美容扮靚

跳至

首頁
23456...15

尾頁

水晶宮

Melodyangel 發表於 17-5-22 00:03
我都好想試mad hippie 同 the ordinary, 但如果濕疹敏感,可以用嗎?

Mad Hippie嘅成份已經好溫和(除非對Vit A敏感就唔適合用Vit A serum)
The Ordinary.都配方簡單冇香料,但佢d有效成份濃度頗高,e.g. Advanced Retinoids, 23% Vit C....初用最好用B5溝稀來用,慢慢試…

侯爵府

Elenalan 發表於 17-5-21 21:00
好過41

有色嗎?47

子爵府

回覆樓主:

好壯觀……
我之前無知年代囤積左d雞肋韓貨仲未消耗曬……
近呢年先學大家用醫美品牌,同埋加入性價比攻略……
我都學緊忍手……精華暫時忍住……
但又想入手幾套peeling.....下下千千幾千上落

珍珠宮

回覆 jesswu 的帖子

從未用過韓國牌子,有甚麼推介?THX

水晶宮

leeleebaba 發表於 17-5-22 01:42
有色嗎?47

47冇色純物理

子爵府

asweetmom 發表於 17-5-22 07:05
回覆 jesswu 的帖子

從未用過韓國牌子,有甚麼推介?THX

我用過后、雪花秀、塱(Llang)、tony moly、laneige、etude house、innisfree、faceshop,仲有無數記不清名字的mask....

之前都好buy 韓國skincare切合東方人皮膚需要,用過有d係ok 的....
1,后whoo
用過佢隻cream,好潤亦好貴,冬天係幾好的,但純粹為左潤價錢似乎太貴了些,而且它的氣味好香,撇開香料的壞處,其實我好中意skincare有香味,搽上面好好聞,但佢又似乎太香了點,香到似搽香水上面……

2, 雪花秀
clarifying mask幾好用,係痴上面乾透撕除,有陣中藥味,用完塊面乾淨左又亮澤左
sleeping mask
保濕ok, 瞓住敷唔立,或我會當佢按摩膏做24k bar
cleansing foam
呢個我好like,泡沫但洗兩過都唔會乾唔會繃緊,洗完好乾淨好滑又唔乾

3, 塱
healing energy essence
好快吸收,感覺良好但不知有何功效……又係超香好好聞……
eyecream
正路d冇香味,薄而潤,都ok

4, tony moly
紅極一時果排用佢隻蝸牛mask,有分兩隻,貴果隻係幾好用
另外24K cream mask似一般保濕mask....平平地都ok

5, laneige
乏善足陳……用過都冇印象

6, etude house
少女路線,skincare未用過,化妝品ok,用過又回購的有眉gel, lip tint, 眉筆(上面如粉底果d我覺得佢唔夠好所以未試過)

7,innisfree
capsule pack mask幾好用
近日愛上佢隻mineral.powder,超透薄無負擔,上完痴立立令臘臘的防曬再掃一兩層,keep到持久冇油光

8, face shop
不過不失,d mask平

9, banila & co
用過prime...幾保濕,但不會再用prime,有少少多餘,保濕求其用開果d都得

10, skinfood
十年前用佢隻磨菇、蕃茄防曬……當年覺得好用……好耐冇買呢個brand...似乎係較low tier 的韓brand

Elenalan    發表於 17-5-22 12:46
greentea000    發表於 17-5-22 08:14

男爵府

回覆樓主:

好震撼

子爵府

jesswu 發表於 17-5-22 07:59
我用過后、雪花秀、塱(Llang)、tony moly、laneige、etude house、innisfree、faceshop,仲有無數記不清名 ...

丫,仲有AHC...
佢B5最出名……
由貴野skinceuticals轉用AHC,咁平豪用都唔怕,而且質量幾好……
佢隻B5 sleeping mask好正,幾十蚊罌,但唔好要來瞓住用,因為好漿面,好唔c服根本瞓唔到……但用佢做mask敷20分鐘,或用24k bar做導入,十分水潤,平價保濕之選

子爵府

Elenalan 發表於 17-5-21 23:01
我都用緊AHC, 鍾意佢薄,單搽或溝野都得,上次$193再扣$50萬寧coupon買

你會邊個step加AHC B5架?或者用黎溝咩?
我都忍唔住比燒左,近排狂買skincare!!!

大宅

回覆樓主:

樓主,上次問你花水果個,但係隔離問好似唔係咁好
想問Oshadhi你係邊到買?同埋thayer花水你點睇,我見好平?
唔好意思咁多野問

伯爵府

gray198189 發表於 17-5-22 11:09
想問Oshadhi你係邊到買?同埋thayer花水你點睇, ...
I want to know too. Thx

大宅

回覆 Elenalan 的帖子

請問JUICE BEAUTY仲有乜嘢PRODUCTS好用?? 我見hktv mall有得賣...

大宅

IHK 發表於 17-5-21 20:42
想問下 做完laser呢枝嘢用唔用得呀?

我係oily skin, 我在冬天用佢 覺得皮膚dry 左

水晶宮

回覆樓主:

今朝户外工作,搽左Anessa銀樽,真係比我用開嘅金樽冇咁乾和吉面…搽過金樽洗淨面會鼻頭甩皮,今晚返去卸防曬睇下會唔會又乾到甩皮先…支金樽用過幾次又要打入冷宮

水晶宮

jesswu 發表於 17-5-22 07:59
我用過后、雪花秀、塱(Llang)、tony moly、laneige、etude house、innisfree、faceshop,仲有無數記不清名 ...
我幾鍾意Innisfree! Innisfree d產品普遍都粉添加又平又抵用, 佢有隻mineral bb cream成份都唔錯, 可惜得兩個shades, 韓國女仔太白, d色唔o岩我用...Banila Co Clean It Zero個卸妝cold cream都好好用, 落妝落得好乾淨, 雖然有香料味但冇敏感, 對於呢d rinse-off產品, 有香料我都可以接受, 如果佢功效明顯。

水晶宮

jesswu 發表於 17-5-22 08:41
丫,仲有AHC...
佢B5最出名……
由貴野skinceuticals轉用AHC,咁平豪用都唔怕,而且質量幾好……
我成日諗敷sleeping mask o既人瞓覺時咪唔可以轉身? 咪會好易整污糟枕頭??

水晶宮

andersmama 發表於 17-5-22 10:32
你會邊個step加AHC B5架?或者用黎溝咩?
我都忍唔住比燒左,近排狂買skincare!!!
...

我之前用AHC B5 gel溝the Ordinary. Advanced Retinoids 2%用, 因為我就咁搽怕敏感, 溝左一排就減少左溝o既份量, 現在可以唔使溝直接搽AR。

另外, 我打完laser頭幾日只用純補濕產唔, 都會搽AHC + facial oil

子爵府

Elenalan 發表於 17-5-22 12:55
我之前用AHC B5 gel溝the Ordinary. Advanced Retinoids 2%用, 因為我就咁搽怕敏感, 溝左一排就減少左溝o ...

明白,謝謝你!

水晶宮

gray198189 發表於 17-5-22 11:09
想問Oshadhi你係邊到買?同埋thayer花水你點睇, ...

隨便o係度傾不過有時我冇應人, 可能係我miss左msg。

Thayer我望過下成份, 其實唔算係花水, 都係加工o既toner, 主要係水+甘油+少量植物萃取成份, 以toner來講配方算簡單少添加、補濕, 但嚴格來講唔係純天然, 性價比高, 一定好過Melvvvv果d人工花水。

我用果d花水係hydrosol純露, 純天然冇防腐劑(所以開左最好盡快用哂或放雪櫃)。我買Florihana和Oshadhi都係香港代理買。呢幾年冇用Florihana, 多數用Oshadhi (你google "Oshadhi香港"就搵到), Taobao都有Oshadhi但我未買過。

但我從來唔DIY skincare亦唔會飲花水, 所以唔知飲用品質如何。我冇咩要求, 用後感覺得refreshing、氣味純淨舒服就是了, 我比較常用玫瑰, 鍾意佢味似荔枝清甜香氣, 最近用過香蜂草花水都好舒服。

我亦冇用花水敷面習慣, rose hydrosol pH 4.x, 其實偏酸唔算太補濕。

但花水天然, 可以隨時spray面補充濕潤感再搽skincare, 或隨時mix oil用, 或spray完花水>搽oil>再spray, 減少油潤感。

伯爵府

BOYUBABY 發表於 17-5-21 21:01
The Ordinary我收左貨十幾日都未拆黎用
買得太多,真係用唔曬
...

有咩功效?

首頁
23456...15

尾頁

跳至