親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假會去兩邊玩。請問星加坡是否大部份地方也可以坐地鐵到呢?
第三日打算包車到新山,住兩晚 Legoland Resort。請問在新山出外玩的話,交通如何,一定要包車嗎?因睇書和爬文找唔到這方面資料。

謝謝先。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

新加坡大部份地方都可以坐地鐵去到, 當然之後都要行一小段時間.

伯爵府

牛年勳章

itbaby 發表於 17-5-25 14:48
第三日打算包車到新山,住兩晚 Legoland Resor ...

星加坡坐地鐵好方便
馬來西亞legoland - 的士方便d

wcpcelia    發表於 17-5-28 10:09

別墅

新山,住兩晚 Legoland Resort, 夠晒玩。
新山除了 Legoland , 係無咩其他地方玩。
可以去下附近酒家食黑椒炒蟹... 海鮮類... 酒家外面有D水果店, 食下貓山王咁...
出外的話, 最好預約好的士來回。 夜間早D返酒店, 唔好太夜,治安不太好。

子爵府

itbaby 發表於 17-5-25 14:48
第三日打算包車到新山,住兩晚 Legoland Resor ...
星加坡旅遊點,除去動物園外,一般MRT都可到

馬拉唔包車就的士,不過好多會講價,一係uber或crab taxi

wcpcelia    發表於 17-5-28 10:09

別墅

nisha 發表於 17-5-26 23:06
星加坡坐地鐵好方便
馬來西亞legoland - 的士方便d

新加坡去lego land的士大概幾錢

伯爵府

牛年勳章

@豬妹妹@ 發表於 17-5-28 10:11

早2年的價,單程 SG$100

子爵府

我個時坐coach去....7個字左右連過關。
好快。

大宅

坐巴士要落車過関,包車吾洗。我覺得一家人包車好啲。單程應該 80 -100。可以叫司機中途停啲地方食野。

大宅

的士不能過關, 要包車

大宅

回覆 victorkool 的帖子

謝謝回答,因為時間緊迫,請問一天去晒Water Park 和 Theme Park 夠時間玩嗎?

子爵府

去唔到Legoland,要轉當地的士

子爵府

noming 發表於 17-6-1 17:49
的士不能過關, 要包車
Bugis Queen Street有可以過關嘅的士,不過只係點對點

大宅

LCHF 發表於 17-6-6 18:38
Bugis Queen Street有可以過關嘅的士,不過只係點對點
要落車過關嗎?

子爵府

noming 發表於 17-6-7 10:33
要落車過關嗎?

未搭過,不過google找到這個

http://hellotasha.pixnet.net/blog/post/406795849-%5B%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%5D%E6%90%AD%E8%A8%88%E7%A8%8B%E8%BB%8A%E5%BE%9E%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E9%81%8E%E6%B5%B7%E9%97%9C%E5%88%B0%E9%A6%AC%E4%BE%86%E8%A5%BF%E4%BA%9E~

大宅

noming 發表於 17-6-7 10:33
要落車過關嗎?
No need. But it is kind of shared cab. If you have less than 5ppl, you need to share with other.
And the cab will only go to laki market. For other destination, you need to rent the whole cab and being charged extra.

I do not recommend to take this cab if you have group of ppl. Sometimes, you will be assigned a very bad conditioned cab.

Compare to renting a mvp, it is cheaper but still not recommend.

首頁

尾頁

跳至