家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問各位,本人一直都係保誠買開保險都有10年,連MPF都比埋agent跟,但見保費愈黎愈貴,想轉BUPA,各位覺得BUPA OK 嗎?Thanks!

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 17-5-24 21:10
保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~ ...

"有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見"

請問呢句是甚麼意思?乜有架咩?

複式洋房

回覆 今日升定跌 的帖子

請問咩係broker?Thanks

大宅

回覆樓主:

我考慮左好耐bupa都未幫阿仔買
我見佢有出院免找數同全數賠償,但小朋友入親院都急症多,佢要搞d預先form又要等佢俾確認信醫院,諗起好似好煩

大宅

phoebelwk 發表於 17-5-24 15:45
想問各位,本人一直都係保誠買開保險都有10年,連MPF都比埋agent跟,但見保費愈黎愈貴,想轉BUPA,各位覺得BUPA ...

保柏用落幾好,唔貴,而且保額夠大。

大宅

開心吸收勳章

kayikayi293 發表於 17-5-25 09:40
我考慮左好耐bupa都未幫阿仔買
我見佢有出院免找數同全數賠償,但小朋友入親院都急症多,佢要搞d預先form又 ...

其實個預先批核係for出院免找數同全數賠償啫,唔係急症的話,慢慢搞都唔錯,我自己都用過,唔洗自己找數都幾好。如果突發野咪照自己俾再遞claim form 囉,一樣都claim到就無問題

禁止訪問

複式洋房

小心呢度好多agent 自稱自己個agent 跟得好好或建議搵邊間公司買!其實都係佢自己or親戚!睇佢地留言就知道!保險經紀公司最大分別!就是他們能夠sell不同公司的保險產品!他們口中經常說幫客人渡身訂做一份岩佢地概理財方案!實際上佢地會簡最佣金最高的產品黎sell,不同公司,不同產品,佣金不一樣!經紀公司更加搵笨!

大宅

我都有買bupa公司plan的醫療保,一星期已claim到錢。小朋友細時年年發高燒入院claim錢都冇問題。cs 態度亦好好。

別墅

我就覺得bupa要自己跟足遞交資料,又怕郵遞寄失(因全部正本)自己一路問CS收到未,明明應該已收到(6日)但CS話可能輸入中記錄未見到。日日問日日追,煩死。如果欠文件仲慘,拖好耐。到收到錢又無statement list out (我估因為全數已賠,不用俾)只是自己check 戶口才知。
但我老公俾agent做,簽個名就不用跟,好好多

複式洋房

Amycow 發表於 17-5-27 10:23
我就覺得bupa要自己跟足遞交資料,又怕郵遞寄失(因全部正本)自己一路問CS收到未,明明應該已收到(6日) ...
就係好多人好似你咁!以爲簽個名咩都唔洗理!到頭來受害概都係自己!身邊見太多受害者,簽名時咩都話好,簽完之後影都冇!

大宅

我就覺得bupa要自己跟足遞交資料,又怕郵遞寄失(因全部正本)自己一路問CS收到未,明明應該已收到(6日) ...

比錢, agent咪幫你攪,唔想比多 d 錢,咪自已攪囉

珍珠宮

所謂的材料就係你入院個d單據,索賠單只係一張A4紙,基本上識字就識填,反轉就係醫生填,有幾難?我不嬲就咁寄,幾次都冇問題,如果你擔心唔見可以寄掛號,以你寄出個日寄,扣除星期六日同公眾假期,7日內一定收到錢,以上為個人經驗

珍珠宮

仲有入帳的同時會有短信提醒,非你講的無任何提醒

別墅

我係c奶 發表於 17-5-27 12:03
仲有入帳的同時會有短信提醒,非你講的無任何提醒

多謝您的提供,但我肯定沒有收到,否則不用自己動手打電話跟著。下次再需要claim時就醒啦

珍珠宮

Amycow 發表於 17-5-27 12:19
多謝您的提供,但我肯定沒有收到,否則不用自己動手打電話跟著。下次再需要claim時就醒啦
...

你是否冇update電話號碼?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

如果驚寄失可以寄掛號架喎

複式洋房

回覆 今日升定跌 的帖子

thanks

首頁

尾頁

跳至