跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡07年11月出世, 係細女.
2011年9月, 到時係2歲10個月, 啱啱可以入k1
但會同07年1月出世一齊, 人地3歲8個月大,差11個月, 怕阿女會跟得好辛苦...

大家點睇? 會唔會遲一年至比佢入學??

大宅

我都煩緊
囝囝11月16日出世 , 都係細仔 , 不過我 c6 同 6299都話做細仔 , 我自己就1516

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係諗住今年報k1..大家同一年..有咩所謂..況且大仔係唔係真係好d呢?我又唔係好覺..我以前讀書時..好多叻既人都係11,12月出世既..所以無咩分別架..~!最緊要睇下小朋友.....
我表姨甥03年12月出世..佢就係跟04年出世既小朋友一齊讀書..成個大家姐咁...同同學唔係好夾咁..佢媽咪都後悔左比佢遲一年讀書

別墅

吓? 今年報 k1? 得1歲9個月咋播...

大宅

係呀, 冇錯, 要報同interview, 有d學校一出世就要報啦。

原帖由 ChanEmma 於 09-1-15 21:27 發表
吓? 今年報 k1? 得1歲9個月咋播...

男爵府

咁大家會唔會同時報K1和N呢?唔知D學校又容唔容許同時報N和K1呢?
如果入到心儀既學校,做細仔和超大仔都無所謂。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 bullbullma 於 09-1-13 11:45 發表
囡囡07年11月出世, 係細女.
2011年9月, 到時係2歲10個月, 啱啱可以入k1
但會同07年1月出世一齊, 人地3歲8個月大,差11個月, 怕阿女會跟得好辛苦...

大家點睇? 會唔會遲一年至比佢入學?? ...

系唔系應該2010年9月就己2歲10個月呢?
我自己就打算到時等阿女够歲數就俾區讀k1好咯

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我就會今年幫細仔報心儀既幼稚園, 如果佢interview 時表現好收左佢, 我就比佢讀k1, 如果冇心儀既幼稚園收佢, 我會比佢讀一年nursery,下年再報k1,做大仔.

別墅

我都煩緊呢樣野...
做細仔怕佢跟唔上..
做超大仔..怕佢比同學笑..

侯爵府

好媽媽勳章

我家有一個"大仔" (3月出世), 一個"細仔" (12月出世),當然大仔入學會叻D既,但細仔亦唔見有咩比人差,反而入學後發展仲快左好多,所以唔好擔心咁多住,呀B而家仲係好細,如果跟番SCHEDULE,應該係今年九月左右開始報讀K1...

至於我個女呢,我會照俾佢做細女,一來女仔真係叻D,你要佢夾硬遲一年入學,真係浪費左的!二來如果真係跟唔上,我寧可留番呢"一年QUOTA"俾佢上小學先留班~
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

別墅

睛靈勳章

我会先比佢入N1,如果吾OK, 會repeatN1, 遲一年至比入K1.上小學先留班佢会很大壓力同吾開心呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我認同女仔真係會叻d..所以都會比佢做細女入學,唔想浪費佢一年~

大宅

hi, 長老,
很久沒見了! 我現在少了入來, 見到你, 有d親切感!

我大致認同你講, 我都會比阿女讀咗先, 看佢發展才決定會唔會repeat! K3就應該係最後決定期, 如果到時以細女身份考直資/私校, 成績唔理想, 就會比佢repeat一年再考過! 我b女很高, 人人都話佢似兩歲size (表姐仔足足大佢一歲, 佢又真係同佢表姐仔參不多咁高) 如果, 一開波就遲d比佢讀, 佢太高頭大馬, 怕佢自卑.....

我見在這裡其他topic媽咪講佢地d bb好似識好多嘢 , 但我b女就好似好多嘢還未識, 本來想同佢報n班, 但係佢現在還未識行 還是打消了, 待佢識行先再考! 你呢....你小b女會讀n班嗎?

原帖由 tsznok 於 09-1-24 09:25 發表
我家有一個"大仔" (3月出世), 一個"細仔" (12月出世),當然大仔入學會叻D既,但細仔亦唔見有咩比人差,反而入學後發展仲快左好多,所以唔好擔心咁多住,呀B而家仲係好細,如果跟番SCHEDULE,應該係今年九月左右開始報讀K1.. ...

複式洋房

宜家o係hk讀書真係好煩....咁快又要諗呢樣野啦

唔帶neo去playgroup好似會俾人話咁....
好似一定要有join過呢d野先至有書讀咁囉

首頁

尾頁

跳至