親子旅遊

跳至

首頁
34567...12

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TKSLMP 發表於 17-6-28 10:44
兩次申請唔同網站?

唔同架~

非香港澳門出生首次申請者 (付費)

https://coa.immigration.gov.tw/coa-frontend/overseas-honk-macao

香港澳門出生 / 曾於1983年後赴台 (免費)
https://niioa.immigration.gov.tw/NIA_OnlineApply_inter/visafreeApply/visafreeApplyForm.action

如果非港澳出生,又未去過台灣,先去第一條 link 申請單次台證,成功後再去第二條 link 申請單次台證,咁咪有兩張台證可以連續出入兩次囉~

大宅

郵輪入境兩次, 是方便那些坐飛機來台灣(入境一次), 在台灣上郵輪, 郵輪回程去返台灣(又入境一次).
我們這種只入境一次的, 申請普通入台證就行了.

大宅

la5711 發表於 17-6-28 11:21
郵輪入境兩次, 是方便那些坐飛機來台灣(入境一次), 在台灣上郵輪, 郵輪回程去返台灣(又入境一次).
我們 ...

香港出世case
我們去高雄(第一次入境),離開高雄,去到台北(第二次入境),算不算入兩次境?
還是高雄走去台灣,不用辦離境,就是一次入境?
我真是唔明

大宅

TKSLMP 發表於 17-6-28 11:37
香港出世case
我們去高雄(第一次入境),離開高雄,去到台北(第二次入境),算不算入兩次境?
還是高雄走 ...

旅行社職員説是兩次入境

大宅

TKSLMP 發表於 17-6-28 11:37
香港出世case
還是高雄走 ...

我之前在網上問過,也叫我申請一証兩次入境,因為我們確實要入境兩次

大宅

唔該大家

大宅

olive_chan53 發表於 17-6-28 16:41
我之前在網上問過,也叫我申請一証兩次入境,因為我們確實要入境兩次

船公司說高雄臺北航線只需要單次入境,可打去船公司問,其他航線可能要2次

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jacky123 發表於 17-6-28 16:52
船公司說高雄臺北航線只需要單次入境,可打去船公司問,其他航線可能要2次
...

咁得意?
我之前 email 去辦事處問如果大陸出世未去過台灣,搭郵輪入境停高雄同基隆,點做台證,佢地教我做兩張單次台證喎~

我地香港出世既已經做晒郵輪一次兩證~

大宅

小草 發表於 17-6-28 17:08
咁得意?
我之前 email 去辦事處問如果大陸出世未去過台灣,搭郵輪入境停高雄同基隆,點做台證,佢地教我做 ...

妳要問船公司穩陣D,問明妳自己的航次航線以及出發日期,然後按他們指示清楚一些!因為每個月那麼多船停台灣,台辦又點知妳只船具體情況,有些郵輪的確需要2⃣️次入境,如飛台灣再上船的那種!希望我無誤導!謝謝

版主

jacky123 發表於 17-6-28 17:27
妳要問船公司穩陣D,問明妳自己的航次航線以及出發日期,然後按他們指示清楚一些!因為每個月那麼多船停台灣,台辦又點知妳只船具體情況,有些郵輪的確需要2⃣️次入境,如飛台灣再上船的那種!希望我無誤導!謝謝
入境規定唔係應該隻隻船一樣咩?
多謝提醒,咁要再了解下~

大宅

小草 發表於 17-6-28 18:00

我只是這樣想,我們高雄出去基隆,根本無離開臺灣境,又哪裡需要2⃣️次入境,是不是這樣呢?

大宅

小草 發表於 17-6-28 18:00

不過我諗申請兩次,唔會唔俾我地入境,因為我地也是入台証,如只用左一次,另一次無用到,應無問題

大宅

jacky123 發表於 17-6-28 18:22
我只是這樣想,我們高雄出去基隆,根本無離開臺灣境,又哪裡需要2⃣️次入境,是不是這樣呢?
...

有人打左去船公司問,係要兩次入境果種

大宅

olive_chan53 發表於 17-6-28 18:50
有人打左去船公司問,係要兩次入境果種

那船公司與旅行社誤導我了,我打了三次都是答一次入境,那你們辦2⃣️次入境吧!

大宅

jacky123 發表於 17-6-28 18:55
那船公司與旅行社誤導我了,我打了三次都是答一次入境,那你們辦2⃣️次入境吧!
...

咁奇怪,我係同郵輪公司直接買,上2星期我打電話問郵輪公司,佢复我話申請郵輪一次兩証。我自己覺得申請一次兩証無死,如果最後只用一次,最多我等張証有效期過左,先再去台灣

版主

olive_chan53 發表於 17-6-28 18:47
不過我諗申請兩次,唔會唔俾我地入境,因為我地也是入台証,如只用左一次,另一次無用到,應無問題
...

咁我又無擔心入境問題,只係諗如果真係只需要一次,咁第二次無用到,唔知會唔會影響日後再做台證,因為間中見有人問如果申請咗無用到會點。

大宅

2014年我坐處女星號去台灣, 基隆和台中上岸, 都係攞一次入台證.
穩陣啲, 明天都係問下旅行社先

大宅

小草 發表於 17-6-28 19:58
咁我又無擔心入境問題,只係諗如果真係只需要一次,咁第二次無用到,唔知會唔會影響日後再做台證,因為間 ...

應該唔會,我舊年申請左入台証,最終無去,都驚今年唔成功,好彩又申請到

大宅

我問左代理,申請郵輪兩次那種。

版主

la5711 發表於 17-6-29 11:28
我問左代理,申請郵輪兩次那種。
唔該晒~
另外想問下去過既人,我見船上8樓既 "RC ONLINE" 好似有電腦,係咪可以俾乘客上網? 因為我無打算買船上 wifi,好貴呀,如果有電腦可以隨意上網,咁起碼有需要時有個途徑聯絡香港果邊既人。

首頁
34567...12

尾頁

跳至