論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個菲傭2015年8月25日黎,之前無做過。做左兩年決定唔續約,話返鄉下。
我:你8月24日完約,計埋14日大假,買8月11日機票俾你,ok?菲:你俾錢我得喇。
我:你唔返菲律賓,搵到第2份工?
菲:唔係,我8月11日唔走住,玩下先,8月24日至返菲律賓。
我:咁你呢兩星期住邊?
菲:我住响auntie度。
我:佢自己有屋?
菲:佢打工,住响僱主度。
我:你點可能住响人地僱主度?
菲:我auntie叫我去。
之後我無再同佢講落去,成件事都唔合邏輯。

佢唔同我續約都無所謂,佢去邊都唔關我事,但我想問如果我俾錢代替機票,萬一响8月11日至8月24日期間佢發生咩事(如犯法或佢受傷.......),我會唔會要負責架?

象牙宮

Kanax 發表於 17-5-23 00:45
我個菲傭2015年8月25日黎,之前無做過。做左兩年決定唔續約,話返鄉下。
我:你8月24日完約,計埋14日大假 ...

工人所說 100% 真实, 無法知 wor. 只能簽收手續 清晰D

工人搵夠, 有 2星期机會, 找到心意, 留下。搵不到回國。
員工離開公司, 保險終止。理論上邏輯性唔關公司事了。外傭屈賴 另計。

有冇保險公司解答?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

唔駛! 之前通知入境處幾時last date!
放下自在

子爵府

工人行出你門口,已經唔係你嘅人
當然,工人last day 嗰日,簽收張纸寫清楚last day 嗰日contract terminated and the maid is released

之後,通知入境處

佢話24号走,咪買24号機票,買之前要工人簽名confirm

大宅

回覆樓主:

係ar,記得要佢簽confirm機票日期

子爵府

absolutely搵到第2份工

男爵府

俾唔俾錢代替喺你決定。

我都想知:
1)完約的,如揾到新僱主可以唔需回菲直接在緊接的合約後開始新工?
2)如買機票,喺買完約後的十四日的機票嗎?在合約尾放年假,未完約,有事是否僱主負責?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bblover123 發表於 17-5-23 12:40
俾唔俾錢代替喺你決定。

我都想知:

完約工人拎到新visa後即返新工, 可延期最長一年先放假
完約後機票可以係完約翌日或提早14日內,離開僱主家後就已經唔係僱主責任!

男爵府

謝謝大家解答!

好似聽過係咪去一轉澳門都得,唔一定要返家鄉?(如搵到新工)

男爵府

其實我個工人雖然唔係特別好,但都無特登做衰野,如果無大問題我都會俾錢佢。

起碼佢唔續約,都有繼續認真做野。

不過我家雖然大少少,工作都唔多,我D小朋友都大,無特別要佢理,而且我同老公都夜返,佢都無咩野做,又唔洗煮飯。我覺得都好難搵到第度舒服D。

男爵府

Kanax 發表於 17-5-23 16:50
其實我個工人雖然唔係特別好,但都無特登做衰野,如果無大問題我都會俾錢佢。

起碼佢唔續約,都有繼續認真 ...

你錯了,她們不是想揾舒服的工,佢哋想揾有錢收唔使做的工。

大宅

Kanax 發表於 17-5-23 16:50

起碼佢唔續約,都有繼續認真 ...

千奇唔好俾錢佢,試過好多case,告起上嚟,法庭都會判你輸,因為終於合約訂名要買機會而不是俾錢

珊瑚宮

反正她不做。直接比机票。费事烦
玩具萬歲!

水晶宮

birdsky 發表於 17-5-24 23:29
千奇唔好俾錢佢,試過好多case,告起上嚟,法庭都會判你輸,因為終於合約訂名要買機會而不是俾錢
...

合約冇話一定用 機票。個字眼係 free passage! 可錢可機票

男爵府

我上星期問過入境處,佢話僱主可以決定用錢代替機票,但簽收時要寫清楚d錢既用途。有起事上黎都有證據比個官睇

我姐姐都係完約之後唔返菲利賓

大宅

開心吸收勳章

以前有案例, 僱主俾咗機票錢個工人, 但後來工人話使晒啲錢, 無錢買機票, 個官判個僱主要買過張機票俾個工人.

所以, 俾錢定機票, 你自己考慮清楚.

如果係我, 最多買張14日內可改期機票, 貴少少就算.

水晶宮

ay001 發表於 17-5-25 12:45
以前有案例, 僱主俾咗機票錢個工人, 但後來工人話使晒啲錢, 無錢買機票, 個官判個僱主要買過張機票俾個工人 ...

案例不可一概而論, 要視乎個案情。

eg. 1 僱主以錢代机票, 如工人洗晒d錢又在香港揾唔到工, 佢就必需要返家鄉。在工人冇錢買機票的情況下, 個官多数会叫個僱主出張機票送走工人, 免煩, 免得個工人留在香港由入境處執手尾。

eg. 2, 僱主硬要塞張機票比一個已另謀高就的工人, 工人用唔到張機票, 其實一様可以去勞工處投訴, 唔排除上法庭個官会判僱主再比錢settle; 又或者判僱主勝訴。個有約在身的工人冇逼切性要返家鄉, 在經濟上亦冇咩大困難。

公爵府

birdbird 發表於 17-5-25 14:16
案例不可一概而論, 要視乎個案情。

eg. 1 僱主以錢代机票, 如工人洗晒d錢又在香港揾唔到工, 佢就必需要 ...

Case 1. 多個案例
Case 2. 未見過僱員有成功告僱主的案例

水晶宮

Ol0314 發表於 17-5-25 14:36
Case 1. 多個案例
Case 2. 未見過僱員有成功告僱主的案例

只講結果而不論案情是沒意義!

象牙宮

ay001 發表於 17-5-25 12:45
以前有案例, 僱主俾咗機票錢個工人, 但後來工人話使晒啲錢, 無錢買機票, 個官判個僱主要買過張機票俾個工人 ...
比左機票, 佢唔上機, 官一樣都係叫僱主再買過, 分別不大
放下自在

首頁

尾頁

跳至