心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

Ks121008 發表於 17-5-23 16:53
各位好,
今年一個27一個29歲。同男朋友拍拖未夠一年,對方一直都好錫我,上個月亦有講笑講起未來既結婚計 ...

29歲搵3萬都話冇能力,要你唔要小朋友,呢啲男人不要也罷。

我老公搵得唔多錢,最近辭左工冇野做,都係我自己一個人搵兩萬零加埋副業夾埋三萬零左右收入 養住一家四口+99,生活咪又係咁過。平有平 貴有貴養。

所以話搵三萬冇能力同你結婚生仔根本就係藉口。佢只係唔想俾婚姻或小朋友綁住,因為有小朋友後,私人時間係0,好多野係以小朋友角度出發先。你男朋友好肯定唔想咁樣。

本身我有兩個小朋友,真係唔想講叫你放棄,始終係生命。但成為單親媽媽又係另一個問題,可能bb都同樣唔好過,希望你慎重考慮呢樣野。

翡翠宮

畀面勳章

29歲唔係19歲,一個年近30既男人,愛你唔會叫你墮胎。將來講到幾天花亂墜都冇用,呢一刻佢表現出黎既,就係唔夠愛你。

不要幻想同佢會有將來,就算真係將來結得成婚,一有事發生,佢都只會為左自保而離棄你。
日日是好日

洋房

多謝大家 係既 身邊好多人都話係適婚年齡 要做一定做到最多辛苦d。不過我既家庭背景嚴,對方唔想面對掛。好多人同事牽住我哋,令佢卻步。我一直都認為亦深信,愛一個人,點都會話生落黎,好可惜到呢一刻對方都係唔想。就算心裏話想,都係因為見我每日都唔開心,喊。有時候我會諗,到你儲夠錢,可以風光娶我,我地又會幸福美滿嗎? 唉,我本身都好想為呢個男人生,同捱。可惜,唔到我話事,嘈親就會話,就係因為愛你先唔想你咩都無,咁早就要有個bb,咩都以bb為先

洋房

有時候佢會去關心我今日有冇唔舒服各樣,見我唔開心會話陪我。而且我暫時無返工,好多時間一個人。佢就會叫我出去搵佢,唔好一個人亂諗。仲同兄弟講我成日喊,好心痛。兄弟們話我可能有產前抑鬱,對方仲問兄弟有冇心理醫生介紹😂 我都無野講,其實我好自責,亦好唔明點解對方一直話好愛我,視我為老婆,但係一有左,就話未計劃,冇錢,唔想咁樣就決定要我做流產手術。口話堅決,但心又話其實自己都唔捨得。但係仲後生,話結婚後再計劃生都未遲。anyway,我呢刻只想盡快做完手術,好好搵工,然後曠闊圈子,等自己開心d。

大宅

一定分手啦,一睇就知男唔愛你,就算現在真係結左緍你都唔會長久,因為就算佢現在這刻為小朋友而結婚,但其實佢內心只會話係你迫佢,講真,一睇就知男唔夠愛你,現你仲後生,找過另一個啦!再同賤人一齊沒意思

男爵府

育兒性格勳章

生出黎害左佢啦,咁大個人都話無能力。好心無用就做足安全措施啦。

禁止訪問

大宅

樓主,我同你咁大年紀時就有咗第一胎,其實你地2個年紀唔細。作為女仔,如果未100%肯定個男人會負責任,就一定要係安全情況下先搞,唔係蝕底係自己。
男人想搞/溝女時,咩都話好,講真,千祈唔好信,唔係受苦係自己咋。
希望你經一事長一智。如果真係做手術,一定要去私家,同埋坐好小月

伯爵府

從你既回覆睇到你會唔要bb,但未必會分手
但...我唔覺得你將來會幸福,分手吧

大宅

家家有本難念的經,絕對明白
其實你有無同自己家人商量
如果B B生出黎,會點樣處理

如果唔要B B你又會怎樣

自己身體緊要,你唔好諗個男人,你諗下自己,如果自己經濟上可以,又有家人support ,你可以考慮生,畢竟係自己親生骨肉,請好好考慮

複式洋房

個男人不夠愛妳。落完仔他找完數快砍斷關係不要再浪費青春。不是錢問題,真係愛你就算搵少些都會想保住自己的骨肉同免自己愛人受傷害

男爵府

Ks121008 發表於 17-5-26 01:10
多謝大家 係既 身邊好多人都話係適婚年齡 要做一定做到最多辛苦d。不過我既家庭背景嚴,對方唔想面對掛。好 ...

唔好幫佢諗借口啦!
佢係愛你,邊捨得要你受身心傷害?
你家庭佢家庭,之前,現在,將來都唔會改變,難頂點都難頂!講係人都識講,唔扮傷心點氹你落仔,嘥氣!

珍珠宮

加油......

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Ks121008 發表於 17-5-26 01:17
有時候佢會去關心我今日有冇唔舒服各樣,見我唔開心會話陪我。而且我暫時無返工,好多時間一個人。佢就會叫 ...

你家人肯支持你生B的话就生出來啦!
否則你一世都会記得落B的事架!
開心過每一天吧!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

落&分手
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

伯爵府

各位好,
今年一個27一個29歲。同男朋友拍拖未夠一年,對方一直都好錫我,上個月亦有講笑講起未來既結婚計 ...

吾好亂黎呀!

https://www.youtube.com/watch?v=UJRVVKgo83E

公爵府

我的睇法是生落來暫時放在保良局.待上到公屋就接返來.(有一間公屋可靠過衰男人多多聲啦)我朋友住系公屋搵一萬蚊都養到2名兒子.我相信你只差一間公屋而已.

別墅

回覆樓主:

樓主,我覺得分唔分手,你自己會有答案……

但你真系選擇唔要個BB?其實個BB都系生命黎架… 落左佢你一世都會痛。加上,個bb真系好無辜…… 得罪講句,你2個系成年人,行埋果陣都預左會中架啦,唔好話咩超出計劃所以就唔要個小朋友啦…

我系你……就算要做單親媽媽,我都會生佢出黎,D個系你對BB既責任。單親唔一定會唔幸福… 但我真心覺得樓主你已經27歲,應該好好諗下系咪真系要唔要個BB

大宅

各位好,

講個真人真事你聽
背景係尼泊爾同香港
有對情侶由十幾歲開始拍拖
有左BB冇要,因為認為未有能力
終於等等等等到有能力結婚
後到香港公一份婆一份咁賺錢供樓
結婚後入門七年一直受盡婆家嘅氣
因為冇仔生
男人去驗精子,游得慢,難懷孕明明確確唔關老婆事
但係男尊女卑,老婆冇得反駁奶奶
男嘅一路都係愛理不理,夜浦飲酒食煙溝女,仲要管束老婆唔准同異性太多接觸

結果?男人有外遇,女人心淡但係仲未離婚
因為佢話已經三十歲,唔知離婚仲去得邊

愛你嘅男人點會要你落仔?係愛你嘅死慳死抵都會俾碗白飯老婆食自己飲粥水

男爵府

各位好,

如果唔要寶寶,那麼切底分手,無必要再繼續。

首頁

尾頁

跳至