母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

樓主你一次有一安, 雖然唔夠一餐, 但一日下來都唔太少, 應都有4、5安吧?!
個人黎講我會繼續咖, 因我大仔時我都係咁, d奶量少得可憐(泵極一日都係最多200ML左右), 泵埋都係夾幾次先夠一餐, 第一胎真係泵極都係有限公司, 可能當時都俾左自己壓力
而家細仔個人心態就輕鬆好多, 有就泵啦, 無既咪俾得幾多得幾多囉, 又夠做全奶媽
其實繼續與否好睇你個人心態, 但最緊要唔好俾自己壓力, 人奶媽路從來都唔易行, 特別如果係在職媽更有N個理由放棄, 但其實泵泵下, BB又大一個月啦
餵人奶其實都唔係只單對BB好, 對媽媽身體都有幫助咖

禁止訪問

水晶宮

Ctswa 發表於 17-5-22 17:42
其實我大仔個時因自己身體問題餵吾到。到而家細女可以餵但天生乳頭凹陷佢吾識食,每次埋身都喊到好淒涼。 ...
明白你既壓力, 我大仔時因為濕疹, 我99都覺得係我問題, 雖然真係我遺傳俾佢, 但D奶無關係咖?! 我99都哦過我2次, 但又唔敢同我講d乜, 佢變左哦我老公, 我老公又黎煩我, 我真係忍唔住都爆左我c6 2、3次。真係唔需要佢特別支持囉, 但都唔好打擊我呀埋唔到身係差咁d, 少左d sweet/痛既時光, 但係值唔值得係睇你, 唔係睇佢, 知道好難完全唔受人影響, 但做d自己想做的吧, 就算將來點教小朋友果d都好, 我成日話好唔好都係自己既事, 自己受返 (因總有d人做炸兩去批評人地點湊小朋友之類)
其實你泵到7次真係好叻, 我而家泵5次都覺得成日唔夠訓了, 相信你更係辛苦...大家都係有心先會俾人奶俾小朋友, 想可以既都俾好d既佢, 一定唔捨得啦, 我而家打算減泵啦都有d 不捨咁...
你知道自己壓力, 真係只能試下盡量放鬆, 因為我就係咁打算無就話之佢, 但一樣飲多d湯水之類, 真係慢慢就好dd咁...你公司好好呀有18個星期俾你地, 如果你真係放棄時, 就好好休息同bb相處多d吧, 一樣都係俾緊最好既佢

伯爵府

如果有大有細, 仲要追奶..
不如算數了.. 留返時間同大玩, /自己休息都好重要

我2胎都好彩可以全人奶.(我都平頭架,,,同大仔練埋身好耐先成功...而家細囝受益)
我大仔頭一個月係泵出黎食樽, 滿月先轉埋身..
所以我都明又泵又食樽好辛苦好攰...又要洗野..
其實當人奶量太少, 抗體都未必足夠比到細了..
食粉無問題既...

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 2021勳章 開心吸收勳章

你個心想唔想餵? 想就繼續, 唔駛太著意有幾多 ml 奶, 有就餵. 要停餵都要冇hard feeling 麻!

伯爵府

Ctswa 發表於 17-5-24 00:36
想問點樣訓練佢可以成功平乳頭埋身?我一放佢埋我身就喊

我嗰陣有買nipple Everter . 吸一吸會冇咁平,埋身時向前烏低, 又要用手揸住個乳房就位
開頭真係要試好多好多次先可以(啜) 到實

別墅

你可以去健康院時搵人奶護士教你點埋身餵,佢哋好專業ga, 掌握到技巧,親餵不是問題啦~
同埋可以帶埋個泵奶機去請教她們泵奶技巧
因為泵到幾多不代表你奶量有幾多,因為泵奶技巧、引唔引到奶陣(噴奶反應),都好影響泵出嚟嘅量,你可以有更多ga, 加油~~

珍珠宮

2021勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ctswa 發表於 17-5-22 11:24
bb已經一個半月,因為我乳頭嚴重凹陷加出世時佢吾識吸,所以吾肯埋身,一直都係瓶餵母乳。我只係手擠或泵奶 ...

努力加油 。

男爵府

回覆樓主:

我都係窮媽,但少有少餵,我大囡都係咁,依家細仔多咗,但都唔夠佢食,咪當補品囉。

珍珠宮

2021勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔好放棄

大宅

我都係窮媽呀~ 都係一次得1-2 安,咪儲埋幾次先一餐,好過無得食丫。
加油呀,盡力就可以喇

男爵府

回覆樓主:

我第二胎 今次諗住唔餵母乳, 因為上胎餵到傻左 又少奶 每次泵得30ml

今胎老公唔俾我餵人奶, 一來有大女要理, 我怕掛住餵奶忽略大女。

係e 院時飲炒米茶, 可能之後湯水又夠, 竟然可以泵到100-120ml,而家座月中 , 老公set 好time line,夜晚8點後係食奶粉(因為晚上老公接更)早上呢12小時全埋身。 真係唔好俾自己咁大壓力 就可以有好多奶架啦!!

複式洋房

rachel_tim 發表於 17-5-23 15:03
如果有大有細, 仲要追奶..
不如算數了.. 留返時間同大玩, /自己休息都好重要

你點訓練佢由奶樽轉埋身?我BB宜家冇耐性埋身都要食奶樽,但我驚咁樣佢會唔願埋身我啲奶量會drop (emoji)

男爵府

rachel_tim 發表於 17-5-24 02:59
我嗰陣有買nipple Everter . 吸一吸會冇咁平,埋身時向前烏低, 又要用手揸住個乳房就位
開頭真係要試好多 ...
我都試緊再埋身, 但試緊已經咬到好痛, 我好似教極都唔識!

伯爵府

GentooMama 發表於 17-9-21 20:41
我都試緊再埋身, 但試緊已經咬到好痛, 我好似教極都唔識!

我又烏低身, 又有用手揸住個胸。 又試過先泵起乳頭先再埋身

食慣樽變埋身係辛苦啲, 加上乳頭要一啲時間去desensitize , 繼續試吓啦

珍珠宮

回覆樓主:

各位人奶媽媽 , 努力加油呀 。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊