美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-19 17:58
回覆 Elenalan 的帖子

主要係我搽物理防曬霜,之前如果搽保濕會有擦膠碎,好麻煩

EA capsules係dimethicone (film forming)+ Cyclopentasiloxane & Cyclohexasiloxane (volatile silicone as slip & "drying" agent), 所以搽完好快冇oily感觸感好爽好明顯有層膜咁,所以我覺得用完EA capsules 就算覺得乾都搽唔到水劑serum (曾經另一po有jm問可否之後搽B5), 除了cream/ oil我諗唔到可以on top再搽乜, 所以我用佢通常當all-in-one step skincare product。
olay有dimethicone但點都比EA少,我未用過但我估olay essence 質地應該比EA capsule 稀,所以奇怪點解唔係搽olay先唔怕阻礙吸收

不過我皮膚乾又年紀大過你,所以我自己盡量少用多餘添加產品,通常睇成份out左d 有害野先。

珍珠宮

珍珠宮

回覆 greentea000 的帖子

今天在莎莎試了半粒EA新版膠囊,比舊版快吸收很多,也更清爽,你為何不喜歡新版?

珍珠宮

asweetmom 發表於 17-5-19 23:41

今天在莎莎試了半粒EA新版膠囊,比舊版快吸收很多,也更清爽,你為何不喜歡新版?

Elizabeth Arden Advanced Ceramide Capsules Daily Youth Restoring Serum

Isononyl Isononanoate, Isodecyl Neopentanoate, Isododecane, Isopropyl Myristate, Dimethicone, Camellia Japonica Seed Oil, Divinyldimethicone/Dimethicone Crosspolymer, Caprylic/Capric Triglyceride, Cyclopentasiloxane, Ceramide 1, Ceramide 3, Ceramide 6 Ii, Cholesterol, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Crithmum Maritimum Extract, Dimethiconol, Lecithin, Linoleic Acid, Linolenic Acid, Medicago Sativa (Alfalfa) Extract, Phytosphingosine, Retinyl Palmitate, Squalene, Tocopherol.

Isopropyl Myristate <<< 呢個成分簡稱IPM

佢係人工合成油脂,滲透力強,加左佢令產品吸收快又清爽。但係佢有刺激性,去脂力勁,搽耐左破壞皮脂膜,皮膚越來越難保濕。呢個IPM排得太前,竟然排第4,加上本來排第3既squalene跌左去第23新版完全唔值得留戀我搽舊版係修復皮脂膜,新版作用係相反。

護膚品要好搽快吸收又清爽係非常容易做到,背後原理就要搞清楚至好。

珍珠宮

Elizabeth Arden Ceramide Capsules Daily Youth Restoring Serum 我試左幾個配搭:
1.洗完面,面部擦乾水份搽ea
2.洗完面,面部濕潤搽ea
3.洗完面,搽不保濕toner,toner吸收左搽ea
4.洗完面,搽不保濕toner,面部濕潤搽ea
效果最好係4,其次係2
原理係一樣,面部有水份時搽ea同時油水充足,油份亦可鎖水,乾面搽ea呢種純油性產品反而乾燥不適。選擇不保濕toner係多數保濕成分係大份子,會阻礙ea之中油性成分小分子吸收。係面部濕潤之下搽ea我又無膜感,可能係我1粒搽面+頸+手,分薄左唔成膜。

olay light perfecting essence 膜感明顯,搽得多會搓泥,呢種膠質多產品放最後薄搽就好,千其唔好多手按摩。

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-20 03:46

Elizabeth Arden Ceramide Capsules Daily Youth Restoring Serum 我試左幾個配搭: ...

你如果逐步轉用retinol + 天然facial oil, 就唔使再用EA capsules喇,d成份更直接,新版EA又貴配方又down grade...

我好少用補濕toner...除非係好乾燥我就用Haba G lotion, Atorrege AD+ Skin Treatment, Eminence Stone Crop Hydrating Mist...

平日就用玫瑰純露(花水),可以除時spray面。放雪櫃涼浸浸好正

珍珠宮

哎呀!!!
Green妹會考慮用AMB那個代替嗎?

珍珠宮

asweetmom 發表於 17-5-20 17:54

哎呀!!!
Green妹會考慮用AMB那個代替嗎?
我舊版EA膠囊有1年貨,唔入AnneMarie Borlind Intensive Care Capsules住,但買唔到舊版EA膠囊既jm可以考慮入AnneMarie Borlind Intensive Care Capsules。

珍珠宮

Elenalan 發表於 17-5-20 08:36
你如果逐步轉用retinol + 天然facial oil, 就唔使再用EA capsules喇,d成份更直接,新版EA又貴配方又down ...
其他retinol產品 e.g.Life Flo Health Retinol A 1% Advanced Revitalization Cream + 1種植物油 <<< 整體成分同EA膠囊舊版相差甚遠,唔可以完全代替
但EA膠囊舊版已買唔返,都要面對現實

水晶宮

greentea000 發表於 17-5-20 22:32
其他retinol產品 e.g.Life Flo Health Retinol A 1% Advanced Revitalization Cream + 1種植物油

"… 1種植物油 <<< 整體成分同EA膠囊舊版相差甚遠,唔可以完全代替…"

你似乎對EA capsules過份迷思,其實扣除微量retinoids和其他人工添加,佢只有squalene, linoleic acid, ceramides...但如果你嘗試了解天然植物油嘅養份(even只講carrier oil唔講EO), 好多seed oil閒閒地4,50%以上linoleic acid+oleic (omega3,6,9) , 例如rosehp, seabuckthorn呢d有豐富carotenoids, tocotrienols, tocopherols..大量抗氧化物如glucosides, Vit A, C, E,plant sterols, fatty acid...仲有diverse微量元素 e.g. copper, iron, manganese, selenium...全部天然冇經人工processed...而EA呢類合成oil serum...over 8,9成以上成份係silicones...

我斷斷續續用左>5年EA capsules, 但佢狂加價後再加上接觸多左天然產品,用過天然facial oil後已經覺得人工合成oil serum冇得比,即使最基本單一底油嘅營養價值都很高,加上天然油份結構和親膚性係矽靈呢d合成"膠"冇得比

珍珠宮

要比EA好就是NU SKIN那個嗎?

珍珠宮

你用了EA5年,如果不是狂加價,你會繼續用嗎?

水晶宮

asweetmom 發表於 17-5-21 00:28

你用了EA5年,如果不是狂加價,你會繼續用嗎?

應該唔會回購,尤其用過天然植物油和其他天然產品後,有太多更好嘅選擇多到有排試。
以前用EA, 尤其係湊初生b頭果一年,根本因為冇咩時間去睇or買skincare, 最快最懶嘅護膚方法,就係夏天用一支Chantecaille Vital Essence, 冬天只用粒EA capsules, 眼面頸一take搞掂…

現在只用醫學牌子eye care和修護精華,補濕鎖水滋潤用天然skincare產品,尤其以前最忽略嘅手和身,以為求其搽cheap野加工野粗用冇乜所謂又唔係塊面,但其實handcream一日反覆搽好多次、body lotion呢d每日大面積咁搽,d有害化學物每日大量大面積吸收,與其擔心用化學防曬危害健康,不如檢視下每日仲有其他途徑接觸大量有害添加。

我最初因為湊b成日濕水洗手,我同老都搞到主婦手,轉用手工皂洗手就好番哂,然後慢慢轉用哂天然handcream, body lotion, 潤唇膏呢d,發現呢d手工潤唇膏好潤又天然成份真係吞左都唔怕,出面街賣果d真係冇得比…然後自己又買乳木果、甜杏仁油搽下咀做lip mask...冬天皮膚痕又搽下油,慢慢就越用越多天然油和天然產品…我諗因為有左呀女對我都有好大影響,加上老公有濕疹,全家轉哂用天然skincare安全有效有健康!

珍珠宮

多謝詳細解答!
我見你強調用天然產品,是否和有機產品不一樣?

大宅

Elenalan 發表於 17-5-20 23:48
"… 1種植物油
你用那隻rosehip oil or sea buckthorn oil?

水晶宮

asweetmom 發表於 17-5-21 06:14

多謝詳細解答!

天然即係盡量冇化學添加,有機產品會比較少化學添加。好多有機產品d有機成份有認證。
我盡量揀冇人工香料產品,亦會留意防腐劑成份和添加量,仲有乳化劑溶劑slip agent bulking agent是否有需要咁多比例。

水晶宮

edwinahahaha 發表於 17-5-21 08:18
你用那隻rosehip oil or sea buckthorn oil?

好多款,用完又試下唔同牌子,rosehip用過Kosmea, Pai, Trilogy, Primavera, VC Organic, Life Flo, Akin, …最近入左the Ordinary...以上會繼續用Kosmea和Primavera,或者平價e.g.Life Flo。
沙棘第一次用Sibu, 發現原來seed oil好易變,之後有bk jm教買seabuck wonders, 有capsules seed oil, 我用來食當supplements (因為我食唔到fish oil好腥,primrose oil又胃氣), 冬天亦可剪開粒capsule用來搽,一粒夠搽面頸手…佢d seed oil味好fresh靚過Sibu, 又係supercritical extracted。

之後又有去我幫趁開芳療師店買沙棘油(fruit +seed cold pressed), 敏感, 曬紅或laser後用修復皮膚好得 (好深酒紅色要用jojoba dilute用)…然後亦有買seabuck wonders berry oil (fruit) 嘅capsules同seed oil間住食,改善dry eyes和皮膚……

其實平日搽面我比較少用單一rosehip/seabuckthorn, 通常買現成blend 好的facial oil, 唔同牌子亦有芳療師blend的。。。

大宅

Elenalan 發表於 17-5-21 10:01

好多款,用完又試下唔同牌子,rosehip用過Kosmea, Pai, Tr ...

我之前買咗支沙棘油好深橙色,我用來自製潤唇膏時成個咀變咗橙色,我想問如果用來查面,面會否被染色?

水晶宮

llb 發表於 17-5-21 11:03
我之前買咗支沙棘油好深橙色,我用來自製潤唇膏時成個咀變咗橙色,我想問如果用來查面,面會否被染色?
...

我用沙棘果油會用jojoba dilute揸面。
屋企長備以下3樣溝野用:
花水純露: 面亁時spray 面先再搽skincare, 或spray身再搽油,或油後再spray減油潤感 (水油水)
jojoba oil: 隨時dilute thick oil/ add to cream
HA serum: 隨時 dilute water serum/ emulsion/ mix facial oil用

水晶宮

llb 發表於 17-5-21 11:03
...

你係咪可以用多d sweet almond溝沙棘?我之前買過嘅手工潤唇膏都有可可脂,sweet almond, shea butter…etc.製成品淺橙黄又唔算好深…

首頁

尾頁

跳至