美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Elenalan 發表於 19-2-18 16:54
係呀,下巴dum仲快過眼紋出來,一dum就師奶樣

我都有雙下巴了

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

IloveJJ 發表於 19-2-18 22:29
佢係咪覺得精英班辛苦,所以想跌返去普通班呀?你有同佢參觀過中學嗎?佢知唔知精英班先係B1呢?
...

都係既佢覺得辛苦,但阿仔又感受到係呢班對待係唔同。中學佢知既,因為佢知哥哥係精英班依家讀緊band 1, 佢又話想跟入佢讀。精英班佢學校有兩班,但做邊緣人就真係band 2, 所以都話佢知佢做得到,小心d勤力少少就多十幾名

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 19-2-18 22:26
咁唔驚太瘦嗎?我而家就係唔敢減肥減太多,因為瘦咗塊面太削

我係因為肥左好包面所以去打
不過第二次已經好明顯
所以唔會再打呢隻

水晶宮

candycakee 發表於 19-2-18 22:15
即係無針埋線
我打左兩次
消脂好勁

效果咁驚人?! 你係咪都係打Liftera V? 我見我fd打了4次,我睇住佢由泡泡面變V面,2邊面削哂。我只打算做下巴U位,面頰唔敢做。其實我因為幾個月後做姊妹,唔想影相就角度。我打算搵1, 2間join試做就算,唔打算長期做。

子爵府

Elenalan 發表於 19-2-18 23:08
效果咁驚人?! 你係咪都係打Liftera V? 我見我fd打了4次,我睇住佢由泡泡面變V面,2邊面削哂。我只打算做下 ...

Liftera 即係無針埋線
消脂係好勁
我本來想做3次都唔敢做最後一次
如果你面無乜脂肪就唔好試啦

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-18 15:06
唔合作(分數得C), 時間管理差(分數C), 仲有唔聽人講(會駁咀, 亦會唔出聲表示不滿), 坐唔定, 上堂會聊同學 ...

老師有無叫你改善個女既執行功能?

水晶宮

greentea000 發表於 19-2-19 09:30
老師有無叫你改善個女既執行功能?

有架,要樣樣野計時set時間表

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-19 09:34

執行功能發展到6歲係一個高峰期,如果明顯落後老師會出聲,但執行功能包括太多野,老師照顧唔到咁多,唯有家長自己跟返。

子爵府

Elenalan 發表於 19-2-19 09:34

我女幼稚園時d老師已叫佢做貴妃
因為佢乜都慢過人,乜都嘆慢版……
當時老師語重心長同我講:佢咁點升小學呀?
到上左小學,仲要去間要求都唔低的學校,佢慢條斯理對比人地快手快脚差距好大……
做功課能力其實唔差,但真係好慢……拎份野出黎都5分鐘……
明明正常學生可以1小時完成的功課佢可能要2個半小時…
之後我檢查佢功課,預計正常情況半小時可完成的,我比夠佢45分鐘,講明我會計時,過左時就收野,做唔切你承擔欠交後果…
佢驚demerit, 所以會趕…半年訓練之後速度好左,到小二已貼近正常速度…
有時間剩奬佢䏲卡通片

水晶宮

greentea000 發表於 19-2-19 09:47
執行功能發展到6歲係一個高峰期,如果明顯落後老師會出聲,但執行功能包括太多野,老師照顧唔到咁多,唯有 ...

已經6歲,即係冇得救

水晶宮

jesswu 發表於 19-2-19 09:49
我女幼稚園時d老師已叫佢做貴妃
因為佢乜都慢過人,乜都嘆慢版……
當時老師語重心長同我講:佢 ...

我女由幼稚園慢到上小學,佢真係乜都慢過人,用好多時間去拎野執野排好 除左學校測考佢又唔會做唔切(可能佢都重視分數),功課真係做得好慢好唔情願做。

子爵府

snoopyiu 發表於 19-2-18 22:40
都係既佢覺得辛苦,但阿仔又感受到係呢班對待係唔同。中學佢知既,因為佢知哥哥係精英班依家讀緊band 1, ...

有哥哥做借鏡會好d……
小朋友唔迫得,對待佢地要軟硬兼施……齌用強必會惹來反感…
比d利誘佢,完成到某d目標可得獎勵……
亦可動之以情,打溫情牌。孩子多數在乎母親感受,比佢地知道母親爲到他們的懶散而擔憂難過……比佢地知道阿媽今日做得所有野都係爲着佢地未來的福祉……

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-19 09:53
已經6歲,即係冇得救

3~6歲係急速發展,7~12歲係緩慢發展,去到12歲大部份指標可以達到成人水平。初小階段有時間挽救,唔好拖到高小。拖到升中就更慘,因為果陣已經用成人標準。

子爵府

Elenalan 發表於 19-2-19 09:57
我女由幼稚園慢到上小學,佢真係乜都慢過人,用好多時間去拎野執野排好 除左學校測考佢又唔會 ...

過渡期…我女而家小三,對比人地佢依然慢,但d野搞得店我已當佢"康復"了
講慢我好明白,身同感受……我女係慢釗由k1到而家小三都比人話佢慢…
人地家長接放學10秒行左出黎走得,我女可以睇住阿媽企左喺門口,先用30秒收到枱上d野,20秒搞個書包,再20秒企起身,10秒揹起個書包,10秒推埋張凳,再超慢動作20秒行果幾步……望住老師講再見敬禮都十幾秒……
幾分鐘先走得…
佢平時食飯食成個hr.沖個凉30分鐘……
好慢好嘆……唔知佢想點……搞到我好抆……

水晶宮

jesswu 發表於 19-2-19 10:08
過渡期…我女而家小三,對比人地佢依然慢,但d野搞得店我已當佢"康復"了
講慢我好明白,身同感 ...

exactly!! 我俾佢激到冇命!

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-19 09:57
我女由幼稚園慢到上小學,佢真係乜都慢過人,用好多時間去拎野執野排好 除左學校測考佢又唔會 ...

咁其實你女係可以快,起碼考試無出事,佢無係考試玩野係知道輕重。佢平時唔肯快好可能係消極抗議父母同老師,通過咁去爭取自己既自主權,你了解下佢對你或你既安排有咩不滿。

伯爵府

jesswu 發表於 19-2-19 09:57
有哥哥做借鏡會好d……
小朋友唔迫得,對待佢地要軟硬兼施……齌用強必會惹來反感…
比d利誘佢,完成到某d ...

我老公做教果個角色,阿仔幾聽daddy話知佢講得有道理,我只係旁邊有時提下佢,講得多佢有覺我煩 不過daddy教有個問題係情緒,係有時幾易跳制,阿仔都幾怕但又硬頸,變左火星撞地球,我就要calm down 佢地

首頁

尾頁

跳至