自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

佢話,咁大雨其實就唔好俾小朋友返學,嗰啲自行停課嘅家長係明智,係岩。

又話其實住得遠都應該同老闆講唔返,咁大雨其實條街好危險喎

DJ啲思想。。。。咁怪獸嘅?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

brbaby2007 發表於 17-5-25 08:40
佢話,咁大雨其實就唔好俾小朋友返學,嗰啲自行停課嘅家長係明智,係岩。

又話其實住得遠都應該同老闆講唔 ...

小朋友同意。

但大人就。。。 我覺得可以迉到,但並唔係唔番工的理由。當然要睇地區啦

子爵府

回覆樓主:

係呀,有時覺得佢講嘢唔經大腦架,好多時超 B 幫佢兜返架,例如,小三問題呀,早兩日咪 Uber 囉,,自己無睇劇就話唔識啲新人係乜水,喺 FB 都比人插到暈好似當睇唔到咁,幾時先肯改吓呢

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sunnymama2 發表於 17-5-25 08:43
小朋友同意。

但大人就。。。 我覺得可以迉到,但並唔係唔番工的理由。當然要睇地區啦

幼稚園就話,小學中學為塲雨唔返學會唔會太誇?

子爵府

我贊成喎,成身濕哂根本上唔到堂,細個試過,根本全天出入廁所,找阿姨攞報紙,曬書,抺書,書袋

珍珠宮

babytai 發表於 17-5-25 08:47
係呀,有時覺得佢講嘢唔經大腦架,好多時超 B 幫佢兜返架,例如,小三問題呀,早兩日咪 Uber 囉,,自己無 ...

琴日超b都有幫佢兜,但佢都係話條街好危險

男爵府

唉…昨天學校評估,唔敢請假……再加上小朋友坐校車,如果請假,小朋友今日返學實俾老師話

象牙宮

2024年龍年勳章

有冇睇過 1992年金鐘激流條片?

睇完就知道,天災可以咁恐怖。

大宅

其實小朋友咁就唔返學唔係幾好,父母可以揸車安全送佢到學校,又或者搭的士,放學再搭返的士返屋企,我諗應該唔會太濕身

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 17-5-25 08:53
有冇睇過 1992年金鐘激流條片?

睇完就知道,天災可以咁恐怖。

噚日阿女放學後仲有課外活動,我都打去學校取消,等佢跟校車早些返屋企。

象牙宮

2024年龍年勳章

kumanon 發表於 17-5-25 08:54
其實小朋友咁就唔返學唔係幾好,父母可以揸車安全送佢到學校,又或者搭的士,放學再搭返的士返屋企,我諗應 ...

每逢大雨,好難載的士,又唔係人人有車……

路面公共交通,一定好塞車。

侯爵府

佢錯唔哂喎
尋日有地方又大雨又水浸
家長真係可以自行決定
好過然然又怨做乜唔停課

而上班者
如交通天氣狀況問題而遲到
又真係無辦法
但就唔駛話請假咁誇張

公爵府

幼稚園及小學二年級以下我覺得可自行判斷,不過要視乎住嘅距離有幾遠,如果喺附近一定返啦。
以前我地都係咁返,下下落大雨都唔返,小朋友下次會以為落雨就係假期。

珍珠宮

其實小朋友咁就唔返學唔係幾好,父母可以揸車安全送佢到學校,又或者搭的士,放學再搭返的士返屋企,我諗應 ...

你認為咁嘅情況可找到的士???

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

其實,佢唔係家長,佢真係唔會明白到做家長的考慮~

侯爵府

我尋日同仔等左半個鐘的士

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

brbaby2007 發表於 17-5-25 08:47
幼稚園就話,小學中學為塲雨唔返學會唔會太誇?

睇情況啦,如果樓下塞渠嚴重水浸,中學都唔好返喇~ 安全第1
我是一隻喵

子爵府

回覆樓主:

到底有幾多人住係水浸個啲地方,
真係咁難返工返學?成日話濕哂點點點
著哂雨衣雨鞋拎雨傘,我想知可以濕到幾多?最多係對鞋入水姐。。。

點解唔自己做好防濕裝備?
有人會因為怕濕而要求停課停工嘅,我估全世界幾乎得香港會咁

公爵府

小朋友我又理解尋日大雨,幼稚園小朋友真係危險,由其有d媽媽唔止帶一個小朋友,但大人我覺得真係搞笑左,建議老闆體諒遲到既員工,比起住得遠就唔返合理同正常好多呢!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

睇情況啦,有D人出門口時都無乜雨,有D人出門口已經好大雨
不過我覺得,無論大人定小朋友都應該做好準備,帶多套衫褲鞋襪無死既

小朋友都唔係一定可以話停課就停課架,大人一定唔洗返工咩

首頁

尾頁

跳至