興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近我學緊古箏,希望學緊或者有興趣ge jm.大家交流下,我搖指一路都搖得唔好

洋房

momochowhk 發表於 17-5-30 19:24
最近我學緊古箏,希望學緊或者有興趣ge jm.大家交流下,我搖指一路都搖得唔好
...

手握成ok樣子的動作,其餘中,名,小指放鬆,用腕搖,先做劈的動作,而這個動作做完後要貼着下一條弦,然後第二個動作向前方托,托不用貼着上一條弦,如此反覆劈托,劈托……甲片每一下要與弦線平均,斜了會發出(括括)聲,感覺到力落了手踭,便馬上停止休息,30秒-1分鐘再努力。

子爵府

回覆樓主:

我都學古筝,最近都是學緊搖指,覺得很難掌握

大宅

Realwai 發表於 17-5-30 23:31
手握成ok樣子的動作,其餘中,名,小指放鬆,用腕搖,先做劈的動作,而這個動作做完後要貼着下一條弦,然 ...

講得好詳細,多謝分享心得!

大宅

Realwai 發表於 17-5-30 23:31
手握成ok樣子的動作,其餘中,名,小指放鬆,用腕搖,先做劈的動作,而這個動作做完後要貼着下一條弦,然 ...

我就係搖指會有雜音,而且音的強弱漸變做得不明顯,不夠好!

大宅

回覆 momochowhk 的帖子

指甲同弦線成90度就會減少雜音 (但初學者會比較難)大指第一關節不要凹.

天道酬勤

男爵府

2024年龍年勳章

請問大家在那裏學古箏好? 我上年比兩女去香港古箏演奏定協會學係小組形式, 小組內不分年齡, 有大人又有小朋友, 細女比較無咁醒, 跟不上其他人, 導師見佢跟唔上對佢有D 惡, 所以無再學.
係屋企附近多是琴行, 其中一間有放古箏, 但我見佢費用表只列出初級至一級, 屋企附近既青苗又只得平日時間既下午返緊學既時間選擇, 請問大家係邊度學, 同埋有無單對單?

大宅

lam_yau 發表於 17-6-2 14:47
請問大家在那裏學古箏好? 我上年比兩女去香港古箏演奏定協會學係小組形式, 小組內不分年齡, 有大人又有小朋 ...

我係請老師上門教!

大宅

回覆 lam_yau 的帖子

一班人一起學老師是比較難於兼顧. 兩姐妹一起學可試下找老師上門, 可能會平些.
天道酬勤

複式洋房

回覆 lam_yau 的帖子

我曾經跟過一位老師,是單對單的,我又係蠢那種,老師對我就是學費照收,但完全無心教,跟她學了年多,從沒成功彈過一首曲,可能她眼中我是垃圾怎教也不會懂吧,後來機緣巧合下換了老師,跟了兩年左右現在學8級曲了,還在不斷進步中,小心為女兒選老師,就算老師本人彈得幾叻有幾多銜頭都好,並唔代表佢識教,我跟舊老師那時直情學到唔想再學,因為有個指法(搖指)學極都唔識,有d曲我曾經(跟舊老師時)認為我學成世都唔會彈到的曲,依家已經一首一首咁彈到。

複式洋房

由膊頭到手指都要放鬆。
尾指企住,但唔好當係支撐咁係咁用力,尾指只係放在弦旁,手臂要打開,用食指頂住大指甲肚,又係,只係放在甲肚上,唔好用力錬甲肚。

做完以上準備,就開始劈、托動作,甲尖跟弦成水平,劈下去時劈到下根弦頂著,再托,注意劈托聲音要一樣,唔好劈大聲托就細聲,逐下逐下注意發力同聲音同埋如何放鬆,假以時日就會搖到,首先一定要慢練,不可急。

大宅

搖指係需要時間去掌握同運用的, 要先要感受到用力的地方, 之前有幾位分享的姐妹講得好清楚有關手法(大家只係手勢不同, 有扎搖和手腕搖), 我兩種都有學, 現在是用手腕搖. 不過無論是那個手勢, 最終都要自己feel到個用力位同力道. 一般掌握到後我試過可以練2個鐘有搖指的曲目都唔覺辛苦(重愈搖愈上癮~). 如果用力正確, 你練完應該是手腕比較疲倦而不是手臂(以上屬個人經驗, 每個人的感受可能都會有出入的)

大宅

yipyipamy 發表於 17-6-14 11:18

搖指係需要時間去掌握同運用), 要先要感受到用力的地方, 之前分享的姐妹講得好清 ...

我都慢練先

大宅

慢慢來, 不要心急, 由慢而快, 只要掌握好, 你一定會好有成功感!

我自己都不是一開始學到的, 要到自己到9級後才認真的學好, 所以教你的老師好重要, 因為沒有她/他教好你正確的手法同用力位, 你學到好耐都唔等於你會學得好.

複式洋房

同意,慢練時要思考 、感覺,機械式不求甚解,只問為什麼我學不到而不是想解決方法,練多少時間也沒用。我還會經常看不同人的演奏視頻,觀察他們的動作跟身體協調,自己對著鏡子,或可自拍自己,對比一下自己需要改善的地方。扎搖跟懸腕搖中還會有變化,如王中山是用手掌根扎搖而不是一般人用的尾指,懸腕搖也有不同人的不同手法,還記得那時我搖不到,老師跟我示範了數種搖法,他說其實沒有說一定要那個搖才是正確,搖得到、搖得好才最重要。基礎就是劈托聲音要均勻,甲尖與弦同一水平。

男爵府

2024年龍年勳章

謝謝, 大家的意見.

男爵府

兩年前去工聯會學過, 之後個古箏已放埋一邊, 沒有再練習過了

大宅

心語 發表於 17-6-17 12:18
兩年前去工聯會學過, 之後個古箏已放埋一邊, 沒有再練習過了

剛容易再學,好開心

子爵府

lam_yau 發表於 17-6-2 14:47
請問大家在那裏學古箏好? 我上年比兩女去香港古箏演奏定協會學係小組形式, 小組內不分年齡, 有大人又有小朋 ...
現在我都是在這裡學喎,學了大半年,老師好好,知我學得慢,很有心機教,反而之前我在工聯會學,老師是勁,亦教得不差,但我學了一年,一首歌都彈不出.

複式洋房

有時我覺得真係人夾人。

首頁

尾頁

跳至