自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

請問如果本身患有輕微長期病(例如糖尿病或慢性腎炎蛋白尿或紅斑狼瘡症人士)是否不能從事醫護行業?就算畢業後註冊到都唔會pass 到入職身體檢查? 入職時是否要如實填寫病歷?(填左肯定唔收?)

有冇熟悉醫護行業入職要求既人士可以解答,謝謝

水晶宮

畀面勳章

HappyHappyMa 發表於 17-5-18 09:21
請問如果本身患有輕微長期病(例如糖尿病或慢性腎炎蛋白尿或紅斑狼瘡症人士)是否不能從事醫護行業?就算畢業 ...

如果獲聘,入職前照肺驗血,主要係驗肺勞及傳染病!其實你要考慮一下自己身體的抵抗力是否足夠抵抗充滿病毒細菌的醫院環境

wcpcelia    發表於 17-5-20 18:22

侯爵府

701003 發表於 17-5-18 09:48
如果獲聘,入職前照肺驗血,主要係驗肺勞及傳染病!其實你要考慮一下自己身體的抵抗力是否足夠抵抗充滿病 ...

謝謝回覆。如果入職檢查時同傳染病果D指數全部合格,但其他指數例如小小糖尿或蛋白尿或尿液有紅血球呢D比唔比pass? 定係要你驗到合格為止?受聘機會高不高?

如果讀完護士因驗身問題不獲醫院受聘,仲有冇其他出路? 見到有D話做藥廠醫護sales,醫護熱線果D,但多數要你先有幾年醫院實戰經驗先請

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

做私家診所囉,好多診所有請RN

水晶宮

畀面勳章

HappyHappyMa 發表於 17-5-18 11:38
謝謝回覆。如果入職檢查時同傳染病果D指數全部合格,但其他指數例如小小糖尿或蛋白尿或尿液有紅血球呢D比 ...

實際獲聘機會好難講,太多因素決定!

侯爵府

我有朋友有SLE 但佢係RN 喎,如果你覺得係因長期病患所以不獲聘請,咁不單止醫護工作啦,好多大公司入職前都會驗身架喎!

侯爵府

winner128 發表於 17-5-18 14:05
我有朋友有SLE 但佢係RN 喎,如果你覺得係因長期病患所以不獲聘請,咁不單止醫護工作啦,好多大公司入職前 ...

謝謝回覆。請問佢係入職前已有SLE?還是入職後才發現有病?

侯爵府

701003 發表於 17-5-18 11:41
實際獲聘機會好難講,太多因素決定!

明白,最怕讀完出黎原來唔會請浪費左幾年時間。到時唔知護士可以轉去做什麼工種。

有長期病患揾工都有不小困難,學樓上JM講,其實好多工都要入職驗身,所以爭扎緊讀個普通商科degree好? 就算大公司唔請都可以搵下細公司做。悲哀

水晶宮

畀面勳章

HappyHappyMa 發表於 17-5-18 14:36
明白,最怕讀完出黎原來唔會請浪費左幾年時間。到時唔知護士可以轉去做什麼工種。

有長期病患 ...

私院/老人院/藥廠銷售……好多地方會請護 士!但實習係公立醫院,挨過實習就OK啦!

wcpcelia    發表於 17-5-20 18:23

首頁

尾頁

跳至