀察下c6

水晶宮

wing1388 發表於 17-5-16 16:22
其實,當妳發現時妳老公所叫妳做嘅舉動,我相信妳老公在呢一段婚外情都受咗好多壓力,佢自己都想完結!我 ...

唔好意思,我只係好奇點解你相信佢係第一次出軌,並冇惡意落井下石

叫人離婚,可能係覺得既然雙方都喊曬話唔開心好痛苦,咁咪唯有建議佢離婚,勉強冇幸福嘛!只係討論,並冇惡意挑釁!有得罪莫怪!

大宅

立夏 發表於 17-6-15 20:00
如果掉轉女人勾佬回頭男人係咪都可以一世唔提加內心唔會有條刺?

我諗人人有唔同答案。

無人限制你如果遇到這些事,你應該要點演譯件事。點諗件事從來係個人選擇,有人會演譯為解決夫妻問題的契機,亦有人會演譯為對婚姻絕望和不信任。你可以選擇和控制自己諗法,唔駛理其它人既期望。

萬一你真係遇到這些事,你應該要問自己內心想點?你希望既未來仲有無佢既存在?你仲愛唔愛對方?雙方仲有愛的話,無野係解決唔到既,呢個係我既信念。解決方法無非都係坦誠傾番雙方的相處問題,肯定雙方都有責任,一齊努力改善。

不過,我未遇到過呢件事。但萬一真係發生係我身上,我會覺得每個人總有機會做錯事,如果真係愛佢,佢又真心想回頭,最少比一次機會都唔過份(當然,我又唔會蠢到同老婆講佢最少有一個quota去偷食架啦!)

當然,我都好肯定如果我有緑帽戴,肯定我都有責任,女人好少純粹咸濕去勾佬既,肯定佢好多野唔妥我啦。咁咪兩公婆坦坦白白傾番相處問題,睇下點行會比較好。

比得機會就緊係唔再提件事啦,提黎做乜?百害而無一利。

題外話,所謂比機會,唔係講緊好似對個犯咁比機會,即係觀察佢仲有無古惑咁。比機會係比段婚姻比雙方一個機會,雙方關係平等,係一齊去努力改善。

唔係出去偷食既錯晒架,一定係雙方都有責任,呢個係非常重要既諗法。否則,你點都會有條刺,點都會覺得對方欠左你咁。

複式洋房

立夏 發表於 17-6-15 20:00

呢個問題我都有問過佢…但佢只係唔出聲

男爵府

dativebond 發表於 17-6-16 02:06

我諗人人有唔同答案。

有時發生响自己身上,先知有幾痛,幾難忘記,幾難放下,條刺有幾深……放得低有邊個唔想?當你比人燒傷晒皮膚,你每次傷口痛都提醒你呢個背叛,如何可以若無其事唔再提?放手嗎?但留低同離開其實都一樣,心會痛,傷口亦仍然會痛,分開都一樣係一種撕裂,留下係一種凌遲

珍珠宮

開心吸收勳章

20162016 發表於 17-6-15 22:36
唔好意思,我只係好奇點解你相信佢係第一次出軌,並冇惡意落井下石

叫人離婚,可能係覺得既然雙 ...

理由係,如果佢係「慣犯」的話又點會認自己偷食?通常係蛇咬都唔會認的,家陣仲主動讖誨的話,九成係嗰啲見過鬼就即時怕黑嘅人,所以我有理由相信佢都係試過一次怕怕就知到領咗嘢,除非以後有一個不可多得嘅女人出現啦,否則佢都會三思。

至於離婚呢個問題,我唔反對離婚的,但係只會係非必要時先會贊同。正如妳食嘢啃親,妳以後會唔會唔食嘢就算?咁樣係斬腳趾避沙蟲。其實最多以後慢慢食,小心啲食,無需要咁極端唔食!同樣道理,既然犯過一次錯,又可以以後避免或補救的話,亦無需一下去到咁極端,分開就當解決問題,好似樓主呢啲CASE係有得救嘅,點解要監生扼殺咗個修補嘅機會呢?
百花叢裡過,片葉不沾身。

男爵府

回覆:男人外遇之後……

係未凌遲處死?聽說係一種最殘酷刑罰!

大宅

回覆樓主:

男人講呢d,信一成都雙目失明。

公爵府

wing1388 發表於 17-6-16 10:16
理由係,如果佢係「慣犯」的話又點會認自己偷食?通常係蛇咬都唔會認的,家陣仲主動讖誨的話,九成係嗰啲 ...

講得好好

相方仲有修補機會的話,只有相信。否則,成日諗住對方偷食的話,痛苦的只有自己。

大宅

回覆樓主:

男人出軌後既解釋,真係信唔過,真正既原因就係咸濕冇負責心同自私,如果佢直認我會相信,但話都係覺得老婆最好,要老婆幫手打發個女人等等,我就真係覺得聽下就算。
不過樓主真係可以比多次機會大家既,不過佢講果d野,放起心先,唔好盡信,萬一佢下次又黎料時你都唔會咁傷。
同埋都贊成唔好再問唔好再提,男人出軌,唔洗check都會遲早穿。如是我,我會更放手比佢出去,因為男人要有社交,唔可以因為要交差就一放工就回家,冇晒自己私人空間既人遲早變態。比左空間佢,佢又走去出軌,咁證明我地緣絕。
只是個人意見希望樓主快d走出陰影,加油

別墅

ccy2017 發表於 17-5-14 15:30
我發現時他說早已經想脫離小三,可惜自己心軟,最後他選擇回家了,他說因為發現原來是老婆最好…但想問問C6 ...

既然他都回頭,請問你想提來做咩呢?

想知他們當時有幾sweet還是幾耐一次?

一係就離婚,一係就完全當無事

大宅

立夏 發表於 17-6-16 10:09
有時發生响自己身上,先知有幾痛,幾難忘記,幾難放下,條刺有幾深……放得低有邊個唔想?當你比人燒傷晒 ...

所以係一種選擇。只要個選擇令你自己比較快樂就很足夠,唔需要人地認同架。

別墅

ccy2017 發表於 17-5-16 17:16
點解你可以原全講中晒佢嘅諗法,佢自己都係咁同我講…佢話嗰般時期真係好辛苦,又要瞞我又要瞞佢,後來嗰 ...

其實我個case 同你好似,老公以前收工就返屋企,會自動報到,我一直百分百信任佢。依家我見到你的case, 有成功例子,會加強了我的力量。
樓主,我一直等有你這一天,幻想這一天他會再珍惜我。
如果我係你等到這一天,之前他做什麼也不計較了,叫自己不要想和憂慮將來太多,繼續吸引他讓大家好好珍惜大家的關係。
請問你等了多久,才等到他回頭?
他又覺得你有什麼不尊重和欣賞他?
我想向你學習一下,檢討自己的不足

複式洋房

我覺得好多都係藉口...

首頁

尾頁

跳至