自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Vinccy 發表於 17-5-16 22:06
所以煩惱囉!

洗鬼理佢咩
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

子爵府

aprilabc 發表於 17-5-16 22:14
唔好去……萬一佢有咩事,就會話你有白事冲到佢……如果係我,禮都唔做住,等個BB一百天再做都未遲 ...

冇錯! 冇事就好地地,一有起事上嚟第一個賴你⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢傻架 , 佢唔介意唔係大哂 。

大宅

回覆 Vinccy 的帖子

婉轉拒絕啦,點都係自己親戚又幫過你哋,做得唔好有排比人講,我認同有jm提議,同佢講話迷信d都要跟,驚對BB唔好,你都好愛錫BB,唔想自己唔安樂,等BB百日後補返禮物比BB

大宅

Xmas吸收勳章

係咪知道你唔開心,所以想你出來聚聚咋

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你唔想去就唔好去, 要直接講.

可能你d 親友係冇呢d 禁忌. 我有大陸親友係傳統, 亦有開明d.

樓主, 節哀順變.

珍珠宮

回覆樓主:

其實啲人係咪傻架~咁都迫人地去,萬一人地席間哭喪,或狂呻自己嘅傷感,咪盞掃自己慶~仲好唔老泥tim~
俾我就打死都唔叫啦~無謂搞寸自己個party~

男爵府

Vinccy 發表於 17-5-16 22:23
嗰日約左家姐一早去燒嘢比媽媽,我和家姐都不想去!我哋諗住一人八百WeChat 紅包俾佢算,如果佢係都要我哋 ...

其實你地帶緊孝,禮都唔好做,冇事由可,有乜事會懶你

子爵府

回覆樓主:

唔去,好大可能佢係講一套,做又另外一套,有咩事上黎,must put you on the table

公爵府

回覆樓主:

梗係唔去啦

珍珠宮

catlili 發表於 17-5-16 23:11
其實你講D唔講D,所以DJM以為你表姐貪錢。但睇完你前後文,覺得你表姐純想你哋唔好咁傷心啫,講真,前後三 ...

同感!

可能表姐想話俾樓主聽佢唔介意樓主有白事,邀請樓主參加親人聚會,去忘記傷痛!

樓主唔參加,亦有佢道理,但唔需要公審表姐,咁做有欠公允!

大宅

scheong 發表於 17-5-17 06:44
同感!

可能表姐想話俾樓主聽佢唔介意樓主有白事,邀請樓主參加親人聚會,去忘記傷痛!

系囉!個人感覺,樓主都好有問題。表姐的好先唔提。但好刻意提比800做人情,800咋。8萬咩?不喜勿插

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

你有孝在身, 唔去無可厚非

睇你表姐曾照顧你媽媽三個月亦應係有心之人, 如果我係佢知道一個自己用心對待既親人喺網上講D唔講D討論自己仲令自己遭受不必要既攻擊, 我會好唔開心

其實你堅定咁講唔去咪得囉, 唔通會夾硬夾你上廣州咩, 我自己真係唔覺要就一件唔難解決既事要上網講一個對你唔差既親戚

男爵府

BK Milk勳章

Vinccy 發表於 17-5-16 21:58

表姐添孫(廣州),佢都知我媽上個月走咗,一直都同佢講戴緊孝 ...

睬佢都嘥自己時間!
咪鬼理佢啦!
佢都無視你感覺
你又何必瞪佢開心呢?

珍珠宮

toffeechoco 發表於 17-5-17 09:47
你有孝在身, 唔去無可厚非

睇你表姐曾照顧你媽媽三個月亦應係有心之人, 如果我係佢知道一個自己用心對待既 ...

我昨晚出帖時確實心情很煩惱!言語表達讓大家誤會實在抱歉,表姐是姨媽女兒,前年媽媽被醫生告知冇得醫⋯我們見她總是鬱鬱不歡就叫她去下D姨媽度玩,後尾二姨媽建議去廣州腫瘤醫院試下,因為在表姐家附近,住院期間姨媽拜託表姐照顧下我媽媽,於是表姐得閒就會帶D湯水探望媽媽,對此我們一直都十分感激,以前我們一家同表姐甚少接觸聽D親戚講表姐夫十分伂儈,不過無防反正一年見唔上一面,但自從表姐照顧過媽媽後,表姐女兒借機辦結婚用品每次到香港吃的住的買的都是我們的,但表姐是個好人,就算她再怎樣我們都盡量滿足她,這次請飲我們真的有正面拒絕,驚衝突,昨晚我發帖前佢又叫我們去飲,說大陸冇呢D禁忌,所以我才上呢度呻幾句⋯⋯對不起

男爵府

回覆 Vinccy 的帖子

佢唔怕大吉利是就得啦!

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

大陸人鍾意多人熱鬧,咪直接話 心情未平復 唔想外遊

子爵府

唔去

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

happybabe2017 發表於 17-5-16 22:06
一定唔去

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一定唔去

首頁

尾頁

跳至