義工

美容扮靚 今日: 76|主題: 122662

樓主: greentea000
~ greentea000的搽搽搽之路 ~  

珍珠宮

國民生產總值:37178

2018勳章

iris007 發表於 18-2-14 14:51
想只用eye concealer去cover 黑眼圈, 唔想搞好多嘢做face makeup, 有咩好方法?

我平時多數用tinted防曬/ 有防曬的CC cream, 好少就咁單用eye concealer...

大宅

國民生產總值:4873

me920 發表於 18-2-14 15:57
我用shiseido同nars, 輪流用, 不是一齊用
我覺得nars 個隻好少少, 但我應該揀錯色, 下次不會再配呢一隻色 ...
thanks

大宅

回覆 Elenalan 的帖子

thanks

侯爵府

國民生產總值:23442

iris007 發表於 18-2-14 14:51
想只用eye concealer去cover 黑眼圈, 唔想搞好多嘢做face makeup, 有咩好方法?

我呢兩日無去街,都係剩係用maybeline枝concealer 搽斑同黑眼圈+物理防曬,我覺得唔怪喎!

大宅

IloveJJ 發表於 18-2-14 17:42
我呢兩日無去街,都係剩係用maybeline枝concealer 搽斑同黑眼圈+物理防曬,我覺得唔怪喎!
...

好,我都試下先。

男爵府

國民生產總值:7406

2018勳章

greentea000 發表於 18-2-14 12:29
呢支我見到同事用耐左個蓋好污糟 所以無試

cushion遮瑕筆拿來補妝很方便

男爵府

2018勳章

Elenalan 發表於 18-2-14 16:47
我平時多數用tinted防曬/ 有防曬的CC cream, 好少就咁單用eye concealer...

會另外先搽防矖霜打底嗎?

男爵府

2018勳章

greentea000 發表於 18-2-14 12:57
我都係用手背試,要好推匀同遮到我D青色血管先買!

同事推介,我看了評價不錯。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

國民生產總值:37178

2018勳章

asweetmom 發表於 18-2-15 07:38

唔會呀,潤色防曬、cc cream已經係防曬。

子爵府

國民生產總值:12489

2018勳章

asweetmom 發表於 18-2-15 07:49
同事推介,我看了評價不錯。

elf都有化妝品同化妝掃,又平,但少人講。
上年表姐俾左一個掃我,可能我要求低,感覺幾好用。

子爵府

2018勳章

asweetmom 發表於 18-2-15 07:38

有色防曬我比較麻麻,因為淺色衫多。如果需要有些少妝感,我肯定會正常防曬打左底先,有色防曬只係當粉底用同輔助些少防曬效果。另外,好多有防曬指數既粉底液/BB/CC係用二氧化鈦,好靠唔住。

侯爵府

greentea000 發表於 18-2-15 09:00
elf都有化妝品同化妝掃,又平,但少人講。
上年表姐俾左一個掃我,可能我要求低,感覺幾好用。

我見人推介elf同ecotool,買了呢兩隻

子爵府

2018勳章

IloveJJ 發表於 18-2-15 09:11
我見人推介elf同ecotool,買了呢兩隻

好唔好用?有興趣果支retractable kabuki brush

侯爵府

greentea000 發表於 18-2-15 09:16
好唔好用?有興趣果支retractable kabuki brush

我覺得幾好呀!可能我要買都係比較低

子爵府

2018勳章

回覆樓主:

我而家明點解愛化妝既人都有一大堆掃,買到唔好用既用一次就唔想再用,又再買過,但D掃又唔會自動分解,放幾年都完整無缺,係篤眼篤鼻囉!

侯爵府

greentea000 發表於 18-2-15 09:10
有色防曬我比較麻麻,因為淺色衫多。如果需要有些少妝感,我肯定會正常防曬打左底先,有色防曬只係當粉底 ...

我平時會用防曬+cushion,但如果要水上活動,就會用有色防曬,因為唔可以用cushion,不過我都會搽多層剩防曬先,感覺較安全。

侯爵府

greentea000 發表於 18-2-15 09:23
我而家明點解愛化妝既人都有一大堆掃,買到唔好用既用一次就唔想再用,又再買過,但D掃又唔會自動分解,放 ...

你係咪而家開始愛研究化妝?

子爵府

2018勳章

回覆樓主:

掃我呢排暫時入左3支,有特價又再77折(用台灣同事寵i卡買),用左再報告。
大牌子都會入手幾支,仲研究中,有時去專櫃試妝其實係為左試掃。

子爵府

2018勳章

IloveJJ 發表於 18-2-15 09:24
你係咪而家開始愛研究化妝?

又未至於愛上化妝,因為麻煩又貴。
之前化得少,專櫃又有得試妝,我好少用開架。而家工作上需要化妝既機會多左,為左減低成本,部份轉用開架。

子爵府

2018勳章

回覆樓主:

1028有D屈臣士有專櫃,fb有地址。beautymaker都有正貨渠道,例如hktvmall/descato。有同事話係康山aeon都見到呢兩個牌子,真係唔使等去台灣先買得。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.