夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

近呢個幾兩個月晚晚都要同老公分開瞓, 原因係阿 B要跟住我先很瞓而且佢每晚都會醒 2、3 次 (揾奶嘴 + 飲水), 張床 (4" x 6") 瞓唔到 3 個人, 就算得但係好辛苦 (大家都冇得郁果隻), 所以老公晚晚走出廳瞓sofa. 長始落去唔係辨法喎! 點算??

大宅

我個case同你一樣呀~~
亞囡要同我一齊訓,
本來三個人訓一張雙人床,但亞囡超爛訓,又成日扎醒,
攪到老公無覺好訓,終於而家出左sofa訓lu~~

所以我而家等多半年,到亞囡大d,差不多18個月時就要執好間細房,整定d傢俬,
慢慢教佢自己訓lo....

原帖由 babyjamie2007 於 09-1-12 00:08 發表
近呢個幾兩個月晚晚都要同老公分開瞓, 原因係阿 B要跟住我先很瞓而且佢每晚都會醒 2、3 次 (揾奶嘴 + 飲水), 張床 (4" x 6") 瞓唔到 3 個人, 就算得但係好辛苦 (大家都冇得郁果隻), 所以老公晚晚走出廳瞓sofa. 長始 ...

男爵府

BK Milk勳章

可唔可以忍心D比BB自己訓,喊就氹下;跟住返房同老公再訓,否則c6都好慘呀!!
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

大宅

我就唔得la~
因為之前已經試過等亞囡訓著後放落網床,
但點知訓唔夠半個鐘就企起身喊,
成晚我訓下起身,訓下又起身.......
無覺好訓之餘,條腰仲痛到死!

原帖由 mrschan923 於 09-1-12 00:23 發表
可唔可以忍心D比BB自己訓,喊就氹下;跟住返房同老公再訓,否則c6都好慘呀!!

複式洋房

唔得架, 我個女平均 2 個鐘就會醒一醒, 如果由佢喊的話喊醒曬仲難沊返佢瞓啦
以前擺阿女喺 BB 房, 近呢個幾兩個月先move 張 BB床入泥, 天氣又凍喎, 半夜三更行幾次好辛苦嘛 我個女就泥13個月大, 可以黠?
Nicole, do u need to work?

大宅

原帖由 babyjamie2007 於 09-1-12 00:08 發表
近呢個幾兩個月晚晚都要同老公分開瞓, 原因係阿 B要跟住我先很瞓而且佢每晚都會醒 2、3 次 (揾奶嘴 + 飲水), 張床 (4" x 6") 瞓唔到 3 個人, 就算得但係好辛苦 (大家都冇得郁果隻), 所以老公晚晚走出廳瞓sofa. 長始 ...

你地可唔可以打橫瞓呀??
果時阿仔細個都係咁, 因為天氣涷, 半夜要起身好辛苦, 佢瞓系我隔離, 一醒就拍返佢瞓...
「盡人事,聽天命」
好好珍惜所走的每一步
好好珍惜所遇到的每一個人
好好珍惜所擁有的一切

大宅

原帖由 babyjamie2007 於 09-1-12 00:49 發表
唔得架, 我個女平均 2 個鐘就會醒一醒, 如果由佢喊的話喊醒曬仲難沊返佢瞓啦
以前擺阿女喺 BB 房, 近呢個幾兩個月先move 張 BB床入泥, 天氣又凍喎, 半夜三更行幾次好辛苦嘛 我個女就泥13個月大, 可 ...

大宅

Nicole而家15個半月啦!

原帖由 babyjamie2007 於 09-1-12 00:49 發表
以前擺阿女喺 BB 房, 近呢個幾兩個月先move 張 BB床入泥, 天氣又凍喎, 半夜三更行幾次好辛苦嘛 我個女就泥13個月大, 可 ...

子爵府

咁既情況好正常姐, 我個囝岁幾開始, 再瞓5到bb床 (因床size太細), 咁佢就同我瞓, 我老公由果時開始到而家個仔3岁3個月, 都係自己一個瞓, 雖然我老公都有投訴, 但無辦法喎, 小朋友咁細個, 無可能要佢自己瞓架喎, 除非你好捨得兼放心囉....
如果有須要xx既, 咪等小朋友瞓左, 我會同老公过隔離房囉....
無得一齊瞓姐, 5使講到好似好慘咁, 好多父母都係咁架啦....

複式洋房

Hi,

我都是差不多, 我囡囡4歲半, 囝囝1歲半, 都要同我瞓, 重要左右夾工,都冇覺好瞓, 張床已經系 "5.5x6" 加大床打橫瞓, 老公都要出廳瞓sofa or 地墊添, 不過都冇減少我倆感情,

水晶宮

我都係咁, 大女 3歲半, 細女15個月, 都係同我訓, 現在老公一個人訓3呎床囉
但都無減少2個感情, 因為佢明白如果等小朋友自己訓, 半夜我要起幾次身仲辛苦

原帖由 fungsotiny 於 09-1-12 12:11 發表
Hi,

我都是差不多, 我囡囡4歲半, 囝囝1歲半, 都要同我瞓, 重要左右夾工,都冇覺好瞓, 張床已經系 "5.5x6" 加大床打橫瞓, 老公都要出廳瞓sofa or 地墊添, 不過都冇減少我倆感情, ...

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

好媽媽勳章

我亞仔自己瞓BB床...但張床係我地間房...亞仔耐唔耐都會扎醒...變左會嘈醒老公...所以老公有時情願瞓另一間房...

大宅

好媽媽勳章

嗚嗚...我都開始d咁ga生活了, 我個女夜晚唔訓, 老公又返早, 見佢咁辛苦, 咁我就踢佢過另一間房, 搞到尋晚凍到訓唔到, 之前同老公訓佢會幫我暖腳ma....

大宅

好在我唔駛返工,
如果唔係仲慘~~

複式洋房

セ原來有咁多媽媽都同我一樣 等我仲以為自己有問題添
我今日話左比老公聽我喺BK post 左呢個topic出泥, 仲話比佢聽原來好多人都係咁, 佢話: "冇計, 等阿B 大D 可以自己瞓先, 妳估我瞓廳唔 咩?"

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主, 我都係 same case, 阿仔而家13個月大, 佢由8個月開始就唔肯訓 bb床, 我老公和他訓大人床, 而我就訓地下 (我寧願訓地下都唔訓sofa), 有時兩公婆會交換位置. 依幾日涷到死, 用兩張棉胎都唔夠暖.

好彩我唔駛返工, 而且奶奶間中會幫我湊兩三日, 咁兩老公先有番D正常生活.

複式洋房

我係全職一腳X (forgot how to write) 冇用工人果隻, 由大肚到 Sep 08' 已用過 4-5 個工人, 勁唔掂...或者我黑仔啦 最終老公想我 resign 份工自己湊返,係 super 辛苦但係好開心,好有滿足感. 冇人可以幫我頂吓架, 老爺 99 已經去左遊阜, 我阿爸阿媽都要返工. 係呢妳地係邊區? 或者可以衆一衆?? 我住柴灣, B女就快 13 mths, 妳地呢?

伯爵府

咁bb係咪由細到大都係跟開你地訓架,如果係就好難分開訓架喎,我個仔就由細到大都係比佢自己訓bb床,係家佢都唔係咁肯跟我地訓(有時唔係屋企,係朋友/親戚度訓)。可以試下比佢訓係bb床,到佢醒左就比隻手佢捉住訓,又或者可以試下狠心d唔理佢幾日,因為bb要好多既安全感架,我個仔都係,一起身就要見到人係佢見前,即使我地未起身,佢都可以自己係床仔玩成朝。

複式洋房

so great!! How old of your son?

首頁

尾頁

跳至