自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

中文英文閱讀都係,每去到樽頸位,一定要扶一扶佢

以我大仔睇中文書經驗,幼稚園k2以前係文盲,全程我讀,問佢問題
去到k3突然自己睇到繪本,唔使陪

去到小一,陪佢睇白話兒童版三國演義,陪咗一本到,跟住自動波睇晒所有老鼠記者、福爾摩斯、科學雜誌

跟住到小三,陪佢睇金庸,開頭都係我讀多,四年級已經自動睇咗幾套射雕、倚天、神雕、笑傲江湖……其他書都睇好多,對於佢嚟講,基本上除咗文言文佢睇唔到,其他中文都無晒問題

其實跳一級難度,都要父母陪佢讀一讀,唔好介意自己讀得多,總之有興趣,佢好快會覺得你讀得慢,自己攞嚟睇

最重要係培養到共同話題,就算全程你讀,你都讚咗親子關係,係咪?

珍珠宮

畀面勳章

回覆 大眼的Dog 的帖子

外國的小朋友一般無咁快識咁多字, 香港個d細路咁快識睇, 好多是被家長谷出來的.

男爵府

starrymama 發表於 17-5-23 10:24
回覆 大眼的Dog 的帖子

外國的小朋友一般無咁快識咁多字, 香港個d細路咁快識睇, 好多是被家長谷出來的.

閱讀是對孩子終身有益的事. 有良好的閱讀能力和興趣是重要的. 家長引導和幫助孩子培養出這些興趣和能力是有遠見的. 而如果未到時候, 伴讀不足的話, 孩子的閱讀能力是怎樣谷也谷不出來的.

反而如果孩子的閱讀能力和興趣沒有被及早培養的話, 到了小學階段, 一些孩子會因為對書本的抗拒令家長相當頭痛, 更可能因此要被"谷"成績.

談到閱讀的培養, 外國也有相關著作, 如 "The Read-Aloud Handbook" , "How to teach your baby to read" 等. 當然至於外國小朋友情況如何, 相信和香港一樣, 是因家庭而異, 未必能一概而論.

男爵府

JAlove 發表於 17-5-23 06:28
請教各位家長,小孩現在5歲,和小朋友自細己伴讀,小孩亦好鍾意睇書,但係大部分情況係想我伴讀。

佢好難 ...

借位分享, 大女是初小階段自行閱讀. 有了經驗, 小女是五歲自行閱讀中英文書. 細女小五, 到了現在還是書蟲, 喜歡把書一看再看. 近來讀的是余華的小說, 可以一日看一本.

伴讀的方向很好, 你的努力快將開花結果.

其實可以自行看到ORT level5, 已和自行閱讀距離不遠, 不用心急要跳上更高, 就把ORT1-4的全給孩子自己看之餘, 家長要做的是盡量找多一些和此程度相近的好讀本, 讓孩子大量閱讀合適程度的, 量要夠多, 也可選不同種類的讀本.

至於程度較深的, 還是要由你伴讀, 一步一步來, 可以給孩子作推介但無須急於把太深的書讓孩子自己讀, 就讓孩子多享受閱讀的樂趣. 當孩子自己發現有能力讀更多字的書, 就會更上一層樓.

如果是孩子有興趣的書, 即使是較多字, 你可以在伴讀到一半時放下, 鼓勵孩子自己嘗試, 有不明白時再問.

珍珠宮

畀面勳章

回覆 palmchristy 的帖子

培養閱讀習慣同谷係兩回事.

香港個種普遍係谷, 諗住睇多d書對成績有幫助, 所以成日叫d小孩睇書而不是培養小孩自發睇書.
未必谷到, 但香港家長會照谷左先, k2開始串生字好普遍, k3 (不一定是名校), 有些生字長到嚇親人.
小一串字更加多. 讀同講係其次, 最緊要識串識睇.

外國, 特別係歐洲, 個種閱讀先叫培養, 係成個社會風氣好多人一齊閱讀. 佢地因為喜歡閱讀而終身閱讀的, 唔係為成績. 香港個d, 谷完一個小學過程, 上到中學至多睇下漫畫 (當然都有人會睇小說) 但你有幾可見2,30歲會拎住本書係街睇? 90% 睇電話

男爵府

JAlove 發表於 17-5-23 06:28
請教各位家長,小孩現在5歲,和小朋友自細己伴讀,小孩亦好鍾意睇書,但係大部分情況係想我伴讀。

佢好難 ...

另外, 要同時強調培養中文閱讀. 因為英文是比中文易讀. 如果太習慣性看英文書而中文閱讀程度不同步的話, 結果就是偏愛英文而不愛中文, 那上到小學, 會出現問題, 中文比英文深得多.

男爵府

starrymama 發表於 17-5-23 11:03

培養閱讀習慣同谷係兩回事.

睇你咁寫, 你是針對個別家長為左想孩子成績好而要求孩子串又長又深的字. 我同意呢個風氣不值得鼓勵, 呢啲叫串字, 唔係叫閱讀.

喜歡閱讀的孩子, 無須特別學串字, 佢地唔識會問, 再大啲會估意思. 閱讀最重要流暢, 睇到斷吓斷吓會影響興趣.

至於為成績而閱讀, 係本末倒置. 可以咁講, 成績好只是閱讀的副產品吧.

樓主的題目是伴讀過渡至自己睇書, 方向正確, 亦無講串字.

唔太了解外國的閱讀風氣及如何培養, 請多分享.

珍珠宮

畀面勳章

係呀, 係針對個d為了成績而閱讀的家長. 香港而家不論中英文課程都好深, 睇多d書, 對句子結構同認字好大幫助, 所以好多小學家長同小學, 不停要d小朋友一星期要睇幾多本書. 小一我小朋友學校是 target 50 本. 一定要字, 漫畫不算. 同區其他學校的家長都係睇 around 呢個數量.
呢種叫谷, 小朋友水過鴨背, 培養唔到自發有興趣去睇書.

外國係本身家長都鐘意睇書 (因為佢地係個個社會文化長大), 在家同係街上都係睇書/雜誌多過玩電話同電視. 大家又會分享看完不要的二手書係街上比其他有興趣的人拿來看看. 成個社區定期有些讀書日, 看了幾多本書又會給些小禮物d小朋友, 沒有看的又不會話同迫他們, 完全是自發...

如果有心培養小孩閱讀, 可能係好漫長, 唔係話想佢係幾多年級開始要自己讀, 讀到咩level的書, 係唔會有一個時間同一個 level. 幾多歲開始肯自己讀都唔係一個問題, 最主要是能做到終生閱讀.
一家人經常拎住本書一齊睇, 培養下個家庭閱讀氣氛.

一set target (要幾多歲讀咩level), 就已經唔係培養的本質.

我自己小朋友 (P1/K1), 我最初跟 level比書佢地讀. 但後來, 我跟佢地興趣, 一套套的中/英小說 (小學程度個種), 漫畫... 都會比佢地睇. 讀得多, P1個小朋友原來認到好多英文小說的字, 我冇再要佢地咩程度要看到咩 level 的書. 希望佢地能係閱讀內學習同吾會以後人大了都唔會厭倦閱讀.

palmchristy    發表於 17-5-23 11:58

男爵府

palmchristy 發表於 17-5-23 11:04
另外, 要同時強調培養中文閱讀. 因為英文是比中文易讀. 如果太習慣性看英文書而中文閱讀程度不同步的話, ...

絕對同意

自己教英文容易過教中文

不過好的中文書好似比英文書難找

有介紹嗎?

男爵府

JAlove 發表於 17-5-23 11:46
絕對同意

自己教英文容易過教中文

孩子多大? 平日愛看什麼?

男爵府

palmchristy 發表於 17-5-23 11:59
孩子多大? 平日愛看什麼?

就嚟五歲

鍾意睇paw patrol, Thomas, pj masks, super wings

比較細膽,唔鍾意Super hero,打鬥類型嘅

男爵府

JAlove 發表於 17-5-23 12:05
就嚟五歲

鍾意睇paw patrol, Thomas, pj masks, super wings

我的是女孩, 所以未必啱男仔.

小學前, 可以看些20-30頁, 每頁十多個字的圖畫故事. 圖書館兒童部JJ架會有很多.

如果是伴讀, 可以一起看世界名著的簡單版 (80頁內), 如八十日環遊世界、魯賓遜漂流記、木偶奇遇記這些情節豐富的.

至於系列書, 我在自己Blog的記錄找到這些, 供你參考:
亮亮的成長系列 (30冊) JJ4463
龍仔樂園系列 (10冊) J887 4011
浣熊亞當系列 (8冊) JJ2408
親子成語童話系列 (100冊) JJ2642
小恐龍繪本系列 (6冊) JJ2621
竹下文子 系列 JJ8101 (大家一起... / 管家貓...)
兒童問題解決系列 (6冊) J192.11 2707
幼兒德育/禮貌/心理/生活故事系列 (新雅)

男爵府

palmchristy 發表於 17-5-23 12:20
我的是女孩, 所以未必啱男仔.

小學前, 可以看些20-30頁, 每頁十多個字的圖畫故事. 圖書館兒童部JJ架會有 ...

Thanks so much

Really appreciate for your advice

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我由細到大都鐘意睇書,好細個就睇紅樓夢同金庸,到宜家我都上網不停睇小說,同會去圖書館借書睇,我慶幸細個阿媽啊會逼我睇英文書,由我想睇咩就睇咩,因為對我黎講睇書係放鬆自己,如果仲未我睇英文理解返要用腦我諗我會好討厭睇書啲樣野。
同埋睇書真係無得逼,個時Harry potter一出我可以唔訓一晚ko哂第7集上下兩本,但我老公叫佢睇本超薄ge可能都要一個月,因為睇睇下會訓著

公爵府

回覆樓主:

到一二年級就冇再伴讀啦.一來我level跟唔上, 二來佢地睇小說啦.讀唔黎.但讀完會問佢問題.

翡翠宮

畀面勳章

palmchristy 發表於 17-5-23 11:04
另外, 要同時強調培養中文閱讀. 因為英文是比中文易讀. 如果太習慣性看英文書而中文閱讀程度不同步的話, ...
我女上中學後已少看中文書,到今年更是完全唔睇,這令我很頭痛
她已經睇完金庸,亦舒也幾乎全部睇完,但其他作家就點都提不起興趣,有沒有方法可以維持她的中文閱讀興趣?
日日是好日

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

mother904 發表於 17-5-24 06:36
我女上中學後已少看中文書,到今年更是完全唔睇,這令我很頭痛
她已經睇完金庸,亦舒也幾乎全部睇完,但其 ...

佢的興趣係轉左睇英文書,定打機呢

翡翠宮

畀面勳章

sunnymama2 發表於 17-5-24 07:51
佢的興趣係轉左睇英文書,定打機呢
睇英文書、睇youtube
日日是好日

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

mother904 發表於 17-5-24 07:54
睇英文書、睇youtube

至少都係睇書,冇咁驚。

翡翠宮

畀面勳章

sunnymama2 發表於 17-5-24 07:55
至少都係睇書,冇咁驚。
只睇英文書,我擔心佢中文退步,過多幾年就考DSE,中文衰左,神仙難救
日日是好日

首頁

尾頁

跳至