少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

社交畏懼症?

請問各位知吾知邊D機構有得做評估?或請提供可能是相關的機構名稱我自己再check check。thank you.

男爵府

Re: 社交畏懼症?

tt2001,
會唔會你過份太擔心? "社交畏懼症" e個名聽落好似好嚴...

大宅

我幫人問架,不過我都懷疑我仔係。我fd想睇下有冇得評估,然後對症下藥咁lor。

大宅

tt2001,

why you 懷疑 your son? what did he do to make you think that he has 社交畏懼症?

禁止訪問

大宅

睇到呢個topic自己都好驚, 我囡囡而家8個月, 由3個月開始淨係跟我同老公, 爺爺麻麻婆婆黎親屋企都大喊, 去親人地屋企都大喊, 淨係我同老公抱先得, 但係佢地抱出街又收聲喎, 一入番屋就喊, 越大越犀利, 人地話係唔跟人, 但係同佢落公圍玩佢好開心, 周圍望人, 但係就唔笑, 係屋企先笑, 點算好﹖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我有個朋友個仔係, 佢先帶小朋友到健康院做test, 然後健康院見完醫生就寫紙佢去見專家, 你可以去健康院問吓。

大宅

KX,
你又吾使咁驚,8個月大嗰種"認人"係好正常。我個仔now 2y10m,勁吾鐘意人多,公園多少少人都話吾想玩,拒絕接受陌生人就當然tim la,就算同小朋友玩都冇乜興趣,佢乜野都要觀察好耐,觀察完,我同佢up好耐,佢至可能同人玩下,但都吾會好din,有時連帶佢去街都要tum至去。我開頭幾擔心下架,後來我老公炳我,叫我吾好迫佢住(我成日要佢同人講早晨之類...有時迫到佢喊),越big只會越抗拒,我老公覺得佢吾enjoy同人接觸,但好enjoy獨處&比較少人/靜既環境,而佢學野既進度又冇因為吾接觸人而遲緩,相反好多野都好聽話,冇乜misbehave,又鐘意返學(但在學校都好少講野),做乜要迫佢同其他小朋友一樣呢?

依家我就適量地製造一些社交機會比佢,但吾會迫佢同人communicate,順其自然,再觀察下睇下點。而我friend最近睇左本翻譯書提到社交畏懼症,本書係講上左小學的,而我friend就好覺得佢個大女係,可惜本書講得吾係太詳細,所以想睇下有冇其他資料&佢想同個女做評估(聽講外國有得做)。

大宅

wyl 寫道:
我有個朋友個仔係, 佢先帶小朋友到健康院做test, 然後健康院見完醫生就寫紙佢去見專家, 你可以去健康院問吓。

wyl.
你朋友個仔case係點架?可否講黎參考下?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

tt2001,

我朋友個仔今年4歲啦! 佢細個時都係好怕嘈, 人地同佢講嘢, 十問十唔應咁囉! 唔中意同人玩, 唔中意返學, 對狹窄空間很害怕, 平衡感較差, 唔中意食嘢。佢2歲開始, 佢媽咪就比佢返nursery, 但佢唔中意, 只會自己坐在角落自己玩。後來沙士就停咗學。到3歲時再同佢返咗兩間幼稚園, 點知都係唔肯, 勁喊勁扭計。仲返兩日學就病返4日嗰種。終於佢同佢仔去健康院做3歲智力測驗時唔合格, 見咗醫生, 醫生都覺得佢有問題, 所以便refer佢去見專家, 都好似排咗成半年, 見咗專家就話佢未係自閉, 但社交能力很差, 有畏懼, 空間感同平衡感都唔係好掂, 呢半年內佢都冇再返學, 只係媽咪全職揍佢。後來今年九月佢媽咪同佢報咗幼稚園讀k2, 點知又係唔肯, 跟住喊咗一個月後仲發高燒入埋醫院住咗成個星期, 驗哂都唔知咩事? 佢媽咪依家好頭痛, 都仲係未解決到佢個仔的問題, 唯有盡量比多d愛心同耐心佢!

洋房

Hi rleung,

唔該哂 你提供嘅"幼兒社交小組"資料, 我唸我都會報番個課程, 活動等,去改善吓我4歲囡囡嘅社交能力。

我好欣賞你set 嘅footer, 好touching 呀! 差少少喊咗出o黎o忝!

[img align=left]http://www.imagestation.com/mypictures/inbox/view.html?id=4138515151&url=http%3A%2F%2Fwww.imagestation.com%2Fpicture%2Fsraid142%2Fp1964686d899188644c441901934ca363%2Ff6acbacf.jpg&caption=cartoon[/img]

首頁

尾頁

跳至