美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-20 17:14
上年用過2支冇再用,因為買唔到。然後我調左晚上搽 CSS C+E, 早上只補濕,有半年冇用retinol。今年仲未諗 ...

是不是LAA的效果比retinol好呢?你沒有中斷LAA,但是不用retinol好像也不在意。

水晶宮

asweetmom 發表於 19-2-20 17:17
是不是LAA的效果比retinol好呢?你沒有中斷LAA,但是不用retinol好像也不在意。
...

因為未搵到啱心水retinol而LAA仲有存貨。不過如果只可2選1我也只選Vit C, 因為功能較多。

珍珠宮

回覆樓主:

LAA vs Retinol,green妹選哪個呢?

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-20 17:14
上年用過2支冇再用,因為買唔到。然後我調左晚上搽 CSS C+E, 早上只補濕,有半年冇用retinol。今年仲未諗 ...

skinstore有Jan Marini,但是甚麼打折活動都不參加。

水晶宮

asweetmom 發表於 19-2-20 17:24

其實點解要選? 你地唔係敏感肌又唔乾,可以LAA和retinol都用呀。我皮膚麻煩,怕冬天濕疹翻發加上未有心水先唔用retinol住。

水晶宮

asweetmom 發表於 19-2-20 17:26
skinstore有Jan Marini,但是甚麼打折活動都不參加。

如果我今年回歸SkinC CE Ferulic, 我就想用d平價retinol喇,唔想花太多錢

水晶宮

asweetmom 發表於 19-2-20 14:30
如果按皮膚舒適度搽,防曬霜首先出局。

我上年用Fancl, LRP Anthelios XL Ultra Light SPF50+ , Acseine Super Sunshield, 用後感都好,防曬力夠,LRP好light,剛搽時有d oily feel, 但好快就冇,而且冇Anessa金銀樽咁抽乾水。Fancl好水潤唔乾,Acseine夠潤啱秋冬用(不過貴,好細支)。

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

jesswu 發表於 19-2-20 16:46
咁睇就好清楚見到大範圍的荷爾蒙斑……另外面珠都有d毛孔

嘩,如果我塊臉打完斑,有你咁好嘅都算完成心願喇

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-20 17:29
如果我今年回歸SkinC CE Ferulic, 我就想用d平價retinol喇,唔想花太多錢

沒有retinol那支

水晶宮

asweetmom 發表於 19-2-20 17:53
沒有retinol那支

你好想買?

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-20 17:54
你好想買?

好想的其中一個

水晶宮

asweetmom 發表於 19-2-20 17:55
好想的其中一個

你地唔係用緊Avene定CeraVe? 冇效果?

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-20 17:57
你地唔係用緊Avene定CeraVe? 冇效果?

花心嘛!

水晶宮

asweetmom 發表於 19-2-20 17:55
好想的其中一個

Jan Marini最正係質地,一支等於搽埋面霜,夠潤又唔笠。所以我好長情keep住用左好多支,因為唔想轉其他retinol又要諗下夾咩質地面霜

水晶宮

asweetmom 發表於 19-2-20 17:58
花心嘛!

我反而好懶去轉產品,我成日用到d產品停產停售先迫住轉,e.g. anessa babycare (counter唔賣),La Prairie Age Management (Vit K eye cream)....現在係Jan Marini (好難買)...

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-20 18:03
我反而好懶去轉產品,我成日用到d產品停產停售先迫住轉,e.g. anessa babycare (counter唔賣),La Prairie ...

之前我比較多考慮性價比,現在想嘗試一下經常上榜的best 10 xxx。未必長期用,但心思思試一下。

珍珠宮

Elenalan 發表於 19-2-20 17:45
我上年用Fancl, LRP Anthelios XL Ultra Light SPF50+ , Acseine Super Sunshield, 用後感都好,防曬力夠 ...

lrp 可以代替lancome嗎?

水晶宮

asweetmom 發表於 19-2-20 18:11
lrp 可以代替lancome嗎?

我覺得好過Lancome, 因為防水唔易溶,流汗唔乸眼,又爽,但唔乾。Lancome冬天少汗時用ok, 夏天易溶又較潤,而且太香(我鼻好敏感)。

Avene果支fluid防曬我頂唔順已放棄,掉左!

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-2-20 15:00
唉!咁嗰啲剩咗既精華點算呢?唔通等到下個冬天

打完1064皮膚應該比較乾,修復期後趁機搽。

珍珠宮

asweetmom 發表於 19-2-20 17:24

我覺得要LAA vs RETINOL vs AHA先公平,不過我3個都未用足夠長時間,揀唔到住。

首頁

尾頁

跳至