論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

封幾錢利是俾工人?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我本想一個仙都唔會比.. 我 c6 and mami 話唔好 wor>..意頭意頭...

一於比 1 蚊佢... XDDDDDDDDDDDDD 我諗我最多比 10 蚊.. 夠買一包甜生命 bread 或者 5 包印尼麵啦..

珍珠宮

我會比$20 一封便算! 比咁多做咩呀! 一陣佢以為我好有$, 係咁呃, 係咁偷, 係咁搶!

大宅

下, 我以前會比$100, 但係今次呢件...想吾比.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

$100會否太多,咁俾其他人俾幾錢?

大宅

或者咁講啦, 佢吾同我拜年我就吾比! 我而家呢件一D禮貌都吾識, 我諗我可以慳番.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

條粉腸今朝比我丙完, 重駁咀話'up to you la', 依家只係想比一'爸'佢.

大宅

原帖由 LongRyan 於 09-1-14 14:17 發表
條粉腸今朝比我丙完, 重駁咀話'up to you la', 依家只係想比一'爸'佢.

你個係咪bun bun? my bun bun also said "up to you la" all the times.

Fine, many things up to me now... eg. holiday on sunday, salary pay day, use of washing machine, her food, etc. I'll let her know seriously she can't say "up to you la"!

子爵府

兩封五十. 不過我都覺得應該佢要識得主動年初一同我講聲恭喜說話我先比佢. 但係舊年我個工人無講,但係都比左佢,因為成年類月我唔想食口水尾或飲尿

別墅

二十咪得囉!
原帖由 Yanlleung 於 09-1-14 15:05 發表
兩封五十. 不過我都覺得應該佢要識得主動年初一同我講聲恭喜說話我先比佢. 但係舊年我個工人無講,但係都比左佢,因為成年類月我唔想食口水尾或飲尿 ...

大宅

原帖由 venus.c 於 09-1-14 13:45 發表
封幾錢利是俾工人?

我上一個印印比左$300佢買野,利事就比$100x2.=$500.三個月之後我就受到教訓,唔做野,訓教,講電話,最後補多一個月&機票比個pk.
依個是新來,只有一個月,睇定d先,都係$20 x 2 一封開工 $20 =$60.今次會睇佢完成二年合約後,如果ok就會一次比封大利事佢.

子爵府

唉我奶奶話佢封兩封五十呀.

咁佢幫我做野我又點可以封少過我奶奶呢.

咁講真句我工人都算唔錯架啦.

其實我都想封二十架.

原帖由 shirinlam 於 09-1-14 15:06 發表
二十咪得囉!

子爵府

咁你又確係洗乜封咁多呀.

就算你呢個完約再續都唔洗比大利是啦. 一百蚊都已經好多啦. 其實如果個工人結左婚我就封一封利是就算,未結婚就兩封,但係其實加埋都係一樣銀碼. 一封就一百,兩封就每封五十.

原帖由 彤彤媽1205 於 09-1-14 15:07 發表

我上一個印印比左$300佢買野,利事就比$100x2.=$500.三個月之後我就受到教訓,唔做野,訓教,講電話,最後補多一個月&機票比個pk.
依個是新來,只有一個月,睇定d先,都係$20 x 2 一封開工 $20 =$60.今次會睇佢完成 ...

大宅

原帖由 Yanlleung 於 09-1-14 15:05 發表
兩封五十. 不過我都覺得應該佢要識得主動年初一同我講聲恭喜說話我先比佢. 但係舊年我個工人無講,但係都比左佢,因為成年類月我唔想食口水尾或飲尿 ...

我覺得唔會由於你比$50 x 2佢就食唔到口水尾或飲尿 ...
只係睇個工人本質,

子爵府

咁當然啦. 我意思係唔比利是佢呀. 因為我話我想佢同我講恭賀說話我先比佢麻.

原帖由 彤彤媽1205 於 09-1-14 15:14 發表

我覺得唔會由於你比$50 x 2佢就食唔到口水尾或飲尿 ...
只係睇個工人本質,

大宅

原帖由 Yanlleung 於 09-1-14 15:12 發表

就算你呢個完約再續都唔洗比大利是啦. 一百蚊都已經好多啦. 其實如果個工人結左婚我就封一封利是就算,未結婚就兩封,但係其實加埋都係一樣銀碼. 一封就一百,兩封就每封五十.

點解我比咁多佢,係覺得佢好聽話,幫到我,當係獎勵下,

(張心比己)自己老闆有獎勵都會開心啦,加倍老力做野,但現實係不是,(工人)今個完約只係會給他$100-$500睇表現而定.
...

大宅

原帖由 Yanlleung 於 09-1-14 15:12 發表

...

我個工人都幾好嘅, 上年都係比咗2封$200佢, 因為阿媽都比$100, 我又係覺得冇理由太太比得少過老太太喎; 咁今年原本都想比少啲, 但又冇理由少過上年,所以佢如果呢排冇特別大錯, 我都會照舊囉..... 一年一次大家開心嘛.

話時話, 你哋啲工人完約再續約有冇比額外bonus佢呀?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

quoquo,

No, she is 'yan'. She just like a robot, no feelings & emotions, especially treat to my son.

I found that she was back to home very late from market. I called her and asked about 'WHY'. Her excuse was just 'forget' and said 'if you don't believe me, up to you la'.

She is working for me going to 4 months but always argue w/ me. I really don't like her.

子爵府

係架! 我領教過好多工人,其實我好多時都係想對佢好D等佢地知就好嚟好去,但係其實佢地個個都係無感情架. 所以我決定如果個工人唔差甚至好好都好我都唔會再放個心比佢地. 無論幾好我都係最多比五十蚊一封比兩封就算.

原帖由 彤彤媽1205 於 09-1-14 15:24 發表

子爵府

就係咁籮.

我唔會. 都完約啦個工人都走啦,將來都無交往架啦. 留番D錢自己好過啦,比佢都走左啦.

原帖由 Stepy 於 09-1-14 15:24 發表

我個工人都幾好嘅, 上年都係比咗2封$200佢, 因為阿媽都比$100, 我又係覺得冇理由太太比得少過老太太喎; 咁今年原本都想比少啲, 但又冇理由少過上年,所以佢如果呢排冇特別大錯, 我都會照舊囉..... 一年一次大家開心 ...

首頁

尾頁

跳至