在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解人人都覺得湊兩個一定要請工人? 最搞笑係我話冇,啲人會一副難以置信嘅樣,同好似聽到D不幸的事咁 say sorry.

大宅

回覆樓主:

我一對二都係冇工人

大宅

我本來都係一湊二,大既3歲,細既3個月,上個星期大小一齊中左甲型流感,小既仲要住左幾日醫院,呢排勁心力交瘁,終於頂唔順請左工人,8月到,有咩事都可以多雙手幫下

大宅

回覆樓主:

係好攰,但未至於應付不到,同意有突發事會麻煩D,因為唔慣屋企多個人所以唔想請工人. 咁唔代表我好可憐,只是個人選擇啫.

大宅

我都將會6月開始ftm湊2個,平時放假都係一湊二,99住附近但唔會幫手,娘家住得遠又係幫唔到手,大仔5歲半,妹妹5個月,幸運在大仔自理能力無問題,可以自己食飯沖涼做功課,有時放妹妹喺床玩,行開行埋都可以叫哥哥幫忙睇住妹妹,咁都無咁辛苦,希望自己第日搞得掂啦

大宅

回覆樓主:

同意樓主,我都係一湊二,一個兩歲半,一個一歲! 無工人無長老!
啲人一聽到就會好大反應話做咩唔請工人,又會話俾著係佢哋就唔會做ftm,好似唔請工人就好唔正常咁
又會勸我咁就唔好煮飯啦咁辛苦做乜
其實習慣左自己一手一腳,我唔煮飯俾大人食,都要煮俾小朋友食架啦,我自己handle到咪得囉!唔使覺得我好可憐喎!

男爵府

yubaba 發表於 17-5-29 16:58
點解人人都覺得湊兩個一定要請工人? 最搞笑係我話冇,啲人會一副難以置信嘅樣,同好似聽到D不幸的事咁 say so ...

要請工人比錢兼揸頸就命先係不幸

複式洋房

yubaba 發表於 17-5-29 16:58
點解人人都覺得湊兩個一定要請工人? 最搞笑係我話冇,啲人會一副難以置信嘅樣,同好似聽到D不幸的事咁 say so ...

我都一湊二,間唔中有婆婆黎幫手照顧下! 我覺得家務又唔係做唔到,做曬家務小朋友又返左學,唔通你同工人係屋企你眼望我眼咩?

佢地覺得你叻姐,無工人小朋友先會更加可以獨立成長,自理能力較好,因為知道要幫媽咪手
~DreamKatyShop~
http://instagram.com/dreamkatyshop/

大宅

依家做ftm好似比人感覺好西利咁

大宅

Jenny_lau 發表於 17-5-31 13:50
依家做ftm好似比人感覺好西利咁

你好似誤會咗. 我係話而家啲人覺得ftm 一定要請工人, 唔請好似好可憐咁, 而唔係炫耀自己有幾犀利 .

大宅

yubaba 發表於 17-5-31 17:28
你好似誤會咗. 我係話而家啲人覺得ftm 一定要請工人, 唔請好似好可憐咁, 而唔係炫耀自己有幾犀利 .
...

唔係呀,我係諗緊自己,令你誤會唔好意思因為好多人都話好叻,可能現今女性多數比屋企人/工人湊

大宅

綿花糖媽媽 發表於 17-5-31 13:39
我都一湊二,間唔中有婆婆黎幫手照顧下! 我覺得家務又唔係做唔到,做曬家務小朋友又返左學,唔通你同工人 ...

我雖然依家得一個bb,但我都覺得唔會搞唔掂,到生第二個果陣最辛苦應該係陀住同岩岩生完

複式洋房

Jenny_lau 發表於 17-5-31 17:51
我雖然依家得一個bb,但我都覺得唔會搞唔掂,到生第二個果陣最辛苦應該係陀住同岩岩生完
...

係架,陀bb重要湊住個大係好辛苦,但好多人都話湊一個又係感湊,湊兩個又係感湊!
如果想輕鬆 應該就剛剛好第一個小朋友上左幼稚園生就會輕鬆好多。
~DreamKatyShop~
http://instagram.com/dreamkatyshop/

大宅

綿花糖媽媽 發表於 17-6-1 00:56
係架,陀bb重要湊住個大係好辛苦,但好多人都話湊一個又係感湊,湊兩個又係感湊!
如果想輕鬆 應該就剛剛 ...

係呀,少左我一個番工,冇錢請工人啦,屋企人又住得遠。如果阿囡番幼稚園,咁我就可以趁佢番學時去產檢/休息/做家務等等,所以短時間內都唔生住啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

個人選擇, 唔駛理人咁多. d 野聽完就算.

首頁

尾頁

跳至