自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我代朋友問,如果佢好耐之前破過產,而家想幫朋友買儲蓄保險,咁佢朋友check唔check到佢曾經破過產?因為佢唔想俾朋友知道,謝謝

禁止訪問

子爵府

Angleman 發表於 17-5-18 22:20
我代朋友問,如果佢好耐之前破過產,而家想幫朋友買儲蓄保險,咁佢朋友check唔check到佢曾經破過產?因為佢 ...

買保險好似冇被問過有冇破產,但要問收入來緣、資產等

大宅

回覆樓主:

因為好似會check財證風險評估,所以佢好擔心喎

大宅

我代朋友問,如果佢好耐之前破過產,而家想幫朋友買儲蓄保險,咁佢朋友check唔check到佢曾經破過產?因為佢 ...

我唔係做保險,但我知唔會問你有無破產,只係做個份財務分析。如果佢覺得你供個金額同你入息同資產唔岩比例,例如搵$10k供$5k就太多,佢地會reject你申請。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesumsum 發表於 17-5-18 22:56
我唔係做保險,但我知唔會問你有無破產,只係做個份財務分析。如果佢覺得你供個金額同你入息同資產唔岩比 ...

大宅

如果有解除破產,可以的

大宅

littlesumsum 發表於 17-5-18 22:56
我唔係做保險,但我知唔會問你有無破產,只係做個份財務分析。如果佢覺得你供個金額同你入息同資產唔岩比 ...

應該係收入減支出=x,再問你意願想將x的百分比用來買保險,如數字上通過便ok。又或者以資產計,在申報的資產能否繳付8年保費。

大宅

kvin 發表於 17-5-18 23:16
應該係收入減支出=x,再問你意願想將x的百分比用來買保險,如數字上通過便ok。又或者以資產計,在申報的資 ...

我記得如果無收入,申報資產係3年保費就得啦。因為我早兩個月先買左份,但就唔知年期會唔會有影響,我個份只係供5年。以我所知就係薪金20%以下保費,支出同支產係個agent用來建議我地需要保障額。

大宅

littlesumsum 發表於 17-5-18 23:23
我記得如果無收入,申報資產係3年保費就得啦。因為我早兩個月先買左份,但就唔知年期會唔會有影響,我個份 ...

或者每間公司也有不同吧

禁止訪問

別墅

每人買保險時,核保會check到是否有破產在身,如有,買不到。但過了破產,有一封信給你證明,就可以買所有保險產保,包括儲蓄計劃

大宅

Joeywave 發表於 17-5-18 23:46
每人買保險時,核保會check到是否有破產在身,如有,買不到。但過了破產,有一封信給你證明,就可以買所有 ...

明白,但佢就係擔心佢個fd會check到,所以先想知會唔會check財務狀況

別墅

Angleman 發表於 17-5-18 23:57
明白,但佢就係擔心佢個fd會check到,所以先想知會唔會check財務狀況

唔明,好耐之前破產,即是破完產啦;
1)破過產買保險,9成保險朋友問佢囉解破產信

2)未破完產根本唔買得

3)破完產有解破產信買保險不會有什麼影響

*以上是擔心那一樣?

別墅

Joeywave 發表於 17-5-19 00:07
唔明,好耐之前破產,即是破完產啦;
1)破過產買保險,9成保險朋友問佢囉解破產信

因為保險公司check到是否有破過產,所以唔想比朋友知味搵第個買囉

別墅

Angleman 發表於 17-5-18 23:57

Check財政狀況是一定要的,是報人開,開支等資料。但睇客戶有無破產除了客戶應該同agent講,就算你唔講,核保也會check得到,check到會叫agent問番你囉解破產信,咁味會知佢破過產囉⋯⋯

首頁

尾頁

跳至