跳至

首頁

尾頁

別墅

HI 各位一月份媽咪,

我BB女 ~ 08年1月2日出世 , 現20LBS ( OK ) , 高度70幾左右. 一日食2餐粥 ( 11:00AM 及 6:00PM ), 3餐奶 ( 7:00AM , 3:00PM 及 9:30PM ) 每餐食8安 , 有時仲會唔夠, 都唔知好唔好再加奶比佢 ). 晚上9:30PM 最遲要SLEEPING. 每朝6:30AM 起身. 超準時架 !

現學識了 : BYE BYE , 飛吻 , 咀咀, 吹BB , 拍手 , 點蟲蟲 , 扮數手指 , 食飽飽 , 無 的手勢 及 識自已走路 , 識GIVE ME FINE , 手指指 , 跳舞舞 及 請請 ( 表示多謝 ). 亦聽得明白我地叫佢的指令 , 例如 : 拿一件東西給婆婆, 佢就會做... 執返起D玩具等.....完全分到我地屋企各人的成員, 即 是你問佢邊個係公公, BB雖然唔識叫, 但BB會指比我地知等...

現學識講 : MA MA , MAMI , DADA , 奶奶 , 冇 , MUM MUM , YING YING ( 盈盈自己個名 ) , YEAH....及EERR咁唱歌仔等...

最討厭係幫佢係街到換片, 因為佢唔肯訓底咁比你換. 一定要企住係到黎換.. 已經係7個月大時一早改用學習片衭. 唔知你地BB又係唔係咁呢 ?

Joey :-D

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

BB好叻呀

原帖由 JOEYJOKY 於 09-1-20 17:58 發表
HI 各位一月份媽咪,

我BB女 ~ 08年1月2日出世 , 現20LBS ( OK ) , 高度70幾左右. 一日食2餐粥 ( 11:00AM 及 6:00PM ), 3餐奶 ( 7:00AM , 3:00PM 及 9:30PM ) 每餐食8安 , 有時仲會唔夠, 都唔知好唔好再加奶比佢 ). ...

別墅

原帖由 Pertra 於 09-1-21 19:42 發表
我覺得小B越大越少講BB話...Ma Ma...Ba Ba 都少講。係咪需要去做語言治?他想要的嘢只是咦咦AIR AIR....有倒退的行為

你係自己揍定工人姐姐揍呢 ?

如果係自己揍, 同BB講多D野. 咁BB就會慢慢吸收多D ? 另可以多做一D自行訓練 , 例如 : 比BB鐘意食的BB零食 ( eg : BB餅等.. ), 然後係比之前, 叫佢叫你媽媽等.. 重複幾次之後. 如BB做到, 咁你咪立即獎BB食餅餅 + 讚BB叻叻. 如是者, 日日做. 咁BB就會多講多做架LA... 不過我應為都是多D同BB講野就係最有效的方法. 每次, 我放工回來, 都會第一時間叫BB叫我. 每晚就SLEEPING 前, 我同BB 都會有PILLOW TALK 架. 同佢玩吓先SLEEP ! 成日問佢邊個係DADA 呀 等 , 問佢Bear bear ( bb的玩具 )係邊呀, 咩都講...!!! 食奶前又會同佢講食奶奶LA 等.. 每做一件事之前, 都會同佢用簡單的單句, 等佢明白及吸收.

希望幫到你la

別墅

原帖由 Tammychan48 於 09-1-22 10:01 發表
BB好叻呀

係呀 !! 我都覺得bb好叻 !! 但我現在學緊點教bb控制情緒 ? 唔知你地bb會唔會成日發脾氣 ? 我bb就係了 !! 一做d佢唔鐘意的野 ( 例如 : 每朝早抺面等 ) , 佢一定嘈及crying ... 唉 !!!!

同埋, 都唔知佢係邊到學返黎, 一唔like 就起手打人喎 !!!

唔知各位一歲bb的媽咪, 有冇呢d情況 ???

禁止訪問

別墅

原帖由 Pertra 於 09-1-22 13:49 發表
Actually, I am also a working ma mi.
My servant and ma mi use to look after my baby during weekday. You know I have make my own schedule for my baby. What book , DVD, learning material should my baby ...

咁又真係冇辦法喎 !!! 你地教得好好喎 !!! 仲好過我tim. 但BB咁細個, 我諗醫生未必會咁快check 到bb有冇問題架 !!

你有冇返健康院時問吓啲姑娘呀 ??? 會唔會BB係一段段成長時期會咁呢 ????

禁止訪問

複式洋房

我個仔今日返去健康院睇情況,

weight: 10.28kg
height: uncertian, 因為個護士話1歲唔重要wor...
未識: 行, bye bye, kiss kiss
識: good bye kiss, 拍手, 叫ma ma and ba ba,

大宅

你個仔仔都重得幾好呀!
不過真係好奇怪呀,點解有咁多bb去健康院都唔駛度高o既!但係我個女喺健康院有同佢度高呀!仲有量埋頭圍添!
原帖由 ecam32 於 09-1-23 23:05 發表
我個仔今日返去健康院睇情況,

weight: 10.28kg
height: uncertian, 因為個護士話1歲唔重要wor...
未識: 行, bye bye, kiss kiss
識: good bye kiss, 拍手, 叫ma ma and ba ba, ...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 gigi_soha 於 09-1-24 01:24 發表
你個仔仔都重得幾好呀!
不過真係好奇怪呀,點解有咁多bb去健康院都唔駛度高o既!但係我個女喺健康院有同佢度高呀!仲有量埋頭圍添!

我今日去都問姑娘點解冇得度高,佢話上次度咗正常冇問題就唔使度,我今日個姑娘no good la,唔知係咪趕放lunch,我亞b條生長線由50下降到25,問佢亞b係咪細碼b,佢都話,唔係吖,中等啦,幾好呀,搞到我都冇心機問其他嘢.

大宅

啱啱打完第4支肺鏈同水痘針, 係咭完左脾咭右脾, 喊到佢無聲
115baby, 75.5cm(中大), 9kg(中細), 頭圍中細
醫生話而家只需飲2~3餐奶, 所以幫佢由5餐轉4餐, 一日總量約750ml大仔奶. 另外早餐有米通+星星餅+通粉, 午晚都食飯仔, 其實我地食mud佢都要食一口.

識: 行(可以唔帶stroller出街), 叫mama, baba, stop, 識clap hands, flying kiss, 認得人同自己個樣, 自己禁remote開關電視/轉台, 轉到雪花會叫你又攤開你隻手放遙控喺你手, 示意叫你攪番掂, 禁燈制電制, 鐘意睇廣告, 播國歌會一齊哼, 叫佢比野mama做到, 佢仲幫我封利是, 係一個一個利是封遞比我, 識得表示有d玩具唔見左, 成日喃喃自語鬼食泥唔知佢講mud.

阿b都會扭計, 主要想你同佢玩比注意力佢, 但冇發脾氣. 平時係bun bun湊, 我冇program比佢, 都係玩玩具同睇書. 我覺得每個小朋友有自己性格, 亦有自己時間表, 好難直接比較, 始終而家仲係好細.

禁止訪問

複式洋房

我個BB都係咁,佢仲要係女仔,初時我都好WORRY,但我D FRIEND話BB有反叛期,去到歲半會好D。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

[
其實每個bb的發展都各有不同的,各位媽咪不要太擔心。
但一般來說BB女的語言發展會比BB仔快些的。
只要給予良好的語境及享受同BB玩的時間便行了!!

複式洋房

穎言bb(女) 14/1/08 約20-21磅
識:
動作: 按著東西企,推bb walker或椅子來行, 會揮手, 會做bye bye, 會拍拍手, 會做"請請", 會手指指, 會伸手要抱, 會伸手"拮"媽媽眼睛來叫醒我, 換片會反轉身....

表達: 很多bb話,包括
常講"爸" ,"媽", "花", "包", "ac"(唔知點解,可能係婆婆教的英文字母歌), 你問她幾歲會伸出1隻指, 卻答"7" , "唔"(高聲叫~表達不滿,如不想換片, 不想你取走她想玩的東西), 跌左野時講"wo"來叫我幫她執回來

複式洋房

續:

我覺得她該識但未識的野~

未識自己企
未識行
未識飛吻 (因為她一放手仔在口邊就係咁食手指la..>.<),
未識交出玩具 (每次上playground都係唔捨得俾玩具姑娘)

首頁

尾頁

跳至