親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lovelysamsam 發表於 17-6-1 08:26
請問st. James park 餵松鼠,有特定時間去餵嗎?
野生的?
謝謝:mother:

我早上去,都有d人餵佢哋,佢哋食飽就爬上樹,但st james’s park 我只見到兩三隻,數量少。我去攝政公園嗰日落大雨,呢埋晒,一隻都見唔到

珍珠宮

lovelysamsam 發表於 17-6-1 08:26
請問st. James park 餵松鼠,有特定時間去餵嗎?
野生的?
謝謝:mother:

無特定時間的

複式洋房

KTKTKT5 發表於 17-6-1 11:16
無特定時間的

Thanks

子爵府

trenycebaby 發表於 17-5-30 23:29
吾計額外shopping酒店機票,行程只睇博物館,公園,觀光,咁only食同交通費,應帶幾錢?
...

我上年去,當時英鎊兑$11, 6晚倫敦2晚巴黎,2大2小食+交通(幼童免費)+少少入場費,约HK$8000

我哋每朝自備早餐,有幾餐係野餐,其餘每餐平均只食HK$3xx左右,只有2餐超過5xx

如果你唔係豪食,我估15K左右應該夠,唔夠再喺ATM提款

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

yikaho 發表於 17-6-8 12:30
我上年去,當時英鎊兑$11, 6晚倫敦2晚巴黎,2大2小食+交通(幼童免費)+少少入場費,约HK$8000

我哋每朝自 ...

$15k do you mean $hkd?

大宅

你們好, 我下個月也去london,我知小朋友十㱑樓下underground 免費,但我想一個silly 問題, 請問你地知唔知佢地點過閘?我記得啲閘係窄同高,係米小朋友同大人一齊過? 謝謝(emoji)(emoji)

大宅

underground 有個閘係for family & handicap用的,係大人同小朋友一齊過,會有staff企係到

子爵府

yikaho 發表於 17-6-8 12:30

我哋每朝自 ...

當然係港幣,如果係英鎊咪十幾萬港紙

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

ta__ta 發表於 17-5-31 12:26
我 join 左日出團,5:30am 集合
但其實去到已經過哂日出時間了,我都係好似你咁諗,既然去, ...

請問在哪裡book local tour?

大宅

littlehei2008 發表於 17-6-21 23:43
請問在哪裡book local tour?

我在網上 book, Premium tours, Evans Evans 都有呢 d private viewing sunrise/ sunset 團.

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 17-5-31 06:14

我上星期我自己一個人去完,無離開倫敦,唔計酒店,六日大 ...

What is travel pass? Thx

珍珠宮

wingcrown 發表於 18-4-25 09:35
What is travel pass? Thx

sorry, 7 days travel card

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 18-4-25 09:45
sorry, 7 days travel card

哦,我會留London 市13日,我是不是應該買travel card 平些

珍珠宮

wingcrown 發表於 18-4-25 09:47
哦,我會留London 市13日,我是不是應該買travel card 平些

7 days travel card 係儲存在 oyster card內的。
因為我只去7日, 所以只是研究7 days, 你可以去書局打書釘睇下~

子爵府

BBCoffee 發表於 17-6-11 21:59
你們好, 我下個月也去london,我知小朋友十㱑樓下underground 免費,但我想一個silly 問題, 請問你地知唔知佢 ...

原來十歲以下坐tube 免費,好彩上來爬下文。

男爵府

KTKTKT5 發表於 17-5-31 06:14

我上星期我自己一個人去完,無離開倫敦,唔計酒店,六日大 ...

想問你買既travel pass係咪即係london pass + travel card,用起黎同oyster card價錢有幾吾同?

珍珠宮

trenycebaby 發表於 18-4-27 18:45
想問你買既travel pass係咪即係london pass + travel card,用起黎同oyster card價錢有幾吾同?
...

不是, 我買的只是zone 1 (唔知包唔包zone 2) 坐 tube (underground) 7 days travel card (買oyster card 把7 days travel card儲存在oyster card 內)。

London pass應是連部份指定景點的入場費, 不便宜之餘, 部份景點也可能不夠時間去, 而且很多有興趣的館也是免費, 如大英博物館, natural history museum, V&A museum等

由於我是坐euro star由巴黎去london, 一到巳經是zone 1, 如你是直飛倫敦的機場, 要先查機場是zone幾才決定買那種交通pass

伯爵府

trenycebaby 發表於 17-5-30 23:29
吾計額外shopping酒店機票,行程只睇博物館,公園,觀光,咁only食同交通費,應帶幾錢?
...

may I know how much did you spend eventually

男爵府

callmebabe 發表於 18-9-10 01:52
may I know how much did you spend eventually

我一大三小,車費大約HKD1000,酒店八日七夜$12000,lindon pass三日大約$3500,其他入場例如臘像館...等等兩三千蚊,去餐廳食大約五人閒閒地500以上,食麥記都起碼二三百架

珍珠宮

english breakfast 抵, $50 渣,飽到下午茶

首頁

尾頁

跳至