爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

我架pinic標板著左顯示燈,個標誌好似個水龍頭咁,唔知有咩事.請問有人知道咩事呢?謝謝回答.....謝謝!!!
:wink: cckcmama :wave:

大宅

個水龍頭應該係 engine 來的. check 下你本車主手冊.

如果正常撻車後盞燈依然着, 就去車房或入廠 check 下車.

複式洋房

原帖由 CCKCmama 於 09-1-12 23:56 發表
我架pinic標板著左顯示燈,個標誌好似個水龍頭咁,唔知有咩事.請問有人知道咩事呢?謝謝回答.....謝謝!!!

我也是用 Picnic,引擎未發動時,錶面顯示燈,亮著是正常的,若果引擎發動後也長亮著,應該趕快去檢修.

別墅

可能係個催化sensor有問題, 去車房用電腦check下啦... 近排好多toyota車都有呢個問題, 如果真係, 叫佢幫你整熄佢, 跟住睇下會唔會再著, 如果再著, 就要換啦... 因為呢個sensor好受天氣影響.....

民房

All Picnic and new Toyota models have this problem, you have to periodically clean the oil path and the butterfly valve; otherwise the O2 sensor will give a message to the computer and light up that engine light to remind you to have engine check.

This is also why Toyota Picnic and other new model cars cannot use "ghost" gas.

等待驗證會員

原帖由 CCKCmama 於 09-1-12 23:56 發表

Hi Hi,

好似個水龍頭咁架燈著... 即代表係engine有4條電線...其中有一條(或多條)出事... 要換...

如果係黃色...還好! 可以繼續行車...
如果係紅色.. 就唔好再揸...!

換一條線... 連工包料..around HK$1800-2000 left.

我架係2002年版Picnic, 剛剛換咗其中一條! >_<"

多多指教!

首頁

尾頁

跳至