自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

個個都可以住公屋咩。樓主如果有買家居保險也可幫補維修漏水情况嘅。

子爵府

回覆樓主:

奇怪的想法, 有能力上樓, 當然住私樓。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

pomanlife 發表於 17-5-28 20:42
私樓可以受惠資產增值,呢個住公屋冇既
識人當年十幾萬買返黎既公屋已升到四百萬有啲野恨唔到咁多

yiu_mimi    發表於 17-7-31 11:04

琥珀宮

felicesmile 發表於 17-7-31 10:45
奇怪的想法, 有能力上樓, 當然住私樓。
未必,好多有錢人仲住緊公屋,嗰啲先係真正隱形富豪

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

私樓好,有人亂丟垃圾管理處會即刻處理同出通告提醒。有人半夜製造嘈音,管理處都會即刻做嘢。周圍環境靚,有靚會所,靚泳池,靚景。住客多數係中產,大家都斯斯文文,好有禮貌。
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

男爵府

rean_chau 發表於 17-5-28 20:02
樓上漏水,做節上要出去食,我姑奶:果時都叫你申請公屋架啦,買乜鬼野私人樓!人地乜生乜太大把錢,咪一樣 ...

佢眼紅你有私樓住

珍珠宮

回覆樓主:

鬼5想大把$都可以住公屋咩?边個5知亞媽係女人

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我梗知公屋好喇

不過冇資格申請,要我左呃右呃

偷偷摸摸唔得囉

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 17-7-31 10:49

問心, 你會唔會用400萬買層公屋先

水晶宮

兔兔小馬甲 發表於 17-7-31 10:59
私樓好,有人亂丟垃圾管理處會即刻處理同出通告提醒。有人半夜製造嘈音,管理處都會即刻做嘢。周圍環境靚, ...

層樓仲會升值

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我以前住嗰度嘅公屋都有50年歷史,石屎經常mock落,水管漏水,仲差過樓主。
外面一年多次維修,無啦啦幾年油一次外牆油,鑽走廊地。
不明白啲人為何成日美化公屋

用戶要求終止服務

兔兔小馬甲 發表於 17-7-31 10:59
私樓好,有人亂丟垃圾管理處會即刻處理同出通告提醒。有人半夜製造嘈音,管理處都會即刻做嘢。周圍環境靚, ...

又唔可以咁比較嘅嘅,亂掉垃圾嘅話,房署公屋有扣分制,
有燥音,可以帶同管理員上去警告之後向房署投訴,房署會扣分同調查有無濫用單位。

私樓有噪音時,只懂貼notice, 無實際權力去趕人走或作出警告。

至於會所,睇下私樓個管理公司做得好唔好,好似第一城咁,都係無會所。

琥珀宮

miffyumiffy 發表於 17-7-31 12:06
問心, 你會唔會用400萬買層公屋先
事實係財經新聞時時報導公屋價破頂,難度你認為係假新聞?

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 17-7-31 12:29

係呀,地產商做成交有幾難

講真送比我都唔要,仲要我攞幾百萬黎買? 幾百萬我買私樓啦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

vivibabyvivi 發表於 17-7-31 10:49

亦識人廿年前有能力買樓,點都唔比老公買,要老公和兄弟爭間公屋,廿年後唔知邊個蝕

珍珠宮

畀面勳章

回覆 pomanlife 的帖子

買左個d公屋就有囉

珍珠宮

畀面勳章

公屋話有就有架咩

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

vivibabyvivi 發表於 17-7-31 12:29

睇地產網成交咪知囉!呢樣冇得假個話?

彩鑽殿

starrymama 發表於 17-7-31 13:13
回覆 pomanlife 的帖子

買左個d公屋就有囉

不係買左

首頁
12345...6

尾頁

跳至