美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

IloveJJ 發表於 18-6-25 22:45
我嗰個$350一個鐘

我女去補習社上NET堂,1:1都係$330 (升小後$350), 佢上緊Cambridge, 我唔諗住考試只係想佢串下字,但我發現我女上左幾個月,好多字都唔識串,上堂只係當同老師玩
但佢又好鍾意個老師,佢每次都好期待英文上堂。。。佢speaking係好左少少,但spelling我要幫佢溫每次捉佢默10個vocab。。。咪變相我幫個老師執手尾

我覺得一星期一堂都唔少錢,我唔一定要佢上cambridge只係想有d課程guide住, 否則好似冇學到嘢堂堂玩完又hea過。。。你仔個老師係會設計d games?

水晶宮

aewiou 發表於 18-6-25 22:49
幾錢?

HK賣$350(白蓋), 我想要粉蓋果支香港冇,代購~$320

禁止訪問

水晶宮

IloveJJ 發表於 18-6-25 23:19
Cambridge 唔駛搵Net教啦!我自己教。
NET我主要想佢溝通,我唔俾老師做Paper,細仔就老師講下故事、傾計、 ...

你細仔幾大呀?
我唔一定要Cambridge, 但唔用本書好似冇野教咁。。。我其實係想佢speaking好d,或者我問下老師可否陪睇故事書同佢傾多d故事內容等佢多d機會講。

禁止訪問

水晶宮

IloveJJ 發表於 18-6-25 23:29
細仔小二,大仔小五,兩個輪住上,一人45分鐘。
你Cambridge 學邊級?佢個課程幾好架,值得學,但我覺得NET ...

我女仲上緊starter咋,我一直冇刻意train佢spelling & writing, 只係培養佢大量睇書,所以佢reading ok, 認讀到個字,但原來叫佢默,佢好多字都串錯 。我冇諗住考試呀,所以我冇操卷,一直我都冇理佢上堂上成點,係早幾日我突擊抽一個chapter 同佢默d生字, 發現串錯一半!

其實我方向係想阿女多d講英文,始終津小英文語境差冇咩機會講。

男爵府

好媽媽勳章

回覆 greentea000 的帖子

Life Flo Health Retinol A 1% Advanced Revitalization Cream誚問在那裡買?

珍珠宮

ching1117 發表於 18-6-25 23:58
回覆 greentea000 的帖子

Life Flo Health Retinol A 1% Advanced Revitalization Cream誚問在那裡買?

iherb

珍珠宮

IloveJJ 發表於 18-6-25 21:59
我都跟咗幾枝

你支redermic c用成點?

珍珠宮

asweetmom 發表於 18-6-25 20:16
還會每兩月做一次visia嗎?
你們家有小孩讀田千/孫小嗎?

暫時無邊支護膚品想認真睇效果,唔做visia住啦!
田千同孫小都唔係我地目標,田千用電子教科書,孫中非英中。

珍珠宮

茄子 發表於 18-6-25 21:05
我買了Mad Hippie的vit.A,請問可以早晚用嗎?有甚麼成分是不可ㄧ齊用?

外國有好多防曬霜裏面有va,歐盟都有份報告話va可以日頭搽(前題係做好防曬)。我做唔到完美既防曬,選擇只夜晚搽va。如果趕時間,想利用埋日頭,我會搽vc/胜肽。

功效性好强既產品(retinol/aha/laa)我係唔會同時搽,除左增加刺激性,皮膚都會好混亂,唔知做邊樣先,疲於奔命,效果又唔好。

珍珠宮

Elenalan 發表於 18-6-25 22:10
點解家長"猜測考題目"你唔認同?有咩壞處呢?
我以前幫人補習最叻係貼中試題
...

猜題目有僥倖的心理

珍珠宮

Elenalan 發表於 18-6-25 23:37
我女仲上緊starter咋,我一直冇刻意train佢spelling & writing, 只係培養佢大量睇書,所以佢reading ok, ...

讀寫說聽,你外判了聽,其他三個就要自己教了。

珍珠宮

茄子 發表於 18-6-25 21:08
真係不同年代,在地球村世代寫個詞語都要小心!

我小女兒學校為了減輕個别老師的壓力,答案都是集體負責制度,教那科的老師共同商議可接受的答案,對抗家長的覆卷上訴。

男爵府

greentea000 發表於 18-6-26 00:52
外國有好多防曬霜裏面有va,歐盟都有份報告話va可以日頭搽(前題係做好防曬)。我做唔到完美既防曬,選擇 ...

明白了!咁我早上用Vit c,晚上用vit a。謝謝!

男爵府

asweetmom 發表於 18-6-26 01:34
我小女兒學校為了減輕個别老師的壓力,答案都是集體負責制度,教那科的老師共同商議可接受的答案,對抗家 ...

明白!做老師都好辛苦,一人問一個問題,答都答到傻!

侯爵府

回覆樓主

最後iherb買咗呢d

試新嘢

本身想買retinol a 1% cream,不過驚用唔切d cream,放棄咗佢,年尾至買

大宅

ckm80 發表於 18-6-26 07:42
最後iherb買咗呢d

試新嘢
死海泥面膜好用?有咩功效?

大宅

asweetmom 發表於 18-6-25 20:16
還會每兩月做一次visia嗎?
你們家有小孩讀田千/孫小嗎?
我有個學生讀田千,用電子課本教學,我覺得有礙學生學習,我個學生好多中文字唔識寫,英文字唔識串,見佢做書啲功課係copy&paste
做實體作業功課好多時老師會教晒或者講晒答案

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

asweetmom 發表於 18-6-25 20:13
你的「補習」是否不計算家長輔助?
我中文不行,所以三個女兒都有私補中文。我英文還可以,她們小學的時候 ...
你也太謙虛了吧。我覺得你的中文不錯,常寫書面語。

我都係寫返口語先

首頁

尾頁

跳至