心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

出國留學

個仔十一歲了,就o黎上中學,經濟仲ok! 送他出去美/英留學好嗎?

o個邊冇人冇物o架!又擔心佢學壞, 又驚佢俾人蝦;不過又真係浸o下咸水好d! 點好呢?

別墅

Re: 出國留學

I think studying abroad is a valuable experience. But do you really think your son needs to go this early ? I think he is still quite young for that, especially when you said there is no friends or relatives overseas who can look after him......

洋房

寄宿is ok,why not去澳洲?
[img align=left]http://yip.lui8.com/Q.picture/hanami.gif[/img]
該用戶已被刪除

男爵府

你仔仔先11歲,同埋你D無親戚朋友可以照顧侷,所以一定要讀寄宿學校,仲要係比較好的果种,我知道澳洲應該係十幾萬一年,哩D只係學費同住宿費,仲有好多垃雜野,來回機票,零用等,你最好預松D。不過讀到果D學校可以放心好多。

大宅

你又無諗比佢去新加坡讀呀? 新加坡英語方面都幾好, 個個都識講, 又容易適應, 我老公都話囡囡11歲就叫我帶佢去新加坡讀幾年, 然後先再去英國, 咁就比較易適應d.

複式洋房

謝謝各位﹐新加坡就真係冇想過﹐澳州都有想過﹔但還是先考慮美英﹔可能一個是學術先駒﹐一個是傳統學符吧﹗
我們想過﹐一就係中一前去﹐好讓他可早日ADAPT﹗一就係中五後﹐ O甘個人好似會成熟D﹗唔駛O甘擔心﹗
還是未想通﹐不過常常提醒自己﹐仔仔ALTHOUGH係自己個仔﹐但始終係另一個人﹐另一個個體﹗還是要先看看他的意願﹐不要把父母的意願過份加在他身上

等待驗證會員

第時亞仔我都會"扔"佢過英國讀寄宿.

我自己本身13歲就俾我亞媽扔去個邊讀寄宿, 無親戚/朋友, 自己又咪係咁讀左咁多年.... 讀寄宿係可以學習到獨立...真係可以!有咩困難都自己想辦法搞掂, 咁當然d修女都好好人...好照顧我地呢d"孤兒仔"!

其實如果要學壞...個個地方都學到!

伯爵府

牛年勳章

12歲左右可以考慮去英國讀寄宿學校,有學校和監護人看住。好安全!
我大外甥女讀完F.1 過去,仲跳左一級,讀左三年就考GCSE。GCSE的成績香港承認的,等同會考,可以番香港繼續學業。
該用戶已被刪除

子爵府

好媽媽勳章

我自己覺得讀書英國比美國好, 英國係比均地好, 美國就好懷參半, 一係天一係地. 澳洲除左學費比較平, 易d負擔之外, 我覺得quality一般.

我贊成中五之後先去會好d, 學多幾年中文, 會考有考過中文第時機會可能大d (我果時大學畢業申請政府工要中英文會考合格, 而家唔知仲要唔要).

等待驗證會員

個陣我都係個邊考gsce & alevel 中文.... 我都取a呀!!!
都好容易咋.. 因為其實係俾個邊d人考...

子爵府

好媽媽勳章

咁著數 ? 咁就抵早d過去喇, syllabus係咪唔同香港? 香港cert同A-level中文好鬼死難架, 讀到我成隻野咁.

ardnas65 寫道:
個陣我都係個邊考gsce & alevel 中文.... 我都取a呀!!!

大宅

阿早! 寫道:
咁著數 ? 咁就抵早d過去喇, syllabus係咪唔同香港? 香港cert同A-level中文好鬼死難架, 讀到我成隻野咁.

[quote]
ardnas65 寫道:
[/quote]

阿早! , Yes ar, GCE Alevel is more easy to get "A Grade" than HK A Level....even though using the same criteria for grading (拉Curve)....

子爵府

好媽媽勳章

唔好意思, 我唔係好清楚. 係咪GSCE grade A得於香港cert level grade C? 我印象中讀matri時, 有d同學cert. Maths無 C, 佢地要考另一個試 get grade A, 咁Jupus (大學聯招)時佢地先可以"簡"有關commerce科目.

禁止訪問

大宅

我都會比女下年去英國讀中學.. 希望佢入到理想中學啦!

:)
Msma

等待驗證會員

msma,
您個女幾大呀???

複式洋房

我有個表弟係英國讀緊﹐佢話政府開始唔津貼D外國留學生﹐攪到學校收返正價學費﹐好多同學都唔再讀落去﹐因貴佐40%。 :-(

複式洋房

小熊貓:
我想個女完成F.3後(即2005年底)便往澳洲讀寄宿學校, 你覺得她會習慣嗎? (她自己亦表示喜歡去的, 因她怕考會考), 你日日喊到幾時唔喊? 你點樣解決你的思鄉情緒呢?
另你那時在AUST那一個省呀?有無好的寄宿學校可介紹下呀? 因我都是無親朋好友在那邊的。

首頁

尾頁

跳至