親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

吾計額外shopping酒店機票,行程只睇博物館,公園,觀光,咁only食同交通費,應帶幾錢?

禁止訪問

珍珠宮

trenycebaby 發表於 17-5-30 23:29
吾計額外shopping酒店機票,行程只睇博物館,公園,觀光,咁only食同交通費,應帶幾錢?
...

我上星期我自己一個人去完,無離開倫敦,唔計酒店,六日大概洗8000蚊左右,細數太複雜,以下大概參考物價,全部英鎊計算:

oyster card 成人連7日Travel pass - 38 (包5元按金),我只係買zone1定 zone1-2(唔記得)
利申: 唔係由英國機場入境,我是由巴黎坐eurostar直到king cross市中心,如果英國機場出入境可能要買多d zones

有一次跨zone,蠢左唔記得用oyster card嘟會平d, (也可能要先增值),去買單程飛,坐一個站用左4.9,來回差唔多10鎊(用oyster card平d, 買單程飛堅貴)

超普通0裝修日本麵店(外國人開) 唔好食嘅
牛肉烏冬 - 7.45
水 - 0.85

有間叫PAUL嘅麵包餅店 (著名的)
同掌心差唔多大小(唔計手指部份)嘅撻
蘋果撻 3.45 - 3.6
類似無花果撻 3.45 - 3.6
堂食唔係喱個價

超市橙 - 0.4

麵包店三文魚卷 4.35

食個all day breadfast 早餐連咖啡 - 15

超市普通size支裝水 - 0.55

boxxxxxx market (唔計得點串) 西班牙海鮮飯 (一盒飯盒)+ 飲品 - 15

camden lock 路邊舖
墨西哥有餡TACO + 可樂 - 8

除左All day breadfast嗰餐外,全部係普通路邊舖

參觀西敏寺內部入場費 - 22 (無join内裡的guide tour)

係TKTS買phantom of the opera 特價飛 - 43

推介小朋友: 去超市買左細包榛子(2英鎊) 去St. James Park餵松鼠,我自己覺得好開心

子爵府

Resort 發表於 17-5-31 01:37
博物館、xxx Castle 之類, 好多入場門票已經 20 鎊以上.
開啟提款卡 海外提款功能吧, 一般食飯每人一日 40~ ...

海外提款個rate抵過hk 用TT rate 唱嗎?

男爵府

Resort 發表於 17-5-31 01:37
博物館、xxx Castle 之類, 好多入場門票已經 20 鎊以上.
開啟提款卡 海外提款功能吧, 一般食飯每人一日 40~ ...

吾係free既咩, 例如大英,自然科學嗰d,去睇白金蘭灣漢館睇操兵,我諗最貴係想睇既巨石

男爵府

232 發表於 17-5-31 07:14
海外提款個rate抵過hk 用TT rate 唱嗎?

呢個問題。。。。如果只講同時間唱應該是不會平過tt rate. 不過宜家真係唔會成舊錢咁帶去旅行,又不是用十萬八千七,個rate唔會差好遠。同埋你點都要開家這個海外提款功能,以備不時之需。

禁止訪問

大宅

trenycebaby 發表於 17-5-30 23:29
...

每日洗費好個人,差別可以好大啊。

兩個細幾大? 細過唔記得幾多歲,坐 bus, tube 免費的。

酒店包早餐嗎?如果包又可以慳返餐,食飽 d 仲可以頂到點零兩點先食下一餐。

Stonehenge 團價錢都可以好大分別,之前 Groupon 有做特價,3x 磅 only, 我自己參加左晨早團,要百幾磅一個人。

男爵府

ta__ta 發表於 17-5-31 09:15

兩個細幾大? 細過唔記得幾多歲,坐 bus, tube 免費的。

當然會揀包早餐啦
細既係17同12

大宅

trenycebaby 發表於 17-5-31 09:41

當然會揀包早餐啦

17歲應該當大人計了,去到餐廳唔可以點 kids menu (我估就算比點都唔夠食),搭車如果冇 oyster photo id card 都要比成人價,參加 local tour 16歲以上當成人了。

12歲那位搭車可以申請 young visitor discount, 半價。

詳情: https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/travel-for-under-18s/travelling-with-children

男爵府

ta__ta 發表於 17-5-31 09:15

我黎緊join左巨石日落團,我去個幾日都無日出團。影相來說,日出好過日落。。。99磅。希望好天啦。 我覺得既然去得就join個貴d團,行埋入去,微距觀察。

大宅

missvivi 發表於 17-5-31 12:13
我黎緊join左巨石日落團,我去個幾日都無日出團。影相來說,日出好過日落。。。99磅。希望好天啦。 我覺得 ...

我 join 左日出團,5:30am 集合
但其實去到已經過哂日出時間了,我都係好似你咁諗,既然去,不如揀少d 人時去,可以行得近 d 睇。

我個團仲去埋 Windsor Castle 和 Oxford, 所以咁貴, 其實我估睇完 Stonehenge,我都係喺車瞓覺多。

我8月先出發,希望到時好天。

禁止訪問

男爵府

Resort 發表於 17-5-31 12:28
微距觀察 ?

有繩索攔住, 至少 8~10 米, 點微距觀察呀 ?

我地的團係可以入巨石陣個圈架!睇到摸到架。 大家如果唔想比貴d,其實每年夏至都可以入石陣架,不過會勁多人,同勁多人做古怪野。。。。

大宅

missvivi 發表於 17-5-31 12:33

應該都唔比摸的,但就可以入埋去d 石隔離度映相.

男爵府

ta__ta 發表於 17-5-31 13:10
應該都唔比摸的,但就可以入埋去d 石隔離度映相.

我見好多人都有摸住d石影相的。

大宅

回覆 trenycebaby 的帖子

大英,National history Museum, V&A museum, Protrait Museum, National Gallery都係Free,你可以象徵式捐錢。

題外話:Museum 既WC係免費去。雖然咁講好肉酸,但最好利用呢d Free of Charge WC..

子爵府

trenycebaby 發表於 17-5-31 09:41

當然會揀包早餐啦

你住邊間hotel?

男爵府

232 發表於 17-6-1 07:11
你住邊間hotel?

未book,想知清楚d至plan2018去,而且呀女剛係升中,吾知plan7月中定8月尾去好

複式洋房

KTKTKT5 發表於 17-5-31 06:14

我上星期我自己一個人去完,無離開倫敦,唔計酒店,六日大 ...

請問st. James park 餵松鼠,有特定時間去餵嗎?
野生的?
謝謝:mother:

首頁

尾頁

跳至